Social

Angajații de la Apele Române sunt pregătiți să facă față unei situații de urgență/FOTO

Prin intermediul unui exercițiu simulat, angajații Centrului de Intervenție Rapidă din cadrul Secției de Gospodărire a Apelor Timiș, și-au verificat capacitatea de intervenție la apariția unei viituri de mari dimensiuni, la Topolovățul Mare. Cu această ocazie au fost verificate și starea echipamentelor de intervenţie folosite la inundaţii.

Exercițiul a vizat râul Bega, la Topolovățu Mic şi a presupus antrenarea de forţe umane din cadrul Centrului de Intervenție Rapidă (CIR) și a Formației de lucru Topolovățu Mare din cadrul SGA Timiș şi a mijloacelor de intervenţie operativă aflate în dotarea ABA Banat.

Exerciţiul a avut un scenariu conform căruia în urma precipitațiilor puternice înregistrate în bazinul superior și mijlociu, pe râul Bega s-a format o viitură importantă. Prognoza hidrologică indică debite foarte mari și niveluri peste faza a III-a de apărare (cod ROȘU) care pot duce la deversarea digurilor în sectorul Topolovățu Mic, cu riscul inundării localității Topolovățu Mic. În acest scenariu de simulare, angajații responsabili cu monitorizarea digurilor pe acest sector au depistat două puncte vulnerabile pe digul de pe malul stâng al Begăi unde s-ar putea produce deversarea.

Pentru a evita deversarea digului, angajații Centrului de Intervenție Rapidă (CIR) și a Formației de lucru Topolovățu Mare au desfășurat în punctele critice 2 baraje mobile.

A fost utilizat un baraj Aqua Stop, adică panouri mobile din plăci de aluminiu asigurate cu folie din material plastic, respectiv un hidrobaraj, care are proprietatea de a se mula pe suprafața solului, confecționat din materiale rezistente. Motopompe conectate la gurile de alimentare ale barajului pompează apă din râu direct în corpul acestuia.

Motopompele au fost însoțite de alte echipamente suport (tambur, sistem de rotație, angrenaj cu electromotor). A fost verificat și turnul de lumini, folosit pe timp de noapte.

Exercițiul de simulare și-a atins scopul, instruirea personalului în condiții de urgență și verificarea stării echipamentelor folosite pe teren în acele condiții fiind două obiective importante ale ABA Banat, care participă activ la protejarea populației și a localităților de inundații.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Dominic Fritz vs. Clanurile din Timișoara. Ce s-a mai recuperat pe lângă strada Cezar?

Strada Cezar, blocată de ani de zile, de clanurile Cârpaci și Stancu, a fost revendicată.…

3 ore ago

Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face…

3 ore ago

Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional

Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți…

4 ore ago

Alfred Simonis: Lupta pentru Institutul de Oncologie din Timișoara a fost cea mai grea

Institutul Regional de Oncologie Timișoara, care se va ridica pe Calea Torontalului, este cea mai…

5 ore ago

Cod galben de averse şi grindină. Banatul nu scapă de vremea rea

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o atenţionare meteo Cod galben de averse, grindină…

5 ore ago

Timișorenii sunt așteptați să participe la evenimentele ocazionate de Ziua Europei.

Pe data de 9 mai, la Timișoara se va sărbători Ziua Europei. Casa de Cultură…

8 ore ago