Scriitorul şi universitarul Daniel Vighi afirmă că primarul Nicolae Robu i-a minţit pe timişoreni în privinţa amplasării Monumentului Fidelităţii. Prin urmare, a apelat la “viitorul primar” Dominic Fritz să rezolve această chestiune şi a pune în valoare preţiosul monument, lăsat în paragină de actuala administraţie.
Timişoara nu are chiar foarte multe vechi monumente cu care s-ar putea lăuda. Iar în cazul unora dintre acestea, sunt lăsate în paragină. Este şi cazul Coloanei Fidelităţii. Monumentul în cauză a fost realizat în 1850 de un arhitect celebru la nivel european, iar în 1852 a fost donat Timișoarei de împăratul Franz Joseph, drept recunoștință față de populația care a apărat orașul timp de 107 zile în anii 1848-1849 în fața trupelor maghiare. Acum zace ascuns într-un cimitir, deşi primarul Nicolae Robu a promis în nenumărate rânduri că-i va reda o poziţie mult mai bună, prima fiind Piaţa Bălcescu. Printre cei care s-au zbătut pentru punerea în valoare a monumentului a fost scriitorul şi universitarul Daniel Vighi, El nu mai trage nicio speranţă de la Robu, astfel că s-a adresat “viitorului primar” al Timişoarei.
“În atenția viitorului primar Dominic Samuel Fritz.
Ani de zile am încercat, împreună cu câteva oengeuri timișorene, să readucem în cetatea Timișoarei Monumentul Fidelității, ansamblul monumental de for public din lista de patrimoniu, categoria A. Monumentul este legat de istoria tragică a asediului cetății Timișoarei din timpul revoluției de la 1848 și este opera unui cunoscut sculptor și a unui arhitect din Praga din anii 1850. Am negociat cu UDMR Timiș pentru a depăși refuzul acestora și am ajuns în finalul unor negocieri de câteva săptâmâni la înțelegerea ca monumentul să fie reamplasat din cimitirul de pe Calea Lipovei în esplanada din Parcul Botanic. Din păcate, actualul primar Nicolae Robu una a vorbit și alta a făcut, ne-a mințit cu multă vorbărie în stilul binecunoscut, așa că frumosul monument este în pericol să cadă în ruină. Așteptăm cu multă speranță să reluăm discuțiile și faptele pentru salvarea acestei opere de artă de for public, ca să redăm orașului și viitorilor noștri turiști o pagină de istorie dramatică a cetății Timișoarei”, a scris Vighi pe pagina sa de Facebook.
Între frumoșii ani 1996-2014, trei funcționari ai municipalității timișorene au semnat, fiecare după putință și…
Duminică, 22 decembrie, de la ora 17.30 la Căminul Cultural din Şag va avea loc…
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 19.12.2024, unde se vor executa reparaţii…
Universitatea de Vest Timișoara a semnat, miercuri, la Ministerul Educației, două contracte de finanțare aferente…
Proiectul de reabilitare a liniilor de tramvai și a tramei stradale de pe Calea Bogdăneștilor…
Zile bune pentru Leii din Banat! După victoria importantă de pe terenul Stelei, miercuri a…