Social

UPT şi UVT au fost alese să poarte titlul de universităţi europene

Comisia Europeană a anunțat joi rezultatele selecției în urma celui de-al doilea apel vizând unităţile de învăţământ superior, care să poarte titlul de Universități Europene. Din România, au fost selectate șapte universități, iar două dintre acestea sunt din Timişoara. Este vorba de Universitatea Politehnica şi Universitatea de Vest.

Universitățile europene sunt alianțe transnaționale ale unor instituții de învățământ superior din întreaga Uniune Europeană care se aliază în beneficial studenților, al profesorilor și al societății în ansamblul ei.

Comisia Europeană a anunțat cele 24 de noi universități europene care vor adera la primele 17 alianțe ale instituțiilor de învățământ superior selectate încă din 2019, din România fiind selectate șapte universități.

Beneficiind de sprijin financiar din partea programelor Erasmus+ și Orizont 2020, ele sporesc calitatea, incluziunea, digitalizarea și atractivitatea învățământului superior european.

Selectate dintre 62 de candidaturi, cele 24 de universități europene nou selectate implică 165 de instituții de învățământ superior din 26 de state membre și din alte țări participante la programul Erasmus+. Ele vor adânci cooperarea dintre instituțiile, studenții și personalul lor și vor comasa resurse, cursuri, expertiză, date și infrastructură, atât fizic, cât și online. O colaborare mai strânsă va amplifica capacitatea lor de a face față provocărilor cu care se confruntă în cursul redresării și ulterior. Ea le va ajuta să promoveze tranzițiile ecologică și digitală, favorabile incluziunii, în beneficiul studenților lor și al tuturor europenilor.

Comisia a realizat recent un sondaj în rândul celor 17 universități europene deja existente, selectate anul trecut. Rezultatele arată că 96 % dintre instituții consideră că ar fi fost mai bine pregătite să se confrunte cu pandemia cauzată de noul coronavirus în cazul în care universitatea europeană de care aparțin ar fi fost deja pe deplin operațională (ele au început activitatea abia în urmă cu 6 – 9 luni). Peste 60 % dintre ele consideră că apartenența la o universitate europeană a fost deja utilă pentru abordarea dificultăților actuale cauzate de criză. Exemple

bune în acest sens sunt crearea de campusuri virtuale interuniversitare, care oferă cursuri comune mixte și unități de învățământ comune integrate în programa tuturor universităților componente. Universitățile europene urmăresc, de asemenea, să sprijine în continuare învățarea pe tot parcursul vieții, oferind cursanților de toate vârstele posibilitatea de a obține microcertificate, acordate după încheierea unor cursuri sau module cu durată scurtă.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Caravana ROD a ajuns, din nou, la blocurile de pe strada Dunărea, în cartierul Blaşcovici/Foto

Timișorenii care locuiesc în blocurile de pe strada Dunărea, din cartierul Blașcovici, au avut parte…

6 ore ago

117 tineri au găsit, vineri, un nou job, la Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenți

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiș, în parteneriat cu Universitatea Politehnica Timișoara au…

6 ore ago

Pe una dintre fațadele Liceului Alimentar din Timișoara a fost realizată o pictură murală de mari dimensiuni

O pictură murală de mari dimensiuni a fost realizată pe unul dintre zidurile clădirii care…

6 ore ago

John Malkovich se întoarce pe scena TNT! Două reprezentanţii „one man show”, în noiembrie

Celebrul artist american John Malkovich revine cu două reprezentaţii de excepţie pe scena Teatrului Naţional…

8 ore ago

Domeniul energetic, în atenţia a sute de persoane din mai multe ţări la un eveniment de excepţie organizat la UPT/FOTO

Provocări, oportunități și cele mai noi tehnologii în domeniul energetic, teme de dezbatere la conferința…

8 ore ago

Timișoreanul Radu Benea, aproape de rezultatul carierei la viteză în coastă

Devenit pretendent la lupta pentru titlul de campion absolut la super rally, pilotul timișorean Radu…

11 ore ago