Primarul Timişoarei a avut nevoie de o săptămână pentru a mai reduce tonul acuzelor aduse subalternilor de la Direcţia de Mediu, care au înregistrat, tehnic, fiecare copăcel. De fapt, edilul calcula plantările „de zece ori ce s-a tăiat”, la pomii care s-au retezat pentru modernizarea în superforţă, nu restul.
S-au făcut primii paşi pentru ceea ce Nicolae Robu numea inventarierea pomilor din oraş cu Google Maps. Adică tinerii liberali au fost trimişi pe străzi, cu ruleta, să facă voluntariat şi să măsoare cât de groşi sunt copacii de pe acele străzi, să le facă poze şi să noteze coordonatele GPS al fiecărui pom.
Iniţiativa vine după ce calculele primarului, care insista că pentru fiecare copat tăiat s-ar fi plantat alţi zece, au fost combătute de un raport tehnic al Direcţiei Mediu, care arăta că se tăiaseră mult mai mulţi. (Sau au fost plantaţi mult mai puţini.) Direcţia a fost găsită ca fiind principala vinovată pentru calculele care nu au ieşit cum trebuia, cei de acolo fiind acuzaţi că au notat pe hârtie fiecare vlăstar tăiat de pe terenuri virane, ca fiind pom. Acum, primarul Nicolae Robu a înmuiat semnificativ tonul acuzator, el afirmând că ar fi fost vorba de o înregistrare prea tehnică, nu una voită pentru sporirea numărului de tăieri. Probabil că nu vom şti niciodată ce discuţii au fost purtate, în spatele uşilor închise între primar şi cei de la Direcţia de Mediu.
„Există această discuţie cu copacii, care pleacă de la erorile Direcţiei de Mediu, nu cu vinovăţie, ci cu o abordare prea tehnică. Nu cu rea credinţă, nu învinovăţesc pe nimeni, trebuie să punem adevărul pe locul lui. O să primiţi o situaţie adevărată, o să vedeţi că realitatea e cu totul alta decât cea din rapoartele întocmite la modul „tehnicist”. S-a trecut la asanare, aşa s-a ajuns la discuţia că Primăria Timişoara distruge copacii oraşului. Mai sunt şi acei copaci tăiaţi pentru că cer cetăţenii. Sunt unii distruşi de furtună, care aduc probleme de securitate, unii fiind chiar înclinaţi. Şi, mai e acea categorie de copaci care au fost tăiaţi pentru modernizarea oraşului, eu am asumat acele tăieri”, spune primarul.
De fapt, aceştia din urmă ar fi cei care înmulţiţi ar da acel zece plantaţi la unul tăiat. Şi, de fapt, nu ar fi chiar matematic acel zece, e unul aproximativ.
„Eu la ăştia m-am referit când am spus că am pus zece. Nu am avut pretenţia că e matematic. E generic ca să dovedim că noi iubim copacii. Nu socotim copaci distruşi de furtună”, a mai spus Robu.
Şi ca să se ştie clar ce copaci sunt prin Timişoara, tinerii liberalilor au fost trimişi pe teren să măsoare ce pomi sunt pe străzile oraşului şi să îi noteze unde sunt de fapt. Prin voluntariat s-a făcut acest recensămând, spune şeful de filială liberală!
„Am pornit campanie de inventariere a pomilor, cu voluntari PNL-işti, tinerii liberali de ispravă. Avem inventariaţi 1743 copaci de pe 15 străzi, cu date GPS, s-a măsurat circumferinţa, s-au făcut câte două poze”, a spus Robu.
Conform meseriei sale de bază, el a făcut şi o analiză matematică a vechimii pomilor, el vorbind despre „circumferinta este pi ori diametrul. Nu poţi spune că e de o sută de ani unul cu şase centimetri”.
Ceea ce fac tinerii voluntari liberali se putea face legal, dacă Timişoara avea ceea ce legea cere de mult timp, adică Registrul spaţiilor verzi din oraş, unul despre care primarul spune doar că este în licitaţie.
Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…
În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…
În contextul actual al alegerilor prezidențiale, votul pentru Elena Lasconi din primul tur este mai…
Pentru data de 22.11.2024, toate lucrările vor fi sistate din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Se…
Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…