Opinii

Timişoara, în topul european al evoluţiei COVID-19. În campanie electorală, Nicolae Robu i-a stabilit virusului un perimetru pe malul Begăi

România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în privinţa evoluţiei pandemiei de coronavirus. E fapt, nu vorbă, sursa fiind Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC). Raportul oficial se bazează pe mai multe criterii. De exemplu, România înregistrează un raport de 19,1 decese la un milion de locuitori în 14 zile, în condiţiile în care media europeană este de 4,1, Rata cazurilor noi depistate la 100.000 de locuitori este de aproape patru ori mai mare decât media europeană (79.4 vs 21.5). În plus, rata de pozitivitate în România este de 6.2%, comparativ cu media europeană de doar 1.4%.

La nivelul ţării, Timişul se află în primele zece judeţe în privinţa evoluţiei coronavirusului. Germania a introdus Timişul printre cele zece judeţe cu risc din România, locuitorii acestora având unele restricţii la intrarea în această ţară. Iar sunt fapte, nu vorbe. Nu în ultimul rând, mai mult de jumătate dintre cazurile zilnice din Timiş sunt la nivelul Timişoarei. De aici, concluzia logică şi de bun simţ că Timişoara se află în topul oraşelor europene din punct de vedere al răspândirii noului coronavirus.

Situaţia fiind cu adevărat foarte sensibilă, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a luat luni decizia privind obligativitatea purtării măştilor de protecţie în toate centrele pietonale ale oraşelor din Timiş. Evident, e vorba şi de Timişoara. O decizie normală într-un judeţ cu mari probleme şi similară cu cea luată de alte multe localităţi încă din urmă cu două săptămâni. Ce face primarul Nicolae Robu chiar a două zi?

Aruncă la gunoi decizia Comitetului Judeţean şi ia o alta în numele Comitetutului Local pentru Situaţii de Urgenţă. Nu revocă obligativitatea măştii chiar peste tot, dar o face pentru centrul oraşului. Unde se dă undă verde, în continuare, interacţiunilor fără mască. În schimb, îi stabileşte Covid-ului un perimetru pe unde să se plimbe, respectiv pe malurile Begăi. Acolo unde masca a devenit obligatorie.

“Zonele de promenadă trebuie să fie lăsate spre bucuria oamenilor, atâta vreme cât acolo nu sunt întrunite condițiile medicale de transmitere a bolii. În zona de promenadă, oamenii sunt în mișcare, este un flux continuu, nu se staționează, chiar dacă se întâlnesc oameni care se cunosc, ei se salută, schimbă două vorbe, dar nu stau minute în șir încât să se instituie obligativitatea purtării măștii. Pe malurile Begăi, aleile pe ambele maluri nu sunt destul de late încât să nu se producă aglomerație”, a explicat “epidemiologul” Robu cum stă treaba. Nu insist acum pentru a compara câţi oameni se plimbă prin centru cu câţi pe malurile Begăi. Trebuie spus însă că în Comitetul Judeţean există şi specialişti şi medici. În Comitetul Local există un singur specialist: Nicolae Robu. Şi acesta aflat în campanie electorală, unde mizează foarte mult şi pe votul celor care nu cred în coronavirus. Motiv pentru care refuză să pună orice fel de restricţii. Cu riscul real de-a ajuta la răspândirea virusului.

De altfel, în urmă cu două săptămâni, Robu a mai întors o decizie similara a celor de la Judeţ. Iar efectele s-au văzut, numărul de infectări fiind tot mai mare în Timişoara.

“Eu sunt împotriva obligativităților în campania anticovid NEFUNDAMENTATE LOGIC, cu alte cuvinte, care nu-mi inspiră încrederea că pot ajuta efectiv în lupta anticovid”, explica atunci Robu, de parcă epidemiologia s-ar reduce la logică. Şi aceea destul de abstractă în cazul lui Robu.

La acea vreme decizia sa a fost însoţită şi de un aşa-zis sondaj pe pagina sa de Facebook, cu întrebarea: “La propunerea mea, susținută cu argumente logice, raționale, CJSU a exceptat zona de promenadă centrală a orașului (Piața Victoriei și Centrul Istoric) de la obligativitatea purtării măștii și în aer liber. Cum apreciați demersul?” Răspunsul care trebuia dat era următorul: “E corect, îl susținem, nu se justifică purtarea măștii în această zonă.” Probabil, “prietenii” au “apreciat” demersul. Nu l-au apreciat, în schimb, autorităţile de la Berlin care au pus Timişul, inclusiv Timişoara, pe lista zonelor cu mare risc.

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii

În perioada 1-6 mai, pompierii militari din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale inspectoratului…

13 ore ago

Administrația județeană a semnat acordul pentru finanțarea cumpărării unor microbuze școlare mai puțin poluante

Timișul va primi aproape 25 de milioane de lei, bani de la Administrația Fondului pentru…

13 ore ago

Au fost stabilite locurile de afișaj electoral de la Timișoara

La Timișoara vor fi organizate un număr de 50 de locuri unde vor putea fi…

13 ore ago

La Timișoara va avea loc un show pop-rock unic, pe muzica de Michael Jackson, Queen, Deep Purple, Pink Floyd, Guns N’ Roses sau Aerosmith

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) vă invită să participați la primul spectacol din turneul…

15 ore ago

Sunt restricții de circulație, pe A1, se lucrează la carosabil

Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara a informat marți, că din această zi, pe autostrada…

15 ore ago

Alin Nica: La 9 iunie avem de ales între trecut și viitor

Am decis să candidez pentru al doilea mandat de președinte al Consiliului Județean Timiș în…

16 ore ago