“Japcă în toată regula cu banii din ultima rectificare de la Guvern. Fondurile au fost împărțite exclusiv pe criterii politice, în funcție de culoarea primarului”. Am reprodus dintr-un comunicat de presă al PSD Timiş, o reacţie virulentă la modul în care au fost împărţiţi banii la ultima rectificare bugetară. Indiscutabil, strict în acest caz cei din PSD au dreptate. Exemplele arată că cele mai multe fonduri au luat calea localităţilor conduse de primari PNL. Discuţia este însă dacă PSD are dreptul să se plângă de această stare de lucruri.
Şi răspunsul este un NU categoric. De fapt, PSD este ultimul partid care să se lamenteze pe astfel de alocări partinice de fonduri. Fiindcă social-democraţii au fost cei care au recurs cel mai mult la distribuirile de bani strict pe criterii politice. Exact cum fac acum liberalii, dacă nu mai rău, făceau şi guvernele PSD. De exemplu, nu i-am auzit pe cei din PSD Timiş revoltaţi de “japca” prin care s-au făcut stadioane nou nouţe la Craiova, Târgu Jiu sau Alexandria, Timişoara fiind lăsată la urmă. Şi asta în condiţiile în care Timişul este cel mai mare contributor la bugetul naţional, după Bucureşti, în timp ce exemplele de mai sus sunt bugetofage, adică primesc mai mult decât contribuie. Sau a tot “japcă” a fost când Timişoara a fost tăiată de pe lista cu spitale regionale? Şi exemple sunt cu duiumul. “Japca” se pare că e faină când o faci tu asupra altora, iar nu invers.
Acest sistem clientelar de alocare a fondurilor are o legătură directă şi cu faimoasa migraţie a primarilor. De exemplu, de ce au trecut primarii PNL şi din alte partide din Timiş la PSD odată cu celebra Ordonanţă a traseiştilor dată de Dragnea înaintea alegerilor prezidenţiale din 2014? (Nu mai discut că a fost declarată neconstituţională, dar şi-a făcut efectele.) Au fost 19 primari în total. De dragul lui Titu Bojin, pe atunci preşedintele PSD Timiş? Evident că nu.
La nivel naţonal au fost peste 400 de primari care au trecut la PSD. Din dragoste de baronii PSD din întreaga ţară? NU. Ei ştiau că, ajungând la un partid la putere, vor avea beneficii din punct de vedere al banilor primiţi. Şi având în vedere cum se întâmplă lucrurile în această ţară nici nu poţi să-i acuzi foarte tare pe aceşti primari, fiindcă ştiau că doar aşa vor primi mai mulţi bani pentru comunităţile lor.
La fel s-a întâmplat şi în această vară, înaintea alegerilor locale. Sensul a fost însă invers, primarii părăsind PSD pentru PNL. Au avut brusc revelaţii liberale? Evident că nu. S-au dus acolo unde ştiau că se face împărţeala. Ori această migraţie duce în derizoriu, dacă nu ideea de democraţie, cel puţin conceptele de liberalism, social-democraţie etc.
Iar atâta timp cât PSD, în cei 30 ani scurşi de la revoluţie, a stat cel mai mult la guvernare, este principalul vinovat pentru această stare de fapt. În România este nevoie de o reformă profundă în privinţa descentralizării fiscale şi administrative. Banii să rămână la nivelul UAT-urilor, iar nu trimişi la Bucureşti pentru a fi împărţiţi pe criterii politice. Chiar şi dacă această reformă nu se face, ar trebui introduse criterii clare, obiective la împărţirea banilor.
Dar există voinţa politică pentru a se elimina clientelismul politic la alocarea fondurilor guvernamentale? Există, dar numai verbal şi strict la partidele aflate în opoziţie. Ajungând la putere, acestea uită însă de ce le nemulţumea înainte. Ori până aceste lucruri nu se vor reglementa, împărţirea banilor se va face tot pe bază de „japcă”. Problema este de care parte a „jepcii” te afli. Deocamdată, Timişul şi Timişoara e pe partea bună.
P.S. Apropo de diferenţa dintre discursul PSD şi faptele PSD. Nu, nu mă refer la declaraţia lui Marcel Ciolacu, potrivit căreia Dan Tudorache nu va fi confirmat ca deputat, lucru ce nu s-a întâmplat. Acum PSD-iştii urlă din toţi bojocii că viitorul guvern este prea stufos având 18 ministere. Ştiţi câte ministere avea Guvernul Grindeanu? 27. Executivul Tudose? Tot 27. Cabinetul Dăncilă? Mai restrâns: „doar” 26.
În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…
Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…
Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…
Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…
Peste doar o săptămână, la Timișoara se va deschide cea mai nouă ediție a Târgului…
Conform datelor companiei Rețele Electrice Banat, la primele ore ale dimineții de vineri, ca urmare…