Timp liber

Eșafodajul care a protejat biserica din Crivina de Sus a fost mutat peste o altă biserică de lemn din Timiș, care a ars în urmă cu cinci ani

În urma finalizării proiectului de conservare a bisericii de lemn de la Crivina de Sus, din Timiș, eșafodajul care a protejat timp de patru ani biserica, a fost mutat în iulie peste ceea ce a mai rămas din biserica de lemn de la Povergina. Echipa Biserici Înlemnite vrea să desfășoare aici o școală de conservare și restaurare a acestui monument care în 2015 a fost cuprins de un incendiu.

Biserica de lemn „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din satul Povergina, județul Timiș, a fost construită în anul 1782. A ars parțial în anul 2015, chiar înainte de Paști. În urma incendiului s-au pierdut bolta, șarpanta şi turnul, dar corpul bisericii, tencuit pe exterior cu pământ, a supravieţuit.

Scopul urmărit de echipa Biserici Înlemnite este transformarea tragicului eveniment care a dus la situația actuală, în oportunitatea generării unei școli de conservare și restaurare prin continuarea școlii de conservare inițiată la Crivina de Sus (2012-2019). „Vă vom ține la curent cu viitorii pași ai proiectului”, transmit cei de la Biserici Înlemnite din Banat.

„Biserica de la Povergina are o tipologie veche de plan, cu unghi în axul absidei şi şase laturi, al cărui sistem constructiv reprezintă o culme a meşteşugului bănăţean. Învelitoarea turnului bisericii de la Povergina, cu cei doi bulbi in rondine, reprezintă o frumoasă fuziune între arhitectura vernaculară bănăţeană şi baroc, stil adus în Banat de Habsburgi. Biserica era pictată de unul dintre cei mai importanţi zugravi din Banat: Gheorghe Diaconovici, cel care face tranziţia în Banat între pictura bizantină şi cea occidentală, fiul unui fondator de şcoală de pictură venit din Tismana Olteniei şi tatăl unuia dintre fondatorii învăţămîntului bănăţean: Constantin Diaconovici Loga”, transmite cei care desfășoară proiectul Biserici înlemnite din Banat, care restaurează aceste lăcașuri de cult care au avut de suferit din cauza trecerii timpului și nu numai.

Mutarea eșafodajului a fost realizată de Ambulanța pentru Monumente Banat proiect al Asociatiei pentru Patrimoniu Activ-PACT, cu sprijinul Mitropoliei Banatului, Protopopiatului Făget, Koloseum Arhitectura textila – Structuri rezistente din materiale uşoare, Macara Trans și Girod (semnalizare rutieră),

 

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Anca Todoni, la „națională” pentru cea mai tare competiție pe echipe din tenisul feminin

Echipa României de tenis feminin participă în perioada 13-20 noiembrie, la Malaga, la turneul final…

13 ore ago

CSM Lugoj, victorie facilă cu Clujul

Fără emoții. Prim-divizionara de volei feminin CSM Lugoj a obținut o victorie categorică în etapa…

15 ore ago

Noul președinte al CJ Timiș vrea consilieri pe digitalizare și pe asistență social. Ce salarii vor lua

Alfred Simonis, noul președinte al Consiliului Județean Timiș, a completat doar două din cele patru…

15 ore ago

„Studenții”, repetenți și la Pecica. Două echipe din Timiș pe primele locuri în C9

Nimic nou pe frontul de vest. Politehnica a pierdut și la Pecica. A fost 1-0…

18 ore ago

Victorie mare pentru Stejari în fața reprezentativei Tonga

Naționala de rugby a României a început cu victorie seria de trei meciuri test pe…

19 ore ago

Nicolae Robu e ferm de acord cu Donald Trump, dar reciproca nu e confirmată încă

Acea parte de Românie preocupată de informare pare mai conectată la alegerile americane decât la…

21 de ore ago