Primarul Nicolae Robu a gândit deja un plan prin care îşi propune să conducă chiar el proiectul Timişoara Capitală Culturală. După ce a anunţat că şi-a propus să destructureze Asociaţia TM 2021, cea care a câştigat titlul pentru oraş, el a prezentat şi modul în care ar urma sî fie condus proiectul, cel puţin temporar, prin intermediul unui fel de Casă de Cultură a Municipiului.
Această structură ar urma să fie una a administraţiei oraşului, dar cu personalitate juridică distinctă. Proiectul va fi prezentat marţi spre votare Consiliului Local, autoritatea care deţine, de fapt, cheia unei asemenea iniţiative.
„Formula juridică pe care noi, Primăria Timișoara, o considerăm cea mai potrivită să gestioneze implementarea proiectului ”Timișoara –Capitală Culturală Europeană” este o structură a administrației publice a orașului, cu personalitate juridică, similară, sub aspectul legislației ce-i stă la bază, Casei de Cultură a Municipiului, structură care se va numi ”Centrul de Proiecte Culturale și Administrare a Moștenirii Capitalei Culturale Europene”. Intenționăm să înființăm această structură în ședința de Consiliu Local de marți, 07.07.2020”, a anunţat Nicolae Robu.
El spune că are deja informaţii de la Comisia Europeană conform cărora planul conceput de el va fi agreat. Dacă nu, există şi alte variante. În plus, el ştie că CLT va aproba alocarea unei sume duble pentru proiect, odată acesta ajuns în mâna primarului.
„Menționăm că, presupunând, prin absurd, că această formulă nu va fi agreată de Comisia Europeană –deși semnalele neoficiale primite până la această oră sunt încurajatoare -, există variante alternative, unele constituite deja în precedente. Până când noua structură va fi operațională, implementarea proiectelor culturale angajate prin dosarul de candidatură se va face prin Casa de Cultură a Municipiului. În acest sens, pentru a se câștiga timp, în ședința de Consiliu Local de marți, se va decide, pe de o parte, alocarea unei sume duble față de cea de anul trecut –3 milioane lei, în loc de 1.5 milioane lei- pentru finanțarea nerambursabilă de proiecte culturale reprezentând angajamente din dosarul de candidatură sau consonante cu acestea. Perioada de depunere a cererilor de finanțare va fi 27.07.2020 – 31.07.2020, până în 27.07.2020 fiind lăsat timp de studiu al dosarului de candidatură și elaborare a cererilor de finanțare. Jurizarea cererilor de finanțare referite la punctul 2 va fi făcută de o comisie din care subsemnatul voi propune să facă parte cele două personalități europene deja cu implicare la momentul curent în proiectul ”Timișoara –Capitală Culturală Europeană”, Ulrich Fuchs –director de program Marseille 2013 și Linz 2009- și Martin Heller –director artistic Linz 2009-, directorii instituțiilor culturale emblematice ale orașului –Teatrul Național, Opera Română, Filarmonica Banatul, Teatrul German, Teatrul Maghiar sau reprezentanți desemnați de ei, 3 personalități culturale locale și câte un reprezentant al Consiliului Local, Consiliului Județean și Ministerului Culturii”, a mai anunţat Robu planul său.
Lansat în urmă cu trei luni, proiectul de recenzare a câinilor cu stăpân din Timișoara,…
Rămas fără niciun fel de umbră, ”deșertul” din Piața Libertății își va schimba imaginea. Acolo…
Și-a pierdut viața, nevinovat din cauza unui microbuz care a intrat pe sens opus. Tragedie…
Un număr de 340 de obiective din Timiș pot beneficia de bani europeni nerambursabili în…
SDM Timișoara, societatea deținută de municipalitatea timișoreană, își extinde dotarea și pregătește 1,7 milioane de…
RETIM Ecologic Service S.A., în colaborare cu ADID Timiș, derulează o nouă campanie trimestrială pentru…