Curăţenia din oraş, mai precis lipsa acesteia şi harababura contractuală făcută de primărie, cu trei contracte separtate de salubrizare, a fost cea mai nouă temă abordată de USR PLUS şi candidatul alianţei la funcţia de edil-şef al Timişoarei, Dominic Fritz, în cadrul unei noi conferinţe de presă susţinută în cartierele municipiului. Starea actuală de pe străzi este o consecinţă a unei proaste administrări.
După ce, în prealabil, au făcut curat prin propriile forţe pe o stradă cu numeroase magazine, extrem de circulată, din zona Dâmboviţa, candidaţii alianţei au analizat în cadrul unei conferinţe de presă publice, starea de curăţenie din Timişoara, prezentând şi propunerile pentru rezolvarea problemelor.
Era greu de ratat problema celor trei contracte de salubirtate din oraş, fiecare pentru… ceva.
„Suntem primul, dacă nu cumva și singurul oraș din România, care are contract cu trei firme de salubritate diferite și parcă suntem ca în proverbul acela cu copilul cu două moașe care rămâne cu buricul nelegat”, a spus Dominic Fritz.
Ideea a fost întărită şi de unul dintre membrii echipei sale.
„Documentele de licitație pentru serviciul de salubrizare sunt prost întocmite de primărie, la fel și contractele. Mijloacele pentru curățenie sunt destul de precare, cele mecanizate sunt insuficiente, măturatul străzilor se face superficial, iar subdimensionarea infrastructurii de curățenie duce la o frecvență mult mai redusă a curățeniei pe străzi”, conform Rodica Militaru, candidat USR PLUS la consiliul local al capitalei Banatului.
Dorinţa lui Fritz este un oraş cu zero gunoi. El a prezentat experienţa proprie, germană, în ceea ce priveşte copilăria sa şi modul în care dascălii pe care i-a avut i-au atras atenţia asupra faptului că o hârtie nu trebuie aruncată pe jos. După un profesor şi directorul şcolii l-a mustrat pentru acţiunea sa, iar a treia oară hârtia a ajuns la coşul de gunoi, spune Dominic Fritz.
Povestea nu este una întâmplătoare. Ce vrea el pentru o Timişoara curată? Sunt trei puncte principale: responsabilizarea cetățenilor, responsabilizarea administrației și deșeurile ca o sursă de prosperitate – colectare selectivă și economie circulară.
„ Nu suntem condamnați să trăim într-un oraș murdar. Curățenia este un semn al respectului, în cazul nostru – lipsa de respect față de cetățeni. Este alegerea noastră. Timișoara poate să fie la fel de curată ca și oricare alt oraș frumos din Occident. Vreau să propun un contract cetățenilor, un contract în care și cetățenii trebuie să fie responsabili, și administrația trebuie să fie responsabilă. Rânduiala bănățeană se va întoarce la Timișoara. Faptul că Timișoara arată cum arată este o consecință directă a proastei administrații, a felului în care s-au făcut contractele de salubrizare. Nu este un blestem căzut din cer”, a anunţat Dominic Fritz.
Pe hârtie sau doar virtual, acest acord între viitoarea admnistraţie USR şi cetăţeni are zece puncte. Şi documentul pleacă de la educaţia oamenilor, referitor la deşeuri, educaţie în cadrul căreia copiii sunt pion principal. Dacă va câştiga primăria, Fritz vrea ca locurile unde se face curăţenie în oraş să fie anunţate din timp, clar, inclusiv cu afişare în zonă. Candidatul la postul de primar mai insistă şi pentru montarea a o mie de coşuri de gunoi în toate zonele din oraş, inclusiv în Dâmboviţa, unde a constatat că acestea lipsesc cu desăvârşire.
Fritz insistă şi asupra aplicării unei alte cerinţe legale, deja în vigoare, adică principiul „plăteşti cât arunci”. De asemenea, maşinile Salubrităţii trebuie monitorizate, prin GPS, ca lumea să şie unde se află acestea.
Așa cum debanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…