Ce ar trebui să știe un pacient despre trombofilie și tromboza profundă a membrelor inferioare? Și când ar trebui să își facă probleme? Apariția SINDROMULUI DUREROS ABDOMINAL ACUT ar trebui să îngrijoreze? ”Trombofilia este definită ca o susceptibilitate moştenită sau dobândită de a dezvolta tromboze şi în mod special tromboze venoase, care are la bază…
Cronicile Medici’s: Boala inflamatorie pelvină
Boala inflamatorie pelvină (BIP), alături de vulvo-vaginită, este una dintre cele mai frecvente afecțiuni care poate apărea la o femeie tânără și care o determină să meargă la medic. Afectează frecvent trompele uterine și ovarele – anexele, de unde și denumirea de anexită, varianta veche a conceptului actual de boala inflamatorie pelvină. Diagnosticul trebuie pus…
Cronicile Medici’s. Cardiolog în EPIDEMIE
„Epidemia” este un termen care provine din antichitatea greacă. Prima referire la manifestarea unei epidemii – fenomen ce ne acaparează astăzi mare parte din atenție și preocupări – apare cu 2.500 de ani în urmă, în lucrarea Epidemic, atribuită lui Hippocrates. Ceea ce bătrânul părinte al medicinei a descris ca „TUSEA din PERINTHUS” a fost…
Cronicile Medici’s: O epidemie “dulce” pe timp de pandemic infecţios
”Pandemia de COVID-19 a schimbat cu totul vieţile tuturor: nici persoanele cu diabet zaharat dar nici noi, diabetologii nu am fost scutiţi. Organizaţia Mondială a Sănătăţii raportează, în 49% din regiunile acesteia, cu excepţia Americii, perturbări complete sau parţiale ale serviciilor de management ale diabetului si complicaţiilor diabetului din cauza pandemiei. Tot OMS plasează persoanele…
Cronicile Medici’s: Ce înseamnă când primim un rezultat radiologic “desen pulmonar interstițial accentuat”?
Radiografia pulmonară se efectuează doar la indicația medicului, este utilă în diagnosticarea anumitor afecțiuni pulmonare și trebuie corelată cu manifestările clinice și investigațiile de laborator. Dr Agnes Edit Katona, medic specialist radiolog la Clinicile Medici’s Timişoara, spune că ”boala pulmonară interstițială cuprinde un grup de afecțiuni ce au în comun îngroșarea tramei de țesut conjunctiv…
Cronicile Medici’s: Polipii de colon – sunt periculoși?
Cât de periculosi sunt polipii de colon? Dr Singh Ravindra, medic specialist gastroenterolog cu competență în endoscopie digestivă la Clinicile Medici’s Timişoara ne răspunde la această întrebare: ”De multe ori, în urma procedurilor endoscopice efectuate, sunteți anunțat că v-a fost prelevată biopsia unui polip sau a fost extras un polip. De ce oare? Prelevarea în…
Cronicile Medici’s Timişoara: Dincolo de tristețe. Depresia
”Depresia afectează până la 20% din populația generală, un procent semnificativ ce ne îndeamnă să fim atenți la simptomele ei, fiind diferită de tristețe și necesitând ajutor psihologic și deseori medicamentos”, spune Psih. Andreea Rodica Coicici, psiholog și psihoterapeut la Clinicile Medici’s Timişoara. Cât de frecventa este depresia? Fiecare persoană experiemntează pe parcursul vieţii unele…
Cronicile Medici’s: COVID-19 şi dermatita de contact iritativă
Pentru că una dintre măsurile de a preveni infecția cu COVID-19 este spălatul mâinilor, mai des decât de obicei, folosind săpun și dezinfectant, ne confruntăm cu apariția dermatitei de contact de cauză iritativă. Ce este dermatita de contact și cum poate fi ea prevenită sau tratată? Ne răspunde Dr. Marioara Bolocan, medic specialist dermatovenerolog la…
Cronicile Medici’s. Totul despre lentilele de contact
„Lentilele de contact sunt folosite de peste un secol pentru corectarea vederii (și nu numai), fiind preferate în locul ochelarilor pentru multiple beneficii. Sunt însă lucruri ce nu ar trebui făcute niciodată, când vine vorba de utilizarea lor”, spune Dr Sorina Cernoiu, medic specialist oftalmolog la Clinicile Medici’s Timişoara.
Cronicile Medici’s. Fumatul și dinții noștri vintage
Influențează fumatul sănătatea cavității bucale? Dr Liviu Bălăceanu, medic stomatolog la Clinicile Medici’s. Timișoara, spune că: ”există numeroase studii care au demonstrat efectele negative ale fumatului, pe termen lung, asupra sănătății cavității orale, de la probleme estetice la boli deosebit de grave, cancerul bucal”.