Primăria Timişoara

Timișoara suferă grav din cauza lipsei locurilor publice de parcare. Sumele colectate din acest serviciu sunt mici

Timișoara duce lipsă de locuri de parcare, aceasta este confirmată de un nou studiu referitor la parcările din marile orașe și la veniturile aduse de acestea în bugetele municipalităților. Ceea ce este interesant e că la Timișoara s-a reușit obținerea de bani buni din locurile existente, pe undeva de înțeles pentru că acestea sunt permanent ocupate, iar solicitările sunt la fel de mari.

În două mandate, primarul Nicolae Robu nu a fost capabil să ridice nicio parcare modernă. El a vorbit permanent despre lipsa terenurilor necesare, despre lipsa de profitabilitate al unei astfel de investiții. Ceea ce s-a realizat a fost celebra ”Garajiadă”, în urma căreia au fost demarate vechile garaje din cartiere și în loc a fost turnat asfalt și s-au realizat locuri de parcare prin desenarea de dungi cu vopsea.

Conform unui studiu realizat de o companie bucureșteană cu activitate în domeniul smart parking, în Timișoara sunt disponibile 10.474 locuri de parcare. Pentru comparație, la Cluj sunt 38.475, la Oradea 27.906, iar la Sibiu 20836. Iașiul apare cu 69.837, Brașovul cu 57.625.
Conform companiei care a realizat studiul, Timișoara stă bine la veniturile obținute pe loc de parcare. În total, datele acestuia arată că din parcările publice municipalitatea a adunat 7,2 milioane de lei. Pentru comparație, Clujul a adunat peste 23 de milioane de lei, iar oradea 16 milioane de lei.
”Ca venituri obţinute din parcări sunt, după liderul București, Cluj-Napoca, Oradea și Sibiu. Mai mult, clasamentul orașelor cele mai eficiente în monetizarea parcărilor este condus, suprinzător, de Odoreheiu Secuiesc, cu 1.591 lei/ loc de parcare/ an, urmat de Timișoara, cu 689 lei și Cluj, cu 613 lei. Ca mod de încasare a veniturilor, putem spune că domină plăţile cash, dar este vizibilă tendința de creștere în direcția plăţilor electronice, cu 49 de orașe în care parcarea se poate plăti printr-o aplicaţie mobilă, în comparaţie cu cele 19 orașe din țară cu parcometre instalate”, se spune ăn acest studiu.

Doar 16 orașe au hărţi publice ale parcărilor, în timp ce în 49 de orașe se poate plăti parcarea printr-o aplicaţie, în 47 de orașe se poate plăti parcarea prin SMS, în 53 de orașe se poate plăti parcarea la Departamentele de taxe și impozite ale primăriilor, în 11 orașe se poate plăti taxa de parcare prin ghiseul.ro, în 9 orașe se poate plăti taxa de parcare doar numerar, la persoana angajată să gestioneze parcarea, iar în 19 orașe din ţară există parcometre la care se poate plăti utilizarea parcării.

Documentul a fost realizat de cei de la Vegacomp Consulting prin solicitarea de informații de la primării, acestea fiind ulterior verificate din mai multe surse.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Timişoara trece după un meci dificil de Rapid şi rămâne prima la rugby

Meci intens, salvat de un final spectaculos. SCM USV Timişoara a învins mai greu decât…

2 ore ago

Anunţ exproprieri Moşniţa Nouă

Avand in vedere Hotararea nr. 223 din 25.09.2023 emisa de Consiliul Local al Comunei Moșnița…

5 ore ago

Dispensar uman modern pentru locuitorii din Ghiroda

Vineri, 17 mai, la Ghiroda s-a făcut recepția la Dispensarul Uman Ghiroda ,,Dr. Grațian Miclăuș’’.…

5 ore ago

La Moşniţa Nouă a fost recepţionată lucrarea de extindere a rețelei de canalizare

Reţeaua de canalizare din Moşniţa Nouă a fost executată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional…

5 ore ago

Primul tramvai galben produs de turcii de la Bozankaya a ajuns la Timișoara. Vedeți cum arată/Foto

În perioada următoare, pe șinele de tramvai ale Timișoarei va apărea primul tramvai nou produs…

5 ore ago

Tech Talks by UPT – „AI for Humanity” a ajuns la final. Un eveniment de excepţie cu un succes răsunător

Unul din cele mai aşteptate şi memorabile evenimente organizate sub tutela UPT a ajuns la…

6 ore ago