Noul primar al Timișoarei, Dominic Fritz, a ales un mod diferit pentru a-și începe activitatea pe post. El și-a programat o serie de întâlniri cu reprezentanții mai multor domenii de importanță majoră pentru dezvoltarea economică, socială și culturală a Timișoarei.
Primele discuții în calitate de primar au fost stabilite cu Corpul Rectorilor din Timișoara și cu directorul general al Inspectoratului Școlar Județean. Problemele aduse în discuție au fost cele care reprezintă actualitatea imediată generată de criza COVID-19 și soluțiile de rezolvare în ceea ce privește sistemul de învățământ preuniversitar în gestionarea cât mai eficientă a școlii online (situația achiziționării de tablete/ laptopuri și camere video). De asemenea, s-a discutat și despre lipsa spațiilor pentru cercetare necesare învățământului universitar, dar au fost prezentate și planuri de viitor privind modalități concrete de dezvoltare a infrastructurii universitare medicale prin construirea unui Spital Municipal Universitar și prin realizarea de proiecte europene comune.
Întâlnirea cu reprezentanții Consiliului Consultativ al Minorităților din Timișoara a avut ca principal punct de discuție evidențierea moștenirii culturale existente prin crearea de proiecte îndrăznețe, care să ajute Timișoara în anul 2023 când va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii, prin finalizarea proiectelor majore de infrastructură culturală (Sinagoga Cetate) și demararea proiectului de reabilitare a Sinagogii din Fabric, prin fructificarea patrimoniului cultural și arhitectural al orașului nostru.
Membrii Corpului Consular al municipiului Timișoara i-au propus primarului o serie de întâlniri, în perioada următoare, cu potențiali investitori, oameni de afaceri și reprezentanți ai ambasadelor pentru identificarea de proiecte comune care să poată fi dezvoltate în parteneriate concrete cu orașele înfrățite cu municipiul Timișoara. De asemenea, au fost discutate posibilități de îmbunătățire a relațiilor bilaterale între Primăria Municipiului Timișoara și Corpul Consular al orașului nostru.
În cadrul discuțiilor avute cu reprezentanții cultelor din Timișoara, Dominic Fritz a subliniat importanța bisericii în lumea modernă, în general și în comunitatea timișoreană, în special, și a evidențiat singularitatea spiritului bănățean prin existența specificului multiconfesional al orașului nostru.
La întâlnirea cu Grupul de Consultanță Covid-19 au fost discutate propuneri de măsuri necesare a fi luate la nivel local în contextul combaterii răspândirii virusului SARS-COV2.
„Cam la 200 de cazuri pe zi suportă sistemul nostru medical aici, și deja am depășit acest plafon. Trebuie să ne gândim ce trebuie să facem acum ca să nu creștem la 400-500-800 de cazuri pe zi, aici în județ, să putem sărbători Crăciunul cât de cât ok. Ideea este să intrăm într-un platou și apoi să scădem cazurile sub 100 pe zi. Pentru asta este nevoie de absolut toată lumea să respecte măsurile! Să reducem contactele la absolut minimum posibil, cred că ar fi bine ca 75% dintre contacte să le reducem”, a anunțat Dominic Fritz.
Singura întâlnire din agenda primarului care nu a mai avut loc a fost conferința de presă, anulată din cauza condițiilor de desfășurare restricționate, aceasta fiind înlocuită cu o serie de declarații de presă pe scările Sălii Capitol, acolo unde a avut loc învestitura.
În primărie sunt prea mulți oameni
Una dintre primele constatări ale lui Fritz, după ce a vizitat primăria, este că sunt prea mulți oameni în birouri prea mici. Cum se va rezolva problema? Fie vor fi daţi oameni afară, fie se schimbă modul de alocare a spațiului. Pentru aceasta se va face un audit.
„Ce m-a surprins puțin a fost spațiul. Sunt birouri foarte mici, unde stau destul de mulți oameni. Probabil, în viitor, o să trebuiască să găsim mai multe spații pentru primărie… sau o să reduc un pic din personal. Vedem care dintre cele două variante după o analiză, un audit. (…) O să vină vremuri grele. O să iau decizii care nu o să ne facă pe toți fericiți, dar nu m-ați votat ca să stau în acest birou frumos, ci m-ați votat ca să conduc orașul, chiar și dacă asta presupune niște decizii dificile”, a declarat Dominic Fritz.
El a mai subliniat că nu a semnat încă nimic, ”semnăturile” vor veni de abia de luni, dar lucrurile trebuie eficientizate, spune acesta.
https://www.facebook.com/dominicprimar/videos/636076227062075
Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…
Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…
Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…