Astăzi, 31 iulie, începe postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut și sub denumirea de postul Sfintei Marii sau postul Sântămăriei. Mitropolitul Banatului ÎPS Ioan trimite un „cuvânt pastoral” către credincioși. „Să nu uităm, preaiubiții mei fii duhovnicești, de frații și surorile noastre aflați pe patul de suferință, în spitale și acasă”, îndeamnă mitropolitul Banatului, în timpul pandemiei de Covid-19.
Instituit în secolul al V-lea, postul Adormirii Maicii Domnului a fost generalizat și uniformizat în secolul al XII-lea, când s-a hotărât să fie ținut în perioada 1-15 august.
„Rânduit de sfânta noastră noastră Biserică întru cinstirea Maicii Domnului, care a postit înainte de cinstita-i adormire, acest post ne pregătește duhovnicește pentru întâmpinarea celor două mari sărbători din luna august: Schimbarea la Față a Domnului (6 august) și Adormirea Maicii Domnului (15 august). Potrivit tradiției deja statornicite, îndemnăm părintește pe preoții, monahii și credincioșii eparhiei noastre să călătorim pe calea postului Adormirii Maicii Domnului cu pace sufletească și cu bucurie duhovnicească, întărindu-ne în credință și evlavie, străduindu-ne să înmulțim faptele bune, să sporim rugăciunea către Hristos Domnul și către Sfânta Sa Maică, primenindu-ne, totodată, sufletul prin Tainele sfinte ale Spovedaniei și Euharistiei”, transmite mitropolitul Banatului ÎPS Ioan.
Înaltul ierarh îndeamnă preoții și credincioșii ca, în această perioadă, să se abțină de la orice păcat., să nu clevetească, să nu mintă și să nu îii denigreze pe alții.
„În această binecuvântată perioadă de post, Vă îndemnăm, Preacucernici Părinți, Preacuvioși slujitori ai cinului monahal și iubiți credincioși, după cuvântul unui părinte al Bisericii, „să ne abținem de la orice păcat, pentru ca, așa cum postim cu pântecele, să postim și cu limba, să nu clevetim, să nu mințim, să nu vorbim în deșert, să nu denigrăm pe alții, să nu ne mâniem și, într-un cuvânt, să nu facem păcate cu limba noastră”.
De asemenea, Vă chemăm pe toți și pe toate „să facem cereri, rugăciuni, mijlociri, mulțumiri, pentru toți oamenii […] că acesta este lucru bun și primit înaintea lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru”, așa după cum ne învață sfântul apostol Pavel (I Timotei 2, 1 și 3).
Ascultând de sfatul Apostolului Neamurilor, în duhul dragostei frățești, mă adresez tuturor slujitorilor bisericești din eparhia noastră ca, pe lângă programul liturgic îndătinat, să oficiem, în seara fiecarei zile, la ora 19, Acatistele sau Paraclisele Maicii Domnului și, postind sufletește și trupește, să împlinim împreună, cuvântul sfântului proroc Isaia, care zice: „Împarte pâinea ta cu cel flămând, adăpostește în casă pe cel sărman, pe cel gol îmbracă-l și nu te ascunde de cel de un neam cu tine” (Isaia 58, 7).
Să nu uităm, preaiubiții mei fii duhovnicești, de frații și surorile noastre aflați pe patul de suferință, în spitale și acasă, precum și de personalul medical care îi îngrijește cu dragoste, cu dăruire și cu jertfă de sine, pomenindu-i și pe ei în rugăciunile noastre către bunul Dumnezeu și către Sfânta Maică a Domnului.
Harul Domnului nostru Iisus Hristos, dragostea lui Dumnezeu Tatăl și împărtășirea Duhului Sfânt să fie cu noi, cu toți”, transmite ÎPS Ioan, arhiepiscop și mitropolit al Banatului.
Sportiva timișoreană Narcisa Martin este, de astăzi, vicecampioana mondială la Culturism - Bikini Fitness Senioare…
Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center…
Lângă Podul Decebal, un loc fierbinte în Revoluția din 1989, au fost puse, miercuri, bazele…
Divizionara secundă CSC Dumbrăvița a ajuns la un acord de reziliere cu jucătorii Alexandru Martinov…
Universitatea Politehnica Timișoara a semnat, în 17 decembrie 2024, un nou contract de finanțare prin…
Timișorenii care vor să își spună părerea despre calitatea vieții pot completa acum sondajul sociologic,…