Opinii

Timişoara, în topul european al evoluţiei COVID-19. În campanie electorală, Nicolae Robu i-a stabilit virusului un perimetru pe malul Begăi

România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în privinţa evoluţiei pandemiei de coronavirus. E fapt, nu vorbă, sursa fiind Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC). Raportul oficial se bazează pe mai multe criterii. De exemplu, România înregistrează un raport de 19,1 decese la un milion de locuitori în 14 zile, în condiţiile în care media europeană este de 4,1, Rata cazurilor noi depistate la 100.000 de locuitori este de aproape patru ori mai mare decât media europeană (79.4 vs 21.5). În plus, rata de pozitivitate în România este de 6.2%, comparativ cu media europeană de doar 1.4%.

La nivelul ţării, Timişul se află în primele zece judeţe în privinţa evoluţiei coronavirusului. Germania a introdus Timişul printre cele zece judeţe cu risc din România, locuitorii acestora având unele restricţii la intrarea în această ţară. Iar sunt fapte, nu vorbe. Nu în ultimul rând, mai mult de jumătate dintre cazurile zilnice din Timiş sunt la nivelul Timişoarei. De aici, concluzia logică şi de bun simţ că Timişoara se află în topul oraşelor europene din punct de vedere al răspândirii noului coronavirus.

Situaţia fiind cu adevărat foarte sensibilă, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a luat luni decizia privind obligativitatea purtării măştilor de protecţie în toate centrele pietonale ale oraşelor din Timiş. Evident, e vorba şi de Timişoara. O decizie normală într-un judeţ cu mari probleme şi similară cu cea luată de alte multe localităţi încă din urmă cu două săptămâni. Ce face primarul Nicolae Robu chiar a două zi?

Aruncă la gunoi decizia Comitetului Judeţean şi ia o alta în numele Comitetutului Local pentru Situaţii de Urgenţă. Nu revocă obligativitatea măştii chiar peste tot, dar o face pentru centrul oraşului. Unde se dă undă verde, în continuare, interacţiunilor fără mască. În schimb, îi stabileşte Covid-ului un perimetru pe unde să se plimbe, respectiv pe malurile Begăi. Acolo unde masca a devenit obligatorie.

“Zonele de promenadă trebuie să fie lăsate spre bucuria oamenilor, atâta vreme cât acolo nu sunt întrunite condițiile medicale de transmitere a bolii. În zona de promenadă, oamenii sunt în mișcare, este un flux continuu, nu se staționează, chiar dacă se întâlnesc oameni care se cunosc, ei se salută, schimbă două vorbe, dar nu stau minute în șir încât să se instituie obligativitatea purtării măștii. Pe malurile Begăi, aleile pe ambele maluri nu sunt destul de late încât să nu se producă aglomerație”, a explicat “epidemiologul” Robu cum stă treaba. Nu insist acum pentru a compara câţi oameni se plimbă prin centru cu câţi pe malurile Begăi. Trebuie spus însă că în Comitetul Judeţean există şi specialişti şi medici. În Comitetul Local există un singur specialist: Nicolae Robu. Şi acesta aflat în campanie electorală, unde mizează foarte mult şi pe votul celor care nu cred în coronavirus. Motiv pentru care refuză să pună orice fel de restricţii. Cu riscul real de-a ajuta la răspândirea virusului.

De altfel, în urmă cu două săptămâni, Robu a mai întors o decizie similara a celor de la Judeţ. Iar efectele s-au văzut, numărul de infectări fiind tot mai mare în Timişoara.

“Eu sunt împotriva obligativităților în campania anticovid NEFUNDAMENTATE LOGIC, cu alte cuvinte, care nu-mi inspiră încrederea că pot ajuta efectiv în lupta anticovid”, explica atunci Robu, de parcă epidemiologia s-ar reduce la logică. Şi aceea destul de abstractă în cazul lui Robu.

La acea vreme decizia sa a fost însoţită şi de un aşa-zis sondaj pe pagina sa de Facebook, cu întrebarea: “La propunerea mea, susținută cu argumente logice, raționale, CJSU a exceptat zona de promenadă centrală a orașului (Piața Victoriei și Centrul Istoric) de la obligativitatea purtării măștii și în aer liber. Cum apreciați demersul?” Răspunsul care trebuia dat era următorul: “E corect, îl susținem, nu se justifică purtarea măștii în această zonă.” Probabil, “prietenii” au “apreciat” demersul. Nu l-au apreciat, în schimb, autorităţile de la Berlin care au pus Timişul, inclusiv Timişoara, pe lista zonelor cu mare risc.

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

S-a făcut dreptate! România a câștigat la „masa verde” partida cu Kosovo și a terminat grupa cu maximum de puncte, 18

Naţionala de fotbal a României a câştigat meciul cu Kosovo la ''masa verde'', cu 3-0,…

10 minute ago

Cătălin Drulă: Le cer demisia lui Grindeanu și Simonis! Minciuna și sfidarea trebuie să înceteze

Sorin Grindeanu și Alfred Simonis, lideri ai filialei PSD Timiș, sunt parte din „Noul Grup…

53 de minute ago

Iluminatul public va fi reabilitat și dotat cu lămpi economice pe 64 de noi străzi și bulevarde din Timișoara

Pe 64 de străzi și bulevarde din Timișoara va avea loc modernizarea sistemului de iluminat…

2 ore ago

La Moşniţa Nouă au fost predate amplasamentele pentru ridicarea a cinci staţii de reîncărcare a maşinilor electrice

În comuna Moşniţa Nouă vor fi ridicate cinci staţii pentru reîncărcarea autovehiculelor electrice, printr-o finanţare…

6 ore ago

Universitatea de Vest a premiat cei mai merituoși membri ai comunității academice în cadrul galei anuale/FOTO

Sala Teatrului Național Timișoara a găzduit, marți seara, ediția a zecea a Galei Premiilor UVT.…

6 ore ago

Implementarea proiectului autobuzelor electrice a fost prelungită încă un an

Finalizarea proiectului prin care Timișoara a primit 44 de autobuze electrice pentru transportul în comun…

6 ore ago