Social

Naşterea Maicii Domnului. Sfânta Maria Mică, hotarul dintre vară şi toamnă

În ziua de 8 septembrie, în fiecare an, creştinii prăznuiesc Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică. Sărbătoarea marchează hotarul astronomic dintre vară şi toamnă și este prima mare sărbătoare din anul bisericesc. Fecioara Maria are nu mai puțin de nouă zile de pomenire.

Sfânta Scriptură nu oferă informații despre Nașterea Maicii Domnului, evenimentul fiind relatat doar în scrierile apocrife. Tatăl Fecioarei Maria se numea Ioachim și era din seminția lui Iuda. Soția lui era Ana, fiica preotului Matthan. Erau în vârstă și, pentru că nu aveau copii, erau considerați blestemați.Tradiţia spune că, în al cincizecilea an al căsătoriei lor, Marele Preot de la Templu a refuzat public jertfa lor, numindu-i blestemaţi. Întristaţi, cei doi părinţi s-au îndreptat spre casa lor şi au hotărât să se retragă pentru post şi rugăciune. Îngerul Gavriil s-a arătat amândurora, spunându-le că Dumnezeu le va trimite binecuvântarea sa. Tot el le-a vestit că pruncul se va umple de Duh Sfânt din pântecele mamei sale.

Maica Domnului are în calendarul ortodox nouă zile de pomenire: 8 septembrie – Nașterea Maicii Domnului, 1 octombrie – Acoperământul Maicii Domnului, 21 noiembrie – Intrarea în biserică a Maicii Domnului, 9 decembrie – Zămislirea Sfintei Fecioare de către Sfânta Ana, 26 decembrie – Soborul Maicii Domnului, 25 martie – Buna Vestire, 2 iulie – Așezarea veșmântului Născătoarei de Dumnezeu în Vlaherne, 15 august – Adormirea Maicii Domnului și 31 august – Punerea în raclă a brâului Maicii Domnului.

În popor sunt mai multe superstiții legate de această zi. Se spune, de exemplu, că în preajma acestei sărbători nu e voie să se aprindă focul în casă, oricât ar fi de frig, fiindcă aduce ghinion şi boală. Femeile care nu pot avea copii trebuie să se roage pentru dezlegarea pântecelor şi se spune că vor primi pruncul dorit. Pentru că Fecioara Maria este protectoarea tuturor mamelor, femeile însărcinate se pot ruga pentru o naştere uşoară şi un copil sănătos. În fiecare casă ar trebui să fie câte o candelă aprinsă pentru alungarea spiritelor rele şi pentru preamărirea Naşterii Fecioarei Maria. Bărbaţii nu au voie să facă treabă prin gospodărie, iar femeile nu au voie să coasă şi să spele rufe. Nici plantele medicinale nu se mai culeg după 8 septembrie, pentru că îşi pierd puterea tămăduitoare. De Sfânta Maria Mică se împart struguri şi prune de sufletul morţilor, pentru ca acestora să li se ierte păcatele.

 

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

SCM Timișoara oprește Rapid în Sala din Giulești și merge în turneul F8 al Cupei

Zile bune pentru Leii din Banat! După victoria importantă de pe terenul Stelei, miercuri a…

2 ore ago

Narcisa Marin, medalie de argint la Mondialul de Fitness IFBB – Japonia 2024

Sportiva timișoreană Narcisa Martin este, de astăzi, vicecampioana mondială la Culturism - Bikini Fitness Senioare…

3 ore ago

Peste 200 de dorințe îndeplinite de „spiridușii” din clădirile de birouri din Iulius Town, prin campania „Bradul dorințelor”

Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center…

4 ore ago

11 stejari au fost plantați de revoluționari în locul unde va fi Aleea Libertății/FOTO

Lângă Podul Decebal, un loc fierbinte în Revoluția din 1989, au fost puse, miercuri, bazele…

5 ore ago

Primele despărțiri la Dumbrăvița

Divizionara secundă CSC Dumbrăvița a ajuns la un acord de reziliere cu jucătorii Alexandru Martinov…

5 ore ago

Bani pentru un campus verde și inteligent la UPT

Universitatea Politehnica Timișoara a semnat, în 17 decembrie 2024, un nou contract de finanțare prin…

6 ore ago