Administratie

Noul stadion al Timișoarei nu va avea acoperiș. Lucrările la Sala Polivalentă pot începe anul viitor

Cu sau fără acoperiș a fost una dintre principalele enigme dezbătute de Alin Nica și oficialii Companiei Naționale de Investiții, acum câteva zile, la București, atunci când s-a ales varianta pentru a merge mai departe cu investiția la noul stadion al Timișoarei. Iar cea aleasă a fost cea fără.

La sala polivalentă lucrurile sunt mult mai evoluate, acolo se așteaptă chiar stabilirea firmei care va realize proiectarea, dar și construcția, care ar trebui să înceapă anul viitor

”Se preconizează ca studiul de fezabilitate să dureze până în trimestrul doi al anului viitor, apoi să se treacă la licitația pentru proiectare și execuție. Sperăm ca până la toamnă să avem selectat un constructor pentru acest obiectiv foarte important de investiți”, a anunțat Alin Nica.

Conform acestuia, au fost selectate să meargă mai departe două variante ale studiului de fezabilitate dintre patru prezentate. Acestea urmează să intre în dezbaterea comisiei economice. Ambele variante includ și realizarea de spații de cazare, servicii și comerciale.

La stadionul de 35.000 de locuri situația e rămasă mai în urmă, dar proiectul va trebui să includă și acces pentru vehicule de mari dimensiuni, pentru că incinta va găzdui și alte evenimente. De asemenea, s-a cerut și o suprafață de protecție pentru gazon. Tot pentru a se proteja gazonul, a fost decisă varianta fără acoperiș a stadionului, aceasta pentru că gazonul se poate dezvolta normal, nu mai este nevoie de instalație de ultraviolete pentru creștere. De asemenea, costurile de operare sunt mai scăzute.

Aceste costuri mai scăzute sunt cerute pentru ca operarea să fie cedată, la pachet, atât pentru stadion, dar și pentru sală, către o firmă de specialitate din străinătate.

”Solicitarea a fost ca proiectanții să gândească costuri de operare mici, ca să găsim un operator extern pentru ambele. În străinătate sunt cei mai buni operatori. Exemplele din România nu sunt de natură să arate că avem succes în acest sens”, a spus Nica.

Valoarea estimată pentru lucrările de la stadion sunt de 110 milioane de euro, la proiectare urmează să se stabilească costul efectiv.

De stabilirea etapelor pentru construcția noului stadion depinde și debutul operațiunilor de demolare ale actualului. Odată adoptată hotărârea de guvern pentru noua investiție, există și premizele legale ca CJT să înceapă demolarea actualului ”Dan Păltinișanu”.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Sfântul Ioan Botezătorul, ultima zi a sărbătorilor de iarnă

În fiecare an, pe 7 ianuarie, credincioşii îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul, una dintre…

2 ore ago

În Banat, mai avem parte de câteva zile de primăvară! Când revine frigul

Vremea se încălzeşte până pe data de 10 ianuarie în toate regiunile ţării, astfel încât…

18 ore ago

Zonele verzi din Timișoara au, din 2024, mai mult cu 20.000 de metri pătrați

Suprafața verde din Timișoara s-a extins cu aproape 20.000 mp în anul 2024, în urma…

19 ore ago

Fiecare cu problemele sale. Un consilier al preşedintelui CJ Timiş vrea un recensământ al… “sorosiştilor”

Nicolae Robu, consilierul preşedintelui CJ Timiş, Alfred Simonis, vrea să ştie care sunt… primii 1.000…

22 de ore ago

La Timișoara va sosi în primăvară primul firobuz nou dintr-un lot de 33 comandat de primărie la turcii de la Bozankaya

Primăvara acestui an va aduce la Timișoara primul firobuz nou cumpărat după ani buni fără…

23 de ore ago

Ortodocșii pe rit vechi primesc încă două zile la Târgul de Crăciun

Creștinii ortodocși pe rit vechi încep sărbătorile de iarnă pe 6 ianuarie, când e Ajunul,…

24 de ore ago