Politica

Nicolae Robu dezbate problema migratorilor politici: Nu faci legământ pe viaţă

Conform liderului PNL Timiş, nu e obligatoriu  să fi adeptul aceleiaşi doctrine politice toată viaţa. „Ar fi prea mult să se facă un legămant pe viaţă”, a spus el, întrebat despre migraţia primarilor. Primarul din Bethausen a trecut “testul Robu”.

Nicolae Robu nu este adeptul migraţiei, dar dacă toţi o practică nu e normal ca PNL să nu o facă. Dar, important este ca „migranţii” să fie oameni oneşti, spune acesta, pentru că primarii de la sat nu prea fac politică, au ajuns prin partide conjunctural.

„Eu nu am încurajat migrația. Și în timpul mandatului nu cred că este corect să se plece de la un partid la altul. Ești ales sub stindardul unui partid, înseamnă că acolo s-au regăsit în prezentarea ta în fața cetătenilor și meritele tale și meritele partidului, și minusurile tale și ale partidului, și trebuie să mergi până la capăt de mandat sub același stindard. În viață se întâmplă ca oamenii să constate că nu ies lucrurile așa cum au crezut, cum s-au așteptat, și nu știu cât de grav este. Dacă pleacă doar ca să ajungă la un loc unde să simtă că pentru următorii ani e mai călduț, dar fără niciun atașament, fără o implicare sufletească în schimbarea de apartenență atunci e condamnabil”, spune Nicolae Robu.

Liderul PNL Timiş a stabilit şi condiţii de integritate pentru traseiştii politici, iar la filială să nu ajungă decât cei care se încadrează în acestea. Conform opiniei sale, primarii de la sat nu sunt membri de partid decât conjunctural, că altcumva nu pot supravieţui „administrativ”. Nu e nimic grav să se mute de la stânga la dreapta sau înapoi, după cum bate vântul politic.

„Atunci când anumiți primari din mediul rural, în general, care nu fac politică, ei ajung mai mult conjunctural la un partid sau altul, și fac administrație din postură de primar, nu intră în jocul politic, nu aruncă cu noroi în unii sau alții de la alte partide, dar își dau seamă că nu pot face pentru cetățeni ceeea ce doresc să facă și ei și cetățenii pentru că au greșit când s-au orientat către un anumit partid și dacă aceștia doresc să se repoziţioneze nu cred că este foarte grav”, mai spune Robu.

De ce admite Robu „migratorii”? Că nu se joacă pe baza aceloraşi reguli. Iar dacă pleacă, asta e… Nu faci legăminte pe viaţă.

„Important ar fi să se joace după aceleași reguli de către toți. Dacă se constată că e un lucru rău atunci să se legifereze că este nepermisă această migrare. Dar să fie valabilă pentru toată lumea, și pentru parlamentari, și pentru primari când începe un nou mandat. Eu cred că se produce o dezlegare și cred că ar fi prea mult să se facă un legământ pe viață. Dar dacă e legiferat să se întâmple astfel de mișcări atunci nu poate cineva să joace acest jos politic după niște reguli și competitorii să joace după alte reguli. Fiecare încearcă să își maximizeze șansele, introducând în ecuație și niște criterii etice”, a contiuat șeful PNL.

Lihoni, testat cu martori şi admis

A devenit deja celebru cazul lui Ioan Lihoni, primarul PSD de la Bethausen. El, din om de stânga a devenit de dreapta chiar înainte de alegerile locale unde va participa, dar numai după ce a trecut prin „testul Robu”, pentru că era acuzat că l-ar fi făcut din altă rasă pe preşedintele Iohannis. Iniţial, noul său şef nu a vrut să-l primească alături de liberali, dar a cerut mărturii şi a concluzionat că, de fapt, Lihoni nu a vorbit urât despre preşedintele României.

„Noi am avut cazul Bethausen când eu am fost sesizat că primarul anterior și care e și acum în funcție ar fi spus vorbe grele la adresa președintelui Iohannis. în acea clipă am dat dispoziții imediate să nu îl primim în PNL. nu puteam primi pe cineva care vorbește în termenii în care ni s-a relatat la acea vremea despre președintele Iohannis. Nu admitem ca cineva să ne fie coleg și să vorbească astfel despre domnul președinte. Mi s-au adus toate explicațiile și argumentele că e o informaţie falsă, că, de fapt, niciodată primarul respectiv nu a făcut acele afirmații. Ele au fost făcute de o altă persoană și fiecare trebuie judecat pentru faptele sale. Dacă e așa, nu vă mai cer să închidem ușa în față acestui domn primar care a dorit să ni se alăture” a mai subliniat liderul PNL.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

31 de minute ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

3 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

4 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

5 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

5 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

7 ore ago