Cronică de film

Străinul (The Outsider) – un serial HBO după un roman de Stephen King

Cred că la ora actuală Stephen King este unul dintre cei mai citiți și cunoscuți autori contemporani. A reușit să pătrundă atât în lecturile adulților cât și în ale adolescenților. Personal eram în ultima grupă de vârstă când am citit Carrie și oau, încă-mi aduc aminte cum îmi bătea inima mai să-mi sfâșie subțirea și sensibila piele de adolescent. Fără a fi brutal în descrieri, fără a încerca un suspans ieftin, care să țină cât e romanul de lung, King pur și simplu reușește să țeasă o pânză din fire subțiri și lipicioase în care să-și prindă victimele amatoare de suspans. Iar când reușește în mintea mea se formează chipul lui ascetic, cu ochelari mari și un zâmbet a la pisica de Cheshire.

Nu doar în cărți este prolific, și nu doar pe ele se bazează faima sa. Filme de lung metraj, filme de scurt metraj, miniserii sau seriale cu multe episoade au fost turnate având ca inspirație poveștile sale. Printre ultimele seriale este și Străinul, vizionabil la noi pe HBG GO, inspirat din romanul omonim (publicat la Nemira).

Povestea ce stă în spatele romanului și a miniseriei este următoarea. Într-o comunitate liniștită din orășelul Cherokee City, statul Georgia, USA, este găsit cadavrul mutilat al lui Frank Peterson, un băiețel local. Cazul este raportat detectivului local Ralph Anderson care începe imediat ancheta, îngrozit fiind de atrocitatea crimei. Aproape imediat toate indiciile conduc spre antrenorul local Terry Maitland. Aceste este indicat de diverse persoane, ba chiar este identificat pe o înregistrare video. Detectivul, furios și având aprobarea colegilor și a comunității, îl arestează pe antrenor într-un mod ce seamănă cu un linșaj medieval. De aici lucrurile se complică extrem de mult. Antrenorul își pledează nevinovăția, apar noi probe care-l disculpă, dar și evenimente la marginea realității. Detectivul, presat și de soție, dar și avocatul detectivului apelează la una din cele mai bune detective particulare din universul lui King: Holly Gibney.

Cred că pentru cei nefamiliarizați cu universul lui King unele aspecte ale anchetei vor părea un pic forțate. La asta contribuie și interesanta și strălucita împărțire a romanului. În prima parte avem în față desfășurarea unei anchete clasice. King reușind să țină ridicat suspansul, dar, mai ales, interesul pentru rezolvarea crimei. În a doua parte repertoriul imaginar se schimbă. Intrăm direct în acea zonă de la marginea realității, a oamenilor cu puteri paranormale, a ființelor din altă lume, în care King este Regele. Cu alte cuvinte jucăm pe teren advers și asta ne face plăcere.

Miniseria reușește să țină pasul cu textul lui King. Actorii Ben Mendelsohn, Bill Camp, Jeremy Bobb, Mare Winningham, Paddy Considine, Marc Menchaca dar mai ales Cynthia Erivo reușesc un spectacol foarte bun. Vă spun sincer am avut o strângere de inimă față de interpretarea lui Cynthia Erivo, dar mă bucur că pot spune acum că actrița face un rol bun în pielea unui personaj dificil așa cum este detectiva Holly Gibney (o puteți regăsi în trilogia Mr. MercedesFinders Keepers și End of Watch).

Dincolo de această distribuție cu adevărat fenomenală, serialul este King de la început până la sfârșit. Și fără să fi știut romanul, sau că se bazează pe un roman de K. și tot mi-aș fi dat seama. Spre deosebire de unele seriale mai vechi acesta reușește să surprindă foarte bine zbaterile interioare ale personajelor. Ben Mendelsohn și Cynthia Erivo personifică niște personaje altfel imaginare. Și o reușesc atât de bine încât uneori exclamam de unul singur: uau!

Cronică de film oferită de Revista Galaxia 42.

Share
Published by
Daniel Timariu

Recent Posts

Programul de lucrări al SDM în ziua de 21 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 21.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

45 de minute ago

Speranţa moare ultima! CFR Timişoara întâlneşte în meciul 3 al finalei United Galaţi, de această dată pe teren propriu

Finala campionatului naţional de futsal a programat primele două partide în Moldova, pe malul Dunării…

13 ore ago

Transformarea cinema Studio e aproape de finalizare

Una dintre cele mai lungi renovări a unui obiectiv public din Timișoara, Cinema Studio, ar…

14 ore ago

UPT organizează un eveniment internaţional cu oaspeţi din 16 ţări

International Staff Week, un nou proiect care este organizat de Universitatea timişoreană cu o istorie…

15 ore ago

Angajații din mai multe primării au protestat la Palatul Administrativ din Timișoara, pentru salarii mai mari

Mai multe zeci de angajați ai unor primării din Timiș, Arad și Caraș-Severin s-au adunat…

17 ore ago

Politehnica Timișoara se întoarce cu șase medalii de la Campionatul Național de floretă, seniori. A lipsit doar… aurul!

Politehnica Timișoara a câștigat șase medalii la Campionatul Național de floretă, care a avut loc…

19 ore ago