Politica

Automobilul nu poate fi mijlocul de transport dominant. Dominic Fritz a dezbătut problema traficului timişorean şi a transportului în comun

Timişoara suferă la capitolul trafic auto şi siguranţă a pietonilor, la transportul în comun şi la o deplasare coerentă şi eficientă în oraş, spune Dominic Fritz, candidatul USR la funcţia de primar al Timişoarei. Potrivit acestuia, ideea care zice că automobilul e suveran trebuie schimbată în oraş, iar transportul în comun sau deplasarea pe jos şi pe bicicletă susţinute, iar traseele regândite.

Ca şi pionier european în domeniul transportului în comun, Timişoara trebuie să fie din nou un oraş care aduce ceva nou, care inovează şi care trebuie să fie în faţa oraşelor din vest şi nu doar să le urmeze, a declarat, miercuri, Dominic Fritz.

„Vrem să fim din nou un oraş care inovează, care are idei noi, vrem să devenim din nou avangardă, nu doar cei care vor să ajungă din urmă oraşele din vest. Viziunea mea diferă radical de cea a domnului Robu. Viziunea domnului Robu se centrează pe maşină ca mijloc de transport, eu pe libertate. El spune că suntem în epoca automobilului, eu cred că în cea a libertăţii. Maşina, acum nu e o alegere, ci o necesitate. Doar dacă reuşim să creăm o alternativă la asta avem libertate. Vorbesc cu oamenii, ei sunt pietoni, spun că trotuarele sunt sparte, în cartiere nu s-au mai făcut reparaţii de zeci de ani. Nici semafoarele nu merg cum trebuie. În Timişoara sunt 3.000 de semafoare, de trei ori mai multe ca la Cluj. Trebuie să ne gândim dacă fluidizăm sau, de fapt, îngreunăm traficul. Deciziile luate astăzi, mai ales în ceea ce priveşte traficul, al transportului şi mobilităţii, determină cum ne deplasăm peste 10-15-20 de ani. Politicienii actuali au ales soluţiile greşite. Acum avem o politică ce face aceleaşi greşeli pe care oraşele din vest le-au făcut acum 40 – 50 de ani”, a spus Fritz.

Viziunea celor de la USR este una total diferită în acest sector.

„Trebuie să schimbăm direcţia. Trebuie să oferim alternative mai bune la maşina personală. E important automobilul, dar nu poate fi mijlocul de transport dominant. Nu vrem să interzicem maşinile, toţi suntem şoferi. Eu nu cred în astfel de soluţii prohibitive. Epoca de piatră nu s-a terminat pentru că s-a terminat piatra, ci ca urmare a progresului. Noi creem alternative mai bune. Când e vorba de mers pe jos, de mers cu bicicleta, de transport în comun trebuie să creăm infrastructură mai bună. Vrem să creăm un oraş pentru pietoni şi biciclete. Transportul în comun trebuie să devină accesibil şi confortabil, să redevină coloana vertebrală în Timişoara. În final, 40% din deplasările în oraş să fie făcut cu transportul în comun. De asemenea, aceasta va însemna şi rapiditate în trafic pentru şoferi. Ei profită cel mai mult de un sist de mobilitate în care timişorenii folosesc alte mijloace de transport. S-a încercat dezbinarea tuturor, învrăjbirea bicicliştilor şi şoferilor, a pietonilor şi bicicliştilor, noi vrem să unim toată lumea”, a mai spus Fritz.

Pentru USR-ist e important transportul în comun şi aceasta pentru că „mă gândesc la oamenii bătrâni care au de mers undeva şi nu pot ajunge decât cu transportul public, la familii care să meargă copiii la şcoală în siguranţă”.

Conform acestuia, există o strategie de dezvoltare durabilă, valabilă din 2015 în Timişoara, dar care nu se aplică, de asemenea, e disponibilă şi experienţa altor oraşe, care poate fi „furată” şi aplicată local.

„Siguranţă, accesibilitate, eficienţă şi confort. Sunt valabile pentru cei ce folosesc maşina, dar lipsesc pentru ceilalţi, cei care merg pe jos sau cu bicicleta. Vrem şi pentru ei aceleaşi condiţii. Părinţii, copiii, bunicii, ei merg mult mai mult pe jos şi ei au nevoie să se simtă în siguranţă. Vrem ca copiii să îi putem lăsa să meargă singuri la şcoală, să nu fugă bunicii pentru a prinde verde la semafor. Să fie accesibil oraşul pentru persoanele cu dizabilităţi. Vrem ca mamele cu cărucioare să nu trebuiască să ceară ajutor la fiecare bordură”, a spus, la rândul ei, şi Ana Munteanu, candidat din partea USR la consiliul local

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au…

7 ore ago

Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate

Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că…

7 ore ago

Cum va fi vremea în Banat în următoarele două săptămâni

Meteorologii anunţă o vreme caldă, în intervalul 6 - 19 mai, cu o medie a…

7 ore ago

SCM Timişoara, la ultimul meci pe teren propriu în acest sezon

Baschetbaliștii bănăţeni înfrunta CS Vâlcea 1924, mâine (marți, 7 mai), la ora 18.00, la sala…

9 ore ago

Elevii reiau cursurile miercuri cu al cincilea modul. Când primesc vacanţa mare

Vacanța de Paște mai durează puţin și elevii revin la cursuri miercuri, 8 mai, potrivit…

9 ore ago

Ultimul meci oficial înaintea de marea finală

Revelaţia sezonului din prima ligă de futsal este CFR Timişoara, echipă ce a terminat sezonul…

10 ore ago