Opinii

Jurnal de campanie (4). Jocurile periculoase ale PNL Timiş. Cum punctează USR PLUS în faţa liberalilor

Nu e un secret, o confirmă inclusiv casele de pariuri, PNL este marele favorit să câştige alegerile parlamentare în Timiş. Şi asta în pofida a cel puţin unui nume de pe listele parlamentare care nu se bucură de o prea mare simpatie în Timiş, eufemistic vorbind. Numai că ultimele mişcări ale liberalilor sunt extrem de periculoase şi cu consecinţe negative în perspectiva scrutinului din decembrie. Şi mă refer la interminabilele negocieri cu USR PLUS.

Nu sunt familiarizat în amănunt cu ce întâmplă la aceste discuţii din spatele unor uşi închise. Dacă asculţi explicaţiile protagoniştilor îţi vine să le spui, la fiecare în parte: „Da, ai dreptate!”; „Şi tu ai dreptate!”. Şi totuşi, e greu ca ambele părţi să aibă dreptate până în cele mai mici amănunte. În lipsa unor informaţii exacte despre aceste negocieri, lucrăm cu percepţii. De altfel întreaga politică se bazează mai mult pe percepţii, şi mai puţin pe adevăruri. Şi, din acest punct de vedere, ce văd timişenii şi timişorenii?

Pornind de la alegerile locale, ştim că atât în Timiş, cât şi în Timişoara s-a dat un vot masiv împotriva PSD. Un vot împărţit, în cea mai mare parte de PNL cu USR PLUS. Aşadar, alegătorii au avut încredere în cele două formaţiuni că vor putea colabora administrativ atât la nivelul CJ Timiş, cât şi la Primăria Timişoara. Ei bine, la mai bine de o lună şi jumătate de la alegeri nu avem nicio înţelegere parafrată între PNL şi USR PLUS.

Ce mai avem la nivel de percepţii? Că USR PLUS doreşte să se termine aceste negocieri pentru ca toţi să se apuce de treabă, în timp ce liberalii se pierd în amănunte, jocuri de culise sau cine mai ştie ce. Avantaj şi puncte electorale pentru USR PLUS!

Ce mai avem? Deşi iniţial partea liberală nu a recunoscut, într-un final Alin Nica a admis că una din propunerile PNL a fost „enclavizarea” celor două instituţii importante. Respectiv, PNL să ia în stăpânire întregul Consiliu Judeţean prin numirea a doi vicepreşedinţi, lăsând Primâria Timişoara sub dominaţia USR PLUS. O idee venită se pare din „centrul de reflecţie” de la Sânnicolau Mare, unul cu o mare influenţă în noul PNL Timiş. Discutabil însă cât de benefică pentru partid este respectiva influenţă. Această propunere hazardată a fost imediat sancţionată de USR PLUS, prin reacţia promptă şi la obiect a lui Fritz, care a vorbit de „baronizare”. Avantaj şi puncte electorale USR PLUS!

USR PLUS îşi desemnează azi un viceprimar al Timişoarei, lăsând pentru liberali celălalt scaun de viceprimar. Adică, USR PLUS se apucă de muncă, îşi asumă responsabilităţi, într-o perioadă foarte grea, lăsându-i pe liberali să se ocupe de tot felul de sforării, jocuri de culise etc. Din nou, avantaj şi puncte electorale USR PLUS! Repet, vorbesc aici doar de percepţii.

Oarecum paradoxal, dar deşi cei din USR PLUS sunt noi în politică, în comparaţie cu liberalii, din punct de vedere politic, ei punctează zilnic, în timp ce liderii PNL Timiş parcă sunt încremeniţi în propriile calcule electorale, mai greu de înţeles pentru cei dinafară. Dar dacă liberalii vor continua în acelaşi ritm nu spun că nu vor mai fi primii la alegeri, dar s-ar putea foarte bine să nu-şi mai atingă targetul privind mandatele de parlamentar. Şi asta fiindcă zilnic pierd în favoarea USR PLUS potenţiali votanţi.

Altfel, pentru binele timişenilor, pare a fi o singură soluţie, una arhaică, e drept, dar care poate fi foarte productivă. Mai exact, ar trebui ca toţi actanţii acestei poveşti fără sfârşit să fie închişi într-o cameră, având ca porţie zilnică un colţ de pâine neagră şi o cană cu apă, iar până nu scot „fum alb” pe horn să nu fie descuiată camera.

 

Share
Published by
Ziaristul de (pe) terasa

Recent Posts

Alin Nica: La 9 iunie avem de ales între trecut și viitor

Am decis să candidez pentru al doilea mandat de președinte al Consiliului Județean Timiș în…

38 de minute ago

Presiune redusă la apă miercuri în Freidorf şi Dâmboviţa. La Liebling se ia apa câteva zile

Miercuri, 8 mai, între orele 00-21 se va executa o conectare de conducte la intersecția…

O oră ago

România, a dominat Europenele de culturism. Peste 100 de medalii obţinute, printre performeri şi o timişoreancă

La Campionatele Europene de culturism de la Santa Susana (Spania), România a câştigat 105 medalii:…

O oră ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 7 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 07.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

4 ore ago

Supărare mare la PNL Timiș. Alin Nica le ”fură” candidatul la funcția de primar în Dudeștii Noi, pe ultima sută de metri

Partidul Național Liberal Timiș se vede în situația de a nu avea candidat la funcția…

14 ore ago

Accident mortal pe DN 6 în a doua zi de Paşte

Familie îndoliată în a doua zi de Paşte. Accident rutier pe DN6, localitatea Sadova Veche,…

14 ore ago