Invatamant

O vioară Stradivarius alături de studenţii timişoreni. Alexandru Tomescu devine cadru profesoral la UVT

În urma examenelor de admitere care vor avea loc în lunile iulie și septembrie, șase tineri violoniști care studiază la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii de Vest Timişoara vor avea posibilitatea de studia cu renumitul violonist Alexandru Tomescu, atât în cadrul programului de licență, cât și de masterat. Acesta a acceptat să devină cadru didactic la instituţia de învâţământ superior bănăţeană.

Începând cu anul universitar 2020 – 2021, violonistul Alexandru Tomescu, solist concertist al Orchestrei Naționale Radio din București, se alătură sistemului educațional românesc, devenind cadru didactic asociat al Universității de Vest din Timișoara, Facultatea de Muzică și Teatru. Din 2007, Tomescu se exprimă artistic cu vioara Stradivarius Elder-Voicu.

Şase tineri violoniști vor avea posibilitatea de studia cu renumitul violonist, atât în cadrul programului de licență, cât și de masterat.

Conceptul propus studenților de către acesta urmărește studiul specializat al viorii la un nivel foarte înalt și integrarea noilor tehnologii în procesul educațional.

Colaborarea dintre Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara și violonistul Alexandru Tomescu are în vedere și dezvoltarea unor proiecte noi, care să atragă un număr cât mai mare de studenți valoroși și care să constituie un support educațional solid și continuu.

„Mă bucur din toată inima să mă alătur bunului meu prieten, violistul Ladislau Cristian Andriș – Cadru didactic asociat la clasa de violă, precum și întregului corp profesoral al Universității de Vest Timișoara, Facultatea de Muzică și Teatru, pentru a mă dedica formării viitoarei generații de muzicieni români. De mulți ani mă gândeam la acest pas, atât de important în viața unui artist; iată că a venit în sfârșit momentul potrivit. Am multe lucruri de transmis tinerilor violoniști. Acum, în cadrul Facultății, vom avea ocazia de a construi împreună ceva durabil și, sunt sigur, spectaculos. Concertele mele, în calitate de solist concertist al Orchestrei Naționale Radio, vor merge mai departe, fără niciun impediment. Voi folosi experiența mea de solist și deschiderea pe care am găsit-o la Radio pentru a-i promova pe marile scene de concert pe acești tineri minunați”. declară Alexandru Tomescu.

Prezenţa artistului în rândul profesorilor UVT va pune instituţia alături de numele cunoscute de pe plan modial.

„Dacă Timișoara este orașul premierelor, avem certitudinea că, prezenta maestrului Alexandru Tomescu, «în premieră» aici, va atrage după sine prezența și altor muzicieni de valoare, conturându-se astfel o inedită și remarcabilă «simfonie timișoreană». Prezența maestrului Alexandru Tomescu în cadrul comunității academice a Facultății de Muzica și Teatru, așază Timișoara pe harta marilor centre muzicale ale lumii”, a anunţat Violeta-Simona Zonte, decan al Facultății de Muzică și Teatru.

Cariera muzicală fructuoasă a lui Alexandru Tomescu se construiește de la debutul său, în 1985, susținând concerte de succes în întreaga lume, în săli precum Théâtre des Champs Elysées – Paris, Carnegie Hall – New York, Metropolitan Arts Centre – Tokio, sau pe scena Cadogan Hall împreună cu Royal Philharmonic Orchestra, sub bagheta unor maeștri precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach.

Alexandru Tomescu consideră că neconvenționalul, ca îmbinare între profesionalism şi inovație este cheia pentru a ajunge la publicul larg, drept pentru care a devenit protagonistul unor evenimente–pilot în lumea muzicală românească: a cântat pe vioara Stradivarius într-o stație de metrou, pentru a dovedi că există o însemnată receptivitate pentru muzica de calitate; a cântat într-o pădure pentru a milita împotriva exploatării iraționale a domeniului forestier. Totodată violonistul se implică în acțiuni sociale și de interes public, iar cel mai important proiect pe care îl derulează de cinci ani, este seria de activități culturale și educaționale existente la Academia de Muzică și Arte frumoase „George Enescu” de la Mihăileni/jud. Botoșani. Aici au loc an de an o serie de Masterclass-uri pentru tinerii muzicieni care trăiesc și studiază în țară și străinătate, dar și pentru tinerii din zona Mihăileni/Botoșani, Suceava, Iași, Piatra-Neamț.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Meciurile tari pentru CSM Lugoj continuă. Fetele merg în București pentru derbiul rundei a III-a

După ce au eliminat din Europa campioana Cehiei - Selmy Brno, prim-divizionara de volei feminin…

25 de minute ago

Vremea va rămâne mai rece decât cea specifică perioadei. Vezi când temperaturile revin la normal

Meteorologii estimează că temperaturile vor fi mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă la…

2 ore ago

Cosmin Stan la „centenar” de meciuri pe banca Dumbrăviței, care are meci greu acasă

Divizionara secundă CSC Dumbrăvița revine pe stadionul „Ștefan Dobay”, cu prilejul meciului cu CS Mioveni,…

2 ore ago

18 octombrie, ziua în care Timișoara a renăscut

Acum 308 ani, trupele habsburgice conduse de Eugeniu de Savoya au cucerit cetatea Timișoarei, ocupat…

3 ore ago

UVT ajută la specializarea personalului din creșe și grădinițe

Universitatea de Vest Timișoara e partener în cadrul unui proiect finanțat prin PNRR, care urmărește…

3 ore ago

Începe numirea noilor primari și a consiliilor locale alese în vară

La câteva luni de la alegerile locale, de astăzi începe numirea primarilor pe care cetățenii…

3 ore ago