Politica

Dominic Fritz, propunere inedită pentru Klaus Iohannis: un summit european la Timişoara

Candidatul USR PLUS la Primăria Timişoarei, Dominic Fritz, a declarat că îl va ruga pe preşedintele Klaus Iohannis să organizeze, la Timişoara, o întâlnire cu şefii de state care au minorităţi în Banat. Principala temă a dezbaterilor ar fi inovarea prin diversitate, concept care s-a născut în Banat şi s-a răspândit în Europa.

Dominic Fritz spune că Timişoara a fost oraş european, cu mult timp înainte să existe Uniunea Europeană. De asemenea este un oraş european si va fi un oraş european care va avea ceva de spus.

“Din păcate, acum Timişoara este invizibilă pe harta Europei. Avem puţini turişti, iar faptul că Timişoara va fi Capitală Culturală Europeană nu este valorificat în promovarea oraşului, Avem din păcate un primar care nu ştie să reprezinte decât propriile glume şi orgolii. Un oraş cu istoria Timişoarei, un oraş cu aceste valori si această experienţă multiculturală trebuie să joace un rol mult mai important pe acest continent”, a declarat Fritz.

El spune că multe oraşe europene pot învăţa din experienţa Timişoarei.

“Experienţa Timişoarei este că, dacă reuşim să trăim împreună cu respect şi toleranţă, indiferent de religie şi etnie, dacă ştim să valorificăm diversitatea noastră, atunci suntem şi inovatori. Povestea Timişoarei este a inovaţiei născută din diversitate. Idei noi se nasc acolo unde sunt oameni diferiţi şi care înţeleg şi respectă diferenţa.Aceasta este povestea pe care trebuie s-o spunem. Europa are nevoie de povestea Timişoarei. Dar avem nevoie şi de o administraţie care să o transmită”, a continuat Fritz.

Pornind de la acest concept, candidatul USR PLUS a anunţat un inedit demers.

“Îl voi ruga pe preşedintele Klaus Iohannis să invite şefii de stat ai ţărilor cu minorităţi istorice din Banat, Serbia, Ungaria, Slovacia, Austria, Cehia, Germania, Bulgaria, să vină in Timişoara la un summit pentru a dezbate această temă de inovare prin diversitate, care este tema definitorie pentru viitorul Europei, Poate peste un an sau doi, fiindcă astfel de întâlniri cer timp lung de organizare, o să avem acest summit prin care putem transmite un mesaj al tradiţiei noastre, de Banat multicultural şi de Timişoara, capitala Banatului, Un mesaj al valorilor europene, care tocmai în această regiune s-au născut si s-au răspândit în Europa”, a mai spus Fritz.

 

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală

Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în…

4 ore ago

Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte

Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu…

5 ore ago

Ţara noastră are aproape 5 milioane de pensionari. Care este pensia medie

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274…

7 ore ago

România renaşte la gimnastică de Paşte! Două medalii europene pentru Sabrina Voinea

Medalii, finale şi evoluţii bune! Dar şi multă speranţă! Sabrina Maneca Voinea (16 ani) a…

8 ore ago

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

13 ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

13 ore ago