Timp liber

Eșafodajul care a protejat biserica din Crivina de Sus a fost mutat peste o altă biserică de lemn din Timiș, care a ars în urmă cu cinci ani

În urma finalizării proiectului de conservare a bisericii de lemn de la Crivina de Sus, din Timiș, eșafodajul care a protejat timp de patru ani biserica, a fost mutat în iulie peste ceea ce a mai rămas din biserica de lemn de la Povergina. Echipa Biserici Înlemnite vrea să desfășoare aici o școală de conservare și restaurare a acestui monument care în 2015 a fost cuprins de un incendiu.

Biserica de lemn „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din satul Povergina, județul Timiș, a fost construită în anul 1782. A ars parțial în anul 2015, chiar înainte de Paști. În urma incendiului s-au pierdut bolta, șarpanta şi turnul, dar corpul bisericii, tencuit pe exterior cu pământ, a supravieţuit.

Scopul urmărit de echipa Biserici Înlemnite este transformarea tragicului eveniment care a dus la situația actuală, în oportunitatea generării unei școli de conservare și restaurare prin continuarea școlii de conservare inițiată la Crivina de Sus (2012-2019). „Vă vom ține la curent cu viitorii pași ai proiectului”, transmit cei de la Biserici Înlemnite din Banat.

„Biserica de la Povergina are o tipologie veche de plan, cu unghi în axul absidei şi şase laturi, al cărui sistem constructiv reprezintă o culme a meşteşugului bănăţean. Învelitoarea turnului bisericii de la Povergina, cu cei doi bulbi in rondine, reprezintă o frumoasă fuziune între arhitectura vernaculară bănăţeană şi baroc, stil adus în Banat de Habsburgi. Biserica era pictată de unul dintre cei mai importanţi zugravi din Banat: Gheorghe Diaconovici, cel care face tranziţia în Banat între pictura bizantină şi cea occidentală, fiul unui fondator de şcoală de pictură venit din Tismana Olteniei şi tatăl unuia dintre fondatorii învăţămîntului bănăţean: Constantin Diaconovici Loga”, transmite cei care desfășoară proiectul Biserici înlemnite din Banat, care restaurează aceste lăcașuri de cult care au avut de suferit din cauza trecerii timpului și nu numai.

Mutarea eșafodajului a fost realizată de Ambulanța pentru Monumente Banat proiect al Asociatiei pentru Patrimoniu Activ-PACT, cu sprijinul Mitropoliei Banatului, Protopopiatului Făget, Koloseum Arhitectura textila – Structuri rezistente din materiale uşoare, Macara Trans și Girod (semnalizare rutieră),

 

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Sejur de şapte zile în insula Zakynthos, cu As Tour Timişoara

Agenţia As Tour Timişoara vă propune, în perioada 16-23 iunie, o vacanţă de vis, în…

3 ore ago

Primul tramvai Bozankaya, din seria galbenă, în drum spre Timișoara. E în vamă!

Primul tramvai din noul lot de 17, produse de turcii de la Bozankaya pentru Timișoara,…

19 ore ago

Timişoara predă o lecţie de rugby ofensiv pe terenul echipei din Baia Mare

Derbiul campionatului în Liga Naţională de rugby s-a desfăşurat pe Arena Zimbrilor, acolo unde Ştiinţa…

19 ore ago

Alfred Simonis și UDMR sunt cap de listă pe buletinele de vot pentru județ

Biroul Electoral de Circumscripție Județean Timiș a efectuat tragerea la sorți pentru stabilirea ordinii în…

19 ore ago

Eveniment aşteptat de tineretul Timişoarei: Zilele Studenţilor vine cu multe concerte, proiecţii de film şi surprize

Se anunţă zile spectaculoase săptămâna viitoare în oraşul de pe Bega, odată cu desfăşurarea unui…

20 de ore ago

Dumbrăviţa a tremurat puternic, dar a obţinut punctul care o menţine în Liga 2

Final incendiar la Dumbrăviţa, unde echipa gazdă a trecut prin mari emoţii, dar va continua…

21 de ore ago