Consiliul Judeţean Timiş

Rugile satelor timișene nu vor mai primi bani de la bugetul județean

Adio chermeze și rugi organizate pe bani de la bugetul județului. Noul președinte al Consiliului Județean Timiș a decis că nu se vor mai aloca bani de la această instituție pentru asemenea manifestări ”culturale”, sumele fiind folosite doar pentru ”proiectele culturale demne de istoria, tradiția, dar și noile valori spre care județul nostru tinde”, a spus Alin Nica.

Fondurile europene și modul de alocare a banilor de la bugetul județului pentru proiectele culturale au fost principalele subiecte discutate la întâlnirea aparatului de specialitate al CJT. De asemenea, s-a dezbătut problema digitalizării activității.

Ședința cu directorii a avut ca punct central pașii care trebuie făcuți pentru adaptarea la noile condiții epidemiologice, percepută și ca o șansă pentru modernizarea instituției într-un ritm alert. În linii mari, se va lucra pe mutarea a cât mai multor activități în online atât pentru siguranța cetățenilor și a angajaților, cât și pentru eficientizarea serviciilor oferite.

Un alt punct de lucru important a ținut de pregătirile pentru accesarea de fonduri europene, cât și pentru absorbția acestora. Instrumentul de finanțare vizat este Mecanismul de redresare și reziliență al UE. În acest sens, instituția noastră a trimis către ADR Vest o listă cu proiectele strategice pentru care dorește să obțină finanțare. Decizia finală asupra proiectelor care vor fi transmise către Bruxelles va fi luată la nivel central, în primăvară. Solicitarea președintelui CJ Timiș este ca, între timp, instituția să-și organizeze activitatea astfel încât să facă față la un volum de lucru mare, fără întârzieri și fără bariere birocratice autoimpuse.

O altă discuție a ținut de restructurarea condițiilor de accesare a finanțării prin Agenda culturală a Consiliului. Alin Nica nu mai dorește ca instituția să finanțeze rugi sau chermeze cu valoare culturală nesemnificativă. Astfel, președintele CJ a dat în lucru creionarea unui ghid care să permită finanțarea proiectelor culturale demne de istoria, tradiția, dar și noile valori spre care județul nostru tinde.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Un Clumber Spaniel a câștigat trei dintre cele patru expoziții internaționale organizate la Timișoara

Vedeta incontestabilă a seriei de expoziții chiologice care au avut loc, în acest weekend la…

O oră ago

Seria interminabilă de înfrângeri ale fetelor de la Poli continuă

9 înfrângeri la rând în campionat! Echipa feminină a Politehnicii a ratat şansa titlului, care…

6 ore ago

Amenajarea zonei în care au fost demolate cluburile ilegale, pe ultima sută de metri/Foto

Lucrările de amenajare a spațiului verde de pe malul Begăi, pe bulevardul Vasile Pârvan, au…

9 ore ago

La Timișoara va avea loc cea de a treia ediție a conferinței Women in Data Science

Miercuri, 15 mai, la Institutul de Cercetări Avansate de Mediu al Universității de Vest din…

9 ore ago

Întreruperi programate la furnizarea apei la început de săptămână

Marți, 14 mai, între orele 9-16 se va executa o conectare de conducte la intersecția…

9 ore ago

Jebelul, o comună în continuă dezvoltare prin proiecte europene şi nu numai/Foto

Prin banii europeni sau cei de la bugetul național, anul 2024 este cel mai mare…

9 ore ago