Administratie

Specialiștii de la Muzeul Național al Banatului Timișoara au ”digitalizat” biserica de lemn de la Românești, în sistem 3D/FOTO

Clădirea bisericii de lemn din Românești urmează să intre în restaurare. Cum va arăta lăcașul de cult după această operațiune urmează să vedem, dar actuala formă va putea fi văzută și de înaintașii noștri, grație eforturilor depuse de cei de la Muzeul Național al Banatului.

Zilele trecute, doi dintre specialiștii instituției, Adriana Sărășan și dr. Cristian Ardelean, muzeografi în cadrul Secției de Arheologie, au scanat 3D biserica de lemn de la Românești. Biserica din Românești este una dintre cele mai valoroase biserici de lemn din Banat, monument de importanță națională, datând din sec. al XVIII-lea.

Valoarea acestui monument este dată de autenticitatea și integritatea arhitecturii sale, redată prin păstrarea structurii originale și a finisajelor istorice. Etapele istorice prin care a trecut sunt vizibile. Urmele nuielelor – suport sunt mărturii ale unei vechi tencuieli pe bază de var, golurile de geam sunt realizate probabil în sec. al XIX-lea. Acestea încă mai păstrează tâmplăria și feroneria originală precum și sticla realizată manual. În interior se păstrează o pardoseala de pământ (lutuire), fiind singura biserică de lemn, alături de Căpăt care păstrează un astfel de finisaj în Banat. Cele două prelungiri ale șarpantei peste cele două intrări, sunt cel mai probabil intervenții ulterioare. Acestea dau farmec bisericii de lemn și fac parte din istoria ei. Un lucru ieșit din comun este că se păstrează urmele unei mutări istorice a întregii biserici (sau ale unei ridicări). Aceste urme sunt vizibile la partea inferioară a pereților exteriori, care au fost străpunși de niste elemente orizontale (osii)”, spun cei de la  Muzeul Național al Banatului.

Biserica din Românești va intra în restaurare prin licitație publică. Scanarea 3D va rămâne un martor al situației bisericii de lemn de dinaintea acestei intervenții.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

3 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

4 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

9 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

10 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

10 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

12 ore ago