Administratie

Aparatura modernă, folosită și în spațiu, ajută specialiștii de la Muzeul Național al Banatului în ”repararea” și menținerea unor exponate extrem de valoroase

Aparatură modernă, de ultimă generație, este folosită de specialiștii Muzeului Național al Banatului pentru a restaura și pune în prim plan exponate extrem de valoroase. O parte dintre ustensilele folosite în proces sunt asemănătoare cu cele folosite de cei de la NASA.

În cadrul Sectorulului de Restaurare Hârtie – Carte veche – Legatorie carte veche, specialiștii Muzeului Național al Banatului lucrează pe mai multe tipuri de suporturi papetare. Printre exponatele analizate de aceștia se numără o hartă din sec. al XIX-lea a localității Dragșina, folosindu-se un aparat ultrasonic cu vapori. De asemenea, personalil lucrează la reîntregirea unui document transferat pe un suport nou din hârtie japoneză, de pe un carton deteriorat. Pentru aceasta se folosește un dispozitiv special cu lumină, pentru vizualizarea lucrării. Activitățile de Conservare preventivă sunt permanente, în expoziții și depozite. Obiectivele conservării preventive sunt monitorizarea și asigurarea unor condiții de mediu care să reducă cât mai mult deteriorarea bunurilor culturale.
Investigațiile fizico-chimice sunt esențiale și obligatorii pentru stabilirea diagnosticului stării de conservare, a selectării celor mai potrivite tratamente de restaurare precum și pentru cercetarea arheometrică. În cadrul muzeului se folosește aparatul portabil XRF Bruker, cu care se determină compoziția materialului metalic precum și produșii de coroziune. De asemenea, se apelează la microscopul de cercetare ZEISS, se studiază suprafața unui mineral.
”Oamenii din muzeu sunt oameni pasionați de ceea ce fac, specialiști care au studiat ani de zile și care se perfecționează continuu pentru a obține cele mai bune rezultate”, spun cei de la Muzeul Național al Banatului.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Atac cu petardă asupra unui vatman STPT

Unul dintre vatmanii care conducea un tramvai pe linia 5, vineri seara, a fost victima…

8 ore ago

Licitația pentru stabilirea firmei care va mătura străzile din Timișoara a fost anulată

Licitația pentru concesionarea activității de salubrizare a străzilor din Timișoara a fost anulată, conform informațiilor…

11 ore ago

Autorizațiile de construire, solicitate exclusiv online. Cine nu are semnătură electronică mai poate trece pe la Camera 12

Un nou serviciu oferit de Primăria Timișoara trece total în domeniul digital. Instituția nu va…

12 ore ago

Cea mai mare parte a șoselelor din vestul țării au carosabilul umed sau acoperit de zăpadă/VIDEO

Scăderea bruscă a temperaturilor a dat din nou bătăi de cap drumarilor din vestul țării.…

12 ore ago

Reputat profesor al UPT, sarbătorit la împlinirea vârstei de 80 de ani

Academicianul Ion Boldea, unul dintre cei mai reputați profesori ai Universității Politehnica Timișoara și adevărat…

14 ore ago

Începe returul pentru baschetbaliștii de la SCM. Primele două meciuri sunt în deplasare

Leii din Banat iau startul în partea a doua a sezonului regular. Ei joacă pe…

15 ore ago