Sănătate

Doctori de pe frontul HIV/SIDA, la Timișoara: pandemia a făcut ca accesul la diagnosticare și tratament să se facă mai dificil

Lupta pe frontul HIV/SIDA se duce în continuare. Din păcate, însă, nu există un vaccin sau un antidot, dar există victime, iar pandemia de coronavirus a făcut mai dificil accesul la diagnostic și tratament pentru cei care se luptă cu această boală.

Ziua Mondială de luptă împotriva HIV/SIDA este în 1 decembrie, iar doctori de la Spitalului „Victor Babeș” Timișoara transmit că serviciile de testare, diagnosticare precoce, dar și accesul la tratament este mai dificil în perioada pandemiei pentru pacienții cu HIV/SIDA, în spitalele din toată lumea.

„Pandemia de COVID 19 a făcut ca în multe spitale din întreaga lume accesul la serviciile de testare, diagnosticare precoce, dar și accesul la tratament să se facă mai dificil în această perioadă. În acest context e necesară demararea unor campanii de informare cu privire la modalitățile de transmitere și prevenție a infecției HIV/SIDA, precum și de consilierea, testarea și începerea tratamentului cât mai repede posibil”, transmit repreznetanții Spitalului Victor Babeș Timișoara.

În lume, mor 600.000 de oameni pe an, care sunt infectați cu acest virus. Peste 500 de români se infectează în fiecare an cu acest virus. La Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeș” Timișoara testul de HIV este gratuit.

„Noi, la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara, avem, în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică, un program de testare gratuită. Mai mult, pe lângă confidențialitatea evidentă, le oferim celor care au nevoie, servicii de consiliere psihosocială în cadrul unui cabinet din spital. Vreau, încă o dată, să atrag atenția că diagnosticarea precoce HIV permite pacienților să înceapă tratamentul cât mai repede, ceea ce duce la creșterea speranței de viață. În același timp, cu cât se întârzie depistarea infecției cu HIV, crește pericolul ca bolnavul să transmită virusul și altor persoane, și asta pentru că transmisibilitatea începe din momentul infectării, și nu din cel al diagnosticării”, spune dr. Teodora Moisil, medic primar boli infecțioase, Spitalul “Victor Babeș” Timișoara.

 

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Simonis și Fritz au ajuns la un consens. PNL pare să fi fost de acord

Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…

11 ore ago

CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică

Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…

11 ore ago

A furat dintr-o maşină parcată în Brestovăţ! Unde l-au prins poliţiştii

La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…

13 ore ago

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

15 ore ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

15 ore ago