Politica

Parlamentarii au decis: vom avea alegeri locale pe data de 27 septembrie

Camera Deputaţilor a adoptat, astăzi, în calitate de for decizional, propunerea legislativă privind stabilirea datei alegerilor locale din acest an pe 27 septembrie. În urmă cu o zi, proiectul a fost votat şi în Senat.

La votul înregistrat în Camera Deputaţilor, au fost 253 voturi pentru, 2 contra şi 36 abţineri. De menţionat că propunerea legislativă a fost a UDMR, proiectul iniţiat de guvern fiind respins.

Amendamentul USR privind stabilirea a două zile de vot a fost respins.

„Nu stăm bine din punct de vedere al pandemiei, USR a propus o soluţie simplă: două zile de vot. Înseamnă mai puţină aglomeraţie, să nu avem cozi”, a declarat deputatul USR de Timiş Cătălin Drulă.

În schimb, a fost votat amendamentul depus de social-democrații Șerban Nicolae și Radu Preda, potrivit căruia partidele vor putea folosi banii din subvenția de la stat pentru cheltuieli de campanie, lucru interzis până acum de lege.

Potrivit legii, membrii birourilor electorale, personalul tehnic auxiliar, persoanele acreditate, delegaţii acreditaţi, operatorii de calculator, personalul de pază şi alegătorii pot primi, în mod gratuit, materiale de protecţie sanitară, în condiţiile stabilite prin hotărârea Guvernului privind măsurile tehnice necesare bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor locale, în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19. Materialele de protecţie sanitară, precum şi igiena şi dezinfecţia localurilor de vot se asigură de Ministerul Sănătăţii, iar transportul şi distribuirea acestora se asigură prin grija Ministerului Afacerilor Interne şi a instituţiilor prefectului, cu sprijinul primarilor.

La alegerile locale din anul 2020, termenele privind procesul electoral încep să curgă de la data de 29 iulie 2020. Alianţele electorale constituite între partide politice sau alianţe politice la nivel judeţean ori local, se înregistrează la biroul de circumscripţie judeţeană sau la biroul electoral de circumscripţie a municipiului Bucureşti, după caz, în maximum 5 zile de la data înfiinţării biroului electoral. Un partid politic poate face parte, în aceeaşi circumscripţie, dintr-o singură alianţă electorală, şi poate să participe la alegerile din circumscripţia electorală în cauză numai pe lista alianţei din care face parte.

Prin derogare de la prevederile art. 30 alin. (1) din Legea nr.115/2015, birourile electorale ale secţiilor de votare sunt constituite dintr-un preşedinte, un locţiitor şi 9 membri în cazul secţiilor de votare din comune şi oraşe, respectiv dintr-un preşedinte, un locţiitor şi 11 membri în cazul secţiilor de votare din municipii şi sectoarele municipiului Bucureşti.

Pentru activitatea desfăşurată în cadrul organismelor electorale şi pentru suportul tehnic al acestora se acordă 250 de lei pe zi de activitate pentru preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare, locţiitorii acestora şi operatorii de calculator, 150 de lei pe zi de activitate pentru membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, 250 de lei pe zi de activitate pentru preşedinţii birourilor electorale de circumscripţie, pentru locţiitorii acestora, precum şi pentru membrii birourilor electorale de circumscripţie.

 

 

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

Supărare mare la PNL Timiș. Alin Nica le ”fură” candidatul la funcția de primar în Dudeștii Noi, pe ultima sută de metri

Partidul Național Liberal Timiș se vede în situația de a nu avea candidat la funcția…

4 ore ago

Accident mortal pe DN 6 în a doua zi de Paşte

Familie îndoliată în a doua zi de Paşte. Accident rutier pe DN6, localitatea Sadova Veche,…

4 ore ago

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au…

11 ore ago

Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate

Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că…

11 ore ago

Cum va fi vremea în Banat în următoarele două săptămâni

Meteorologii anunţă o vreme caldă, în intervalul 6 - 19 mai, cu o medie a…

11 ore ago

SCM Timişoara, la ultimul meci pe teren propriu în acest sezon

Baschetbaliștii bănăţeni înfrunta CS Vâlcea 1924, mâine (marți, 7 mai), la ora 18.00, la sala…

14 ore ago