Zâmbete amare

Onoarea nereperată a Renatei Weber. Las’ c-o reperează Maria Grapini

Ce mai vuiet, ce mai freamăt, zilele trecute, după ce europarlamentarul liberal Rareş Bogdan a atacat-o – e drept, într-un limbaj mai contondent – pe aşa zisul Avocat al Poporului, Renate Weber. Cu aerul său afectat şi populist, Rareş Bogdan nu se numără nici pe departe printre preferinţe politice ale subsemnatului, dar zisele lui în cazul de faţă au o mare doză de adevăr. Iar cuvintele mai grele pot veni şi de la nervii produşi de situaţia în cauză.

Rând pe rând, s-au ridicat împotriva eurodeputatului tot felul de “avocaţi” ai… Avocatului Poporului, mulţi PSD-işti, unii foşti puşcăriaşi, cu toţii sărind să-i apere onoarea Renatei Weber. Din Timişoara au ieşit în evidenţă neostenita şefă a Tribunalui Timiş, Adriana Stoicescu, şi fosta olimpică la Limba Română, Maria Grapini, eurodeputată PSD sau PPUSL, nici ea nu mai ştie.

Ce a spus Bogdan, dincolo de cuvintele mai dure? Că Renate Weber a blocat aplicarea legii prin care se taie pensiile speciale, lege votată chiar şi de PSD-işti. „Este strigător la cer să faci asa ceva”, a spus Weber despre impozitarea pensiilor speciale, lege pe care a şi contestat-o la CCR, acolo unde şapte din nouă judecători sunt (şi) pensionari speciali.

Dacă am spus că legea a fost votată şi de PSD-işti, e de discutat şi despre buna lor credinţă, ei ştiind că legea ajunge la protejata lor Weber. Şi spun asta fiindcă de-a lungul anilor PSD a fost artizanul acestor pensii nesimţite, majorate de la un an la altul. Cert este că, după mai bine de două decenii în care PSD s-a aflat la guvernare, promovând o social-democraţie mai mult decât originală, milioane de români trăiesc cu o pensie de 1.000 de lei, iar câteva mii cu peste 10.000 lunar. Culmea, cei din prima categorie au contribuit la aceste pensii, iar ultimii, nu.

Aceeaşi PSD-işti nu mai pot acum de dragul pensionarilor pe care i-a umilit, vorbind de mărirea pensiilor într-o situaţie de criză şi cu riscul de-a falimenta România. Ca să nu mai spun că, dacă PSD şi-ar dori cu adevărat tăierea sau impozitarea pensilor speciale, ar fi de acord cu schimbarea din funcţie a principalului obstacol, Renate Weber. Ca să vezi însă ipocrizie, PSD nu doar că nu e de acord cu schimbarea, dar printr-un proiect de lege iniţiat de celebrul Florin Iordache, a încercat să bage şi Avocatul Poporului la categoria pensii speciale. Culmea, după ce au votat eliminarea acestora. Era însă prea de tot chiar şi pentru PSD-işti, iar proiectul a fost retras.

Dar să revin la… Avocatul Poporului, îţi vine să şi râzi, dar să şi plângi când o alături pe Renate Weber acestei denumiri. A cui avocat a mai fost ea, pe lângă cei cu pensii nesimţite? La Bruxelles a fost avocata lui Dragnea, corupţilor şi tâlharilor la drumul mare din România. De câteva luni e avocata covidioţilor, a celor mândri că “nu poartă botniţă” şi în general a tuturor celor care vor să dea virusul la… tot poporul. Că nu degeaba e Avocatul Poporului. Ba, s-a specializat în epidemiologie, ajungând primul specialist al ţării în coronavirus.

A cui avocat a mai fost? A Rusiei în disputa cu SUA, pe marginea scutului de la Deveselu. „Cu Statele Unite e o altă poveste, înțeleg că ne apără de ruși, dar mi se pare că asta se întâmplă pentru că noi i-am stârnit pe ruși cu instalarea scutului. Apropo, totuși scutul ăsta e defensiv sau nu?”, e o celebră zicere a Renatei Weber.

Faţă de toate acestea, nu e normal să te mai lase nervii, când vorbeşti de Avocatul Poporului, aşa cum l-au lăsat pe Rareş Bogdan? Iar dacă dna Weber, chiar se simte cu onoarea nereperată, nu-i nicio problemă, că i-o reperează Maria Grapini. Nu cu un clondir de mastică, ci cu un text scris în grapineză.

Recent Posts

Bărbat decedat într-un oraș din Timiș, în timpul serviciului

La data de 21 mai, în jurul orei 16, polițiștii orașului Gătaia au fost sesizați…

3 ore ago

Începe lupta pentru Liga 2! Politehnica Timişoara întâlneşte într-un duel judeţean CSC Ghiroda

S-au luptat pentru supremaţia judeţului în urmă cu aproape zece ani. Acum se înfruntă din…

5 ore ago

Mirela Toc a fost reangajată la Primăria Timișoara și devine subordonata lui Culiță Chiș

Mirela Toc, angajata dată afară de Primăria Timișoara în vara trecută, a ajuns înapoi în…

6 ore ago

Universitatea de Vest Timișoara sărbătorește 80 de ani de activitate

Întreaga comunitate a Universității de Vest din Timișoara aniversează în zilele următoare 80 de ani…

6 ore ago

Noile dotări pentru clinicile ORL și Balneo vor fi finanțate cu bani europeni

În perioada următoare va avea loc demararea procedurilor în vederea recepției noului corp de clădire…

7 ore ago