Administratie

Scriitorii timişoreni sunt hotărâţi să nu părăsească sediul unde îşi desfăşoară activitatea: Ne legăm cu lanţuri, dar nu plecăm/FOTO

Scriitorii nu sunt dispuşi să renunţe la sediul pe care îl deţin în centrul Timişoarei, după ce reprezentanţii Primăriei Timişoara i-au anunţat că locaţia a fost cedată. Mircea Mihăeş a anunţat că membrii Uniunii Scriitorilor sunt dispuşi chiar să se lege cu lanţuri de sediul organizaţiei profesionale de pe strada Augustin Pacha.

Ei au fost informaţi, în urmă cu trei zile, că locaţia unde este sediul lor a fost cedată unor persoane de cetăţenie germană, în compensare pentru alte locaţii care nu au mai putut fi restituite în natură. Uniunea Scriitorilor din România – filiala Timiş se află în această locaţie de 71 de ani, funcţionând aici fără întrerupere în toţi aceşti ani. Acum, chiar dacă există o sentinţă definitivă, emisă de Curtea de Apel Craiova, care a judecat procesul locuinţelor naţionalizate, scriitorii spun că nu sunt dispuşi să renunţe la locaţie, cu orice preţ. Ei au ajuns în stadiul în care spun că „somăm primăria să rezolve”.

„Din 1950 aici e sediul filialei scriitorilor, a revistei Orizont. E un spațiu de patrimoniu al Timișoarei, al Banatului, al țării. Trebuie să respectăm spațiul așa cum respectăm orașul nostru, așa cum ne respectăm țara”, a spus Cornel Ungureanu, președintele Filialei Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România.

Marţi, scriitorii au ieşit în stradă, în Piaţa Sfântu Gheorghe, şi au susţinut o conferinţă de presă.

„Din 30 în 30 de ani îi apucă câte ceva. De data aceasta, organizarea a fost «impecabilă». În dimineața zilei de 30 septembrie, la ora 10.57, am primit pe adresa filialei Uniunii Scriitorilor un e-mail semnat de o funcționară a primăriei care ne soma să părăsim cu celeritate spațiul ce face obiectul contractului valabil semnat în 12 decembrie 2018. Motivația era o sentință civilă pronunțată de Curtea de Apel Craiova”, a spus şi Mircea Mihăieş, conducătorul revistei literare Orizont, vizată „la pachet” cu Uniunea în această procedură de evacuare.

El recunoaşte că primarul Nicolae Robu a aflat chiar de la el de situaţie.

„A doua zi l-am contactat telefonic pe domnul primar Nicolae Robu de la care am vrut să aflu care este poziția primăriei pentru că noi primisem un simplu e-mail. (…) Ca prim răspuns, domnul Robu a fost foarte surprins spunând că nu știe absolut nimic despre acel e-mail plecat din primărie și să stăm liniștiți să nu plecăm, să nu dăm curs acelei cereri de a părăsi cu celeritate spațiul. Ulterior, în după-amiaza zilei de 1 octombrie a revenit cu un sms în care mi-a spus, da, într-adevăr, m-am documentat, există o sentință civilă definitivă și irevocabilă prin care acest spațiu este acordat unor cetățeni”, a mai spus Mihăieş.

Acum, ei nu ştiu cum, dar ştiu că nu vor să părăsească sediul unde se află. E treaba municipalităţii, spune şeful Orizont, care spune că Uniunea „somează primăria” într-o poziţie relativ intransigentă, referitoare la o eventuală mutare într-un alt sediu. Atât de mult îşi doresc scriitorii locaţia din centru încât spun că se vor lega cu lanţuri de uşile sediului şi nu îl vor părăsi sub nicio formă.

Proprietate a primăriei, locaţia a fost cedată unor cetăţeni germani, la schimb cu alte proprietăţi care au fost câştigate de aceştia şi care nu au putut fi retrocedate în natură.

Ceea ce cei de la Uniunea Scriitorilor se întreabă este cum de vizate au fost doar spaţiile pe care le folosesc ei şi nu şi altele din clădire, deşi mai erau şi altele disponibile.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

18 minute ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

30 de minute ago

Seria cu Vâlcea începe în Vinerea Mare

Baschetbaliștii de la SCM Timişoara dispută cu începere de astăzi ultima serie din play-out. Ei…

58 de minute ago

Disoluţia PNL. Studiu de caz: cum au fost abordate speţele Alin Nica şi Iulian Dumitrescu

Orice grup, organizaţie, societate funcţionează după nişte reguli. Aşa e în firea lucrurilor. Dacă e…

2 ore ago

Horticultura vă oferă cele mai colorate şi înmiresmate cadouri de Paşte/Foto

Pe lista de cumpărături şi cadouri de Paște nu trebuie să lipsească florile sau aranjamentele…

3 ore ago

Un şofer de taxi, principalul ajutor pentru traficanţii de migranţi, care au şi rănit doi poliţişti de frontieră

În cadrul cercetărilor privind persoanele implicate în activitatea de migrației ilegală din noaptea de 1…

15 ore ago