Sănătate

Adriana, 49 de ani, psiholog pe frontul Covid-19 la Timișoara: „Îmi doresc şi vă doresc să rămânem cu toții sănătoşi!”

În spațiul virtual ajunge, la acest sfârșit de săptămână, o nouă scrisoare din seria: „Crâmpeie de pe frontul Spitalului Militar Timișoara în lupta cu Covid-19″. Ne scrie Adriana, 49 de ani, psiholog.

Adriana a cules, de-a lungul timpului aceste epistole de la colegii ei, de pe frontul Covid-19, de la spitalul militar de campanie de la Spitalul CFR Timișoara. Acum a venit rândul ei să scrie. „Am căutat ca prin aceste rânduri să aflați câte ceva despre acest spital”, scrie Adriana.

„Această scrisoare v-o scriu chiar eu, cea care am cules aceste epistole de la colegii mei. Am căutat ca prin acesterânduri să aflați câte ceva despre acest spital mai aparte, un spital de campanie în care saloanele sunt corturi iar personalul e echipat în combinezoane de protecție, să îi cunoaşteți pe cei care îngrijesc pacienții şi să aflați despre cum se întâmplă lucrurile aici. De obicei atunci când ai informații despre un loc şi oamenii de acolo, se risipesc o parte din temerile față de acel loc. Ca psiholog, vă spun că şi eu şi colega mea asigurăm asistența psihologică a pacienților internați aici cu infecție SARS-CoV-2. Asta înseamnă că fiecare pacient care se internează, şi care e de acord, vorbeşte la telefon cu unul dintre psihologi, iar acolo unde e nevoie sunt mai multe intervenții pe parcursul spitalizării. Numărul nostru de telefon stă la dispoziția pacienților şi răspundem la orice oră solicitărilor din partea lor, asigurând asistența psihologică. Se întâmplă uneori ca pacienți să ne sune şi după externare, chiar şi după câteva săptămâni, şi asta ne arată că am reuşit să avem o legătură bună cu ei. Această pandemie a adus în sufletul oamenilor nelinişte, teama de necunoscut, frica de consecințele îmbolnăvirii sau pentru sănătatea celor apropiați. Am mai întâlnit uneori şi suspiciune, neîncredere, alteori tristețe, regret sau vinovăție. Mâine, sau în altă zi, oricare dintre noi, şi eu şi dumneavoastră am putea să fim pacienți la SMMIT (Sistemul Medical Modular de Izolare şi Tratament), şi dacă acest lucru s-ar întâmpla, eu ştiu că vom avea parte de cea mai bună îngrijire posibilă. Încă suntem în această „luptă” cu virusul SARS-CoV-2 şi încă e nevoie să purtăm mască atunci când e necesar, să avem mare grijă la igiena mâinilor şi la distanța față de persoanele din jur, pentru că e mai uşor să previi îmbolnăvirea decât să tratezi boala. Îmi doresc şi vă doresc să rămânem cu toții sănătoşi! Cu drag, Adriana”, scrie pishologul într-un text afițșat pe pagina de Facebook a Direcției Medicale a Ministerului Apărării Naționale.

Sursă: Locotenent-colonel psiholog Adriana Varga, SCMU Timişoara

 

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Avertisment public de la ministrul Grindeanu: Nu pregătiți PUZ-uri pe mulți bani pe Lugoj – Filiași, nu veți fi plătiți

Prezent la Lugoj, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a avertizat eventualii speculatori imobiliari să nu încerce…

6 ore ago

Timişoara trece după un meci dificil de Rapid şi rămâne prima la rugby

Meci intens, salvat de un final spectaculos. SCM USV Timişoara a învins mai greu decât…

8 ore ago

Anunţ exproprieri Moşniţa Nouă

Avand in vedere Hotararea nr. 223 din 25.09.2023 emisa de Consiliul Local al Comunei Moșnița…

11 ore ago

Dispensar uman modern pentru locuitorii din Ghiroda

Vineri, 17 mai, la Ghiroda s-a făcut recepția la Dispensarul Uman Ghiroda ,,Dr. Grațian Miclăuș’’.…

11 ore ago

La Moşniţa Nouă a fost recepţionată lucrarea de extindere a rețelei de canalizare

Reţeaua de canalizare din Moşniţa Nouă a fost executată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional…

11 ore ago

Primul tramvai galben produs de turcii de la Bozankaya a ajuns la Timișoara. Vedeți cum arată/Foto

În perioada următoare, pe șinele de tramvai ale Timișoarei va apărea primul tramvai nou produs…

12 ore ago