Radiografia pulmonară se efectuează doar la indicația medicului, este utilă în diagnosticarea anumitor afecțiuni pulmonare și trebuie corelată cu manifestările clinice și investigațiile de laborator.
Dr Agnes Edit Katona, medic specialist radiolog la Clinicile Medici’s Timişoara, spune că ”boala pulmonară interstițială cuprinde un grup de afecțiuni ce au în comun îngroșarea tramei de țesut conjunctiv a plămânului. Cicatrizarea asociată poate provoca rigiditate progresivă pulmonară, afectând procesul respirației și asigurarea unui nivel suficient de oxigen în circulație. Această boală afectează ambii plămâni și poate fi acută sau cronică. În Medici’s se pot efectua radiografii pulmonare digitale gratuite, cu bilet de trimitere prin medicul de familie”.
Care sunt cauzele bolii pulmonare interstițiale?
Cauzele nu sunt pe deplin cunoscute, dar pot fi: fumatul, factori de mediu (azbest, mucegai, unele metale, pene sau puf de pasare, cărbune, cereale, talc), boli cronice, infecții (cu mycoplasma pmeumoniae, virusuri, bacterii), unele medicamente, boli cardiace, radioterapia, boli autoimune cronice (artrită reumatoidă, sclerodermie, lupus), insuficiență renală sau poate apărea după vindecarea anormală a unei boli pulmonare.
Care sunt semnele?
Lezarea interstițiului pulmonar duce la alterarea unei respirații normale. Cele mai frecvente simptome sunt reprezentate de lipsa de aer (dispneea), scurtarea respirației și tuse uscată. Aceste simptome pot să apară gradat și să progreseze. Febra, oboseala și pierderea în greutate nu sunt specifice bolii pulmonare interstițiale însă pot sugera un proces infecțios. Imagistic, indiferent de tipul de leziune, se descriu opacități a căror caractere generale sunt: contur net, absența confluenței, absența sistematizării, absența bronhogramei aerice. Imaginile pot fi reticulare, micronodulare, nodulare, liniare
Care sunt factorii de risc?
Cei mai frecvenți sunt: vârsta, expunerea la factorii de mediu, istoricul familiei (unele boli pulmonare interstițiale sunt moștenite), radiațiile, chimioterapia, fumatul.
Care este tratamentul?
Tratamentul acestei afecțiuni depinde de cauză. Diagnosticul de certitudine este esențial pentru un tratament corect ce include: medicamente antimicrobiene, agenți imunosupresori, chimioterapia, iar în unele cazuri nu există tratament. Antibioticele pot fi administrate în cazul în care este confirmată o infecție bacteriană responsabilă de aceasta afecțiune. În cazul bolii pulmonare interstițiale de hipersensibilitate se recomandă evitarea substanțelor toxice. În funcție de severitatea simptomelor, renunțarea la fumat reprezintă un aspect esențial al tratamentului în cazul tuturor persoanelor cu boală pulmonară interstițială. Uneori, se recomandă administrarea de corticosteroizi pentru controlul inflamației interstițiale și medicamente pentru controlul funcției imune. Acestea pot încetini progresia bolii, însă nu pot vindeca cicatricile din unele forme cronice.
Care sunt complicațiile si modul de prevenire?
Complicațiile pot duce la deteriorarea acută a bolii, hipertensiune pulmonară, scăderea nivelului de oxigen, insuficiența sistemului respirator. Pentru a preveni înrăutățirea bolii pacientul trebuie să renunțe la fumat, să fie mai activ, să se vaccineze.
Articol recomandat de Clinicile Medici’s Timișoara.
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…
Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…
Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…
Accident spectaculos la intersecția dintre strada Vuk Karadjici cu strada Strada Samuil Șagovici, din cauza…
Echipele de constructori continuă lucrările de reabilitare a căii ferate pe lotul 2 din tronsonul…