Sănătate

Doctori de pe frontul HIV/SIDA, la Timișoara: pandemia a făcut ca accesul la diagnosticare și tratament să se facă mai dificil

Lupta pe frontul HIV/SIDA se duce în continuare. Din păcate, însă, nu există un vaccin sau un antidot, dar există victime, iar pandemia de coronavirus a făcut mai dificil accesul la diagnostic și tratament pentru cei care se luptă cu această boală.

Ziua Mondială de luptă împotriva HIV/SIDA este în 1 decembrie, iar doctori de la Spitalului „Victor Babeș” Timișoara transmit că serviciile de testare, diagnosticare precoce, dar și accesul la tratament este mai dificil în perioada pandemiei pentru pacienții cu HIV/SIDA, în spitalele din toată lumea.

„Pandemia de COVID 19 a făcut ca în multe spitale din întreaga lume accesul la serviciile de testare, diagnosticare precoce, dar și accesul la tratament să se facă mai dificil în această perioadă. În acest context e necesară demararea unor campanii de informare cu privire la modalitățile de transmitere și prevenție a infecției HIV/SIDA, precum și de consilierea, testarea și începerea tratamentului cât mai repede posibil”, transmit repreznetanții Spitalului Victor Babeș Timișoara.

În lume, mor 600.000 de oameni pe an, care sunt infectați cu acest virus. Peste 500 de români se infectează în fiecare an cu acest virus. La Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeș” Timișoara testul de HIV este gratuit.

„Noi, la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara, avem, în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică, un program de testare gratuită. Mai mult, pe lângă confidențialitatea evidentă, le oferim celor care au nevoie, servicii de consiliere psihosocială în cadrul unui cabinet din spital. Vreau, încă o dată, să atrag atenția că diagnosticarea precoce HIV permite pacienților să înceapă tratamentul cât mai repede, ceea ce duce la creșterea speranței de viață. În același timp, cu cât se întârzie depistarea infecției cu HIV, crește pericolul ca bolnavul să transmită virusul și altor persoane, și asta pentru că transmisibilitatea începe din momentul infectării, și nu din cel al diagnosticării”, spune dr. Teodora Moisil, medic primar boli infecțioase, Spitalul “Victor Babeș” Timișoara.

 

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Accident rutier cu două victime la Moşniţa Mouă. O şoferiţă nu a dat prioritate în intersecţie

Graba continuă să bage oameni nevinovaţi în spital. O femeie în vârstă de 29 de…

O oră ago

Trei străzi din Ciarda Roșie au fost ”dotate” cu asfalt/FOTO

Străzile Azaleelor, Ștefan Luchian și Iuliu Podlipny, printre ultimele străzi de pământ sau piatră din…

4 ore ago

Iubitorii biliardului, invitați la tradiționalul Timișoara Open 2K24

Clubul Sportiv „Jucătorul de Biliard – Asociaţie” organizează și anul acesta turneul Timişoara Open 2k24,…

5 ore ago

Razie a Poliţiei Locale şi a controlorilor STPT pe mijloacele de transport în comun

Polițiștii locali și controlorii STPT au avut o acţiune comună, miercuri, pe mijloacele de transport.…

6 ore ago

Cum îți alegi, ca bărbat, încălțămintea potrivită pentru sezonul rece?

Când vine anotimpul rece, alegerea încălțămintei potrivite devine esențială pentru confortul și siguranța bărbaților. Temperaturile…

6 ore ago

Deplasare în celălalt capăt al țării pentru „Leii din Banat”

SCM winsed.swiss Timișoara se află în fața a două deplasări în Liga Națională de baschet,…

8 ore ago