Administratie

Muzeul Revoluției de la Timișoara e în ceață totală. Nici măcar numele propus pentru acesta nu mai are ”paternitate”

Venirea ministrului Culturii la Timișoara nu a reușit decât să arunce în aer un subiect extrem de sensibil pentru comunitatea locală: Muzeul Revoluției. Bogdan Gheorghiu a sosit, a prezentat tot felul de idei ciudate pe această temă și nu a reușit decât să își urce în cap revoluționarii. Cert este că nici cu, dar nici fără venirea lui Gheorghiu, acest muzeu nu are nicio șansă să devină realitate prea devreme. În plus, nici revoluționarii nu vor să mute Memorialul Revoluției în clădirea Garnizoanei.

Enigma muzeului respectiv a sporit și mai mult, atunci când ministrul Culturii a propus ca numele acestuia să fie Muzeul Revoluției Naționale ”Lepa Bărbat”, după numele unei femei care a fost ucisă în primele zile ale Revoluției de la Timișoara, o propunere lansată de senatoarea liberală Alina Gorghiu, spunea ministrul Gheorghiu

”Totodată îmi doresc ca acest muzeu să se numească Muzeul Revoluției Naționale Lepa Bărbat. Pentru că ea a fost primul erou tăcut al Revoluției din 1989 și pentru că avem nevoie să dăm instituțiilor o față umană. Vreau aici să îi mulțumesc doamnei senator Alina Gorghiu pentru această idee pe care o voi susține necondiționat, mai ales că Lepa Bărbat este un simbol al libertății noastre, un simbol local de care întreaga Românie are nevoie să știe”, spunea Bogdan Gheorghiu la Timişoara.

Ulterior, a ieșit un adevărat scandal, revoluționarii au contestat acest nume, subiectul s-a ”umflat” și nu a căzut deloc bine.

Vineri, Alina Gorghiu nu a mai fost atât de sigură că propunerea a venit de la ea, susținând chiar că, de fapt, paternitatea ideii ar aparține exclusiv ministrului, iar ea nu ar avea legătură cu aceasta. Revoluționarii au contestat ideea, iar când s-a văzut la ce scandal s-a ajuns, până la urmă a fost acceptată realizarea de discuții pe această temă.

”Va fi o întâlnire cu revoluționarii pe tema muzeului, dar când situația legată de pandemie o va permite. Mai multe asociații de revoluționari din Timișoara au propus această întâlnire Secretariatului de stat pentru revoluționari. Ministerul Culturii a revenit (asupra ideii de a da un nume Muzeului Revoluției – n.r) și a spus că va face o consultare cu toată lumea interesată de acest subiect și va fi un proces de consultare publică, în perioada următoare. A fost o propunere pe care ministrul Culturii a făcut-o la Timișoara, a văzut emoția publică, a văzut că sunt oameni care au alt punct de vedere, probabil că era mult mai sănătos să facă această consultare înainte. Sunt absolut convinsă că nu se va întâmpla nimic, nu se va arde niciun fel de etapă și aceste consultări vor fi făcute. Atunci când decizia finală va fi clară și asumată de o masă critică relevantă pe acest subiect, se va expune publicului și se vor lua decizii”, a spus Gorghiu.

Proiectul Muzeului Revoluției prevedea mutarea Memorialului Revoluției, conceptual de suflet al lui Traian Orban, în fapt singurul muzeu ”pe bune” dedicat Revoluției din Decembrie 1989, pentru ca acesta să aibă înăuntru și ceva concret, pe lângă lasere, holograme și polistiren. Cei care conduc Memorialul s-au opus ideii.

Alin Nica, liderul PNL Timiș și președintele Consiliului Județean, spune că, de fapt, ar exista opinii diferite chiar în rândul revoluționarilor. Iar dacă aceștia nu se pun între ei de acord, cineva trebuie să ia oricum o decizie.

”Cred că e nevoie să se armonizeze aceste păreri, dacă se pot armoniza, pentru că eu nu cred că se va găsi un acord, așa cum s-a găsit în acești 30 de ani, cu privire la o anumită direcție. Pentru că sunt interese divergente și în rândul revoluționarilor. Sunt legate de Muzeul Revoluției, care cred că este un demers asumat și necesar, pentru că Timișoara merită un astfel de muzeu. Revoluția este un simbol pentru orașul nostru și trebuie să facem ceva, să tăiem această pisică în două, că unii nu vor sau că alții au alte păreri. Dacă stai la masa dialogului și nu găsești nicio soluție, până la urmă, cineva va trebui să ia o decizie. Și de Memorial este nevoie, numai că ideal ar fi ca și muzeul, și memorialul să fie în același loc”, a spus și Alin Nica, șeful PNL Timiș.

Comentând pe tema Memorialului, Nica spune că acestuia i-ar sta mai bine în cadrul noului muzeu, pentru că așa s-ar putea atrage și turiști.

”Știm care sunt sensibilitățile legate de Revoluție, considerăm că este nevoie de un spațiu mult mai amplu dedicat acestui aspect, care să cuprindă și Memorialul Revoluției, cel existent, și tot ceea ce au făcut asociațiile de revoluționari. Însă avem nevoie de un muzeu modern, de un muzeu care în 2023 să atragă turiști și să prezinte Timișoara și aceste evenimente într-un fel pe care îl vedem în toate marile muzee tematice din Occident, și sub aspect calitativ, și sub aspect al prezentării, și sub aspectul potențialului. Nu văd doar un etaj, văd ceva de anvergură, o clădire modernă. Trebuie să ne stabilim niște ținte, că dacă stăm numai în certuri nu facem nimic”, a mai spus Nica.

Un alt reprezentant al PNL Timiș, doritor de un nou mandat de deputat, Ben-Oni Ardelean, nu a uitat să atragă atenția că el a lansat ideea construirii acestui Muzeu al Revoluției, dar și că Memorialul Revoluției stă într-o clădire a Ministerului Culturii, fiind plătit de acest minister.

”A fost ideea mea acest muzeu, în 2010 am făcut prima consultare publică cu revoluționarii, a durat 4 ore și jumătate în care au fost certuri. După aceea, din toată această divergență și diversiune care s-a creat pe piață, că se vrea altceva, că se vrea îngroparea Memorialului, că se vrea înlăturarea lui, chiar vreau public să mulțumesc revoluționarilor că au înțeles că este o idee bună. (…) Memorialul stă în casa Ministerului Culturii, stă în clădirea lor, sunt plătiți de Ministerul Culturii, obiecțiile pe care le ridică nu sunt justificate, pentru că ei au o arhivă impresionantă, pentru care îi felicit, și această zonă de arhivă și de documentare cred că este imperativ să fie inclusă în ceea ce înseamnă fluxul Revoluției. Pentru că nu vorbim doar despre o clădire, vorbim despre un traseu al Revoluției, despre câteva locuri importante în oraș, care trebuie să fie incluse”, a spus Ardelean.

Când și cum devine realitate Muzeul? Nu prea curând. Dar important este că proiectul a fost făcut. De Universitatea București…

“După transferul clădirii s-a încercat rapid să se treacă la faza de proiectare cu execuție în același timp. Specialiștii au spus însă că este imposibil să se meargă pe proiectare și execuție și trebuie defalcate cele două. S-a lucrat la un proiect de proiectare, împreună cu Universitatea București, proiect care a fost finalizat și care a intrat în linie dreaptă pentru avizări. Probabil că acesta va intra în licitație undeva în luna noiembrie, poate la începutul lunii decembrie, după care urmează procedurile celelalte, pentru faza de execuție. Cert este că se vrea un muzeu cu foarte multă multimedia, în care să ai feelingul, sentimentul Revoluției, să auzi sunete, să vezi imagini și când ieși să spui wow. Cert este că aveți o obiecție foarte pertinentă: se va finaliza în 2023? Am și eu aceeași întrebare și am pus această întrebare la factorii de implementare. Cu puțin efort, cu o rapiditate pe procedură, există o variantă, dar e 50% – 50%. dacă ne mișcăm puțin cu talent, ca să mă exprim nediplomatic, se poate ajunge să avem proiectul realizat”, a mai spus Ben Oni Ardelean.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Circulația tramvaielor 1 și 2, afectată spre Gara de Est

Astăzi, 25 noiembrie, începând cu ora 22:00, se va închide circulația rutieră între bulevardul Take…

O oră ago

Alin Nica, atac dur la adresa PNL Timiș: ”Nu țintesc funcția de președinte PNL Timiș”

Alin Nica, atac dur la adresa filialei județene a liberalilor: ”Nu țintesc funcția de președinte…

O oră ago

Cizmele de damă din piele naturală, confortabile şi moderne-Cele mai importante tendinţe ale sezonului 2024/2025

Cizmele de damă reprezintă must-have-ul sezonului rece. Design-ul specific are rolul de a aduce o…

2 ore ago

Liga 4. Lugojul, campioană de iarnă cu maximum de puncte

În „Divizia D” Timiș, CSM Lugoj a luptat singură pentru întâietate. 15 meciuri, 15 victorii,…

4 ore ago

Se lucrează și pe lotul din Timișoara al căii ferate dintre Arad și Caransebeș/VIDEO

Asocierea care se ocupă de reabilitarea căii ferate care traversează Timișoara, mai precis Lotul 3,…

5 ore ago

Dominic Fritz, după intrarea Elenei Lasconi în finala prezidenţialelor: “Rezultatul de azi e o uriașă responsabilitate”

Preşedintele USR Timiş, Dominic Fritz, afirmă că accederea Elenei Lasconi în turul II al alegerilor…

5 ore ago