Administratie

Deputatul de Timiș Marilen Pirtea vrea TVA redus pentru mâncarea livrată la domiciliu

Deputatul liberal de Timiș, Marilen Pirtea, consideră că o reducere a taxei pe valoarea adăugată aplicată industriei alimentare cu livrare ar fi necesară pentru susținerea sectorul HoReCa.

La finalul anului trecut, acum câteva săptămâni, în cadrul dezbaterilor care au avut loc la Consiliul Județean Timiș, prilejuite de invitația lansată de ministrul Finanțelor publice de atunci, actualul Prim-ministru, domnul Florin Cîțu, reprezentanții domeniului HoReCa au accentuat nevoia de compensare prin mijloace fiscale a pierderilor semnificative din acest sector, provocate de pandemie. Atunci s-a detașat concluzia unei necesare ajustări a TVA pentru industria alimentară cu livrare, de la 9% la 5%”, a anunțat Marilen Pirtea, cu referire la oportunitățile decizionale de intervenție în perioada pandemiei.

O asemenea măsură ar fi benefică și pentru consumatori și pentru producători.

Guvernul de coaliție condus de domnul Florin Cîțu are ocazia aplicării unei măsuri de intervenție economică, de susținere a consumatorilor, dar în egală măsură și a producătorilor, prin această măsură necesară de reducere specifică a TVA-ului, atât de așteptată. Industria HoReCa a fost și continuă să fie unul dintre cele mai afectate sectoare ale economiei românești, necesitând măsuri ferme de stimulare, mai ales acum, când marea majoritate a restaurantelor au, în cel mai fericit caz, doar terasele deschise. Astfel, în lipsa unor spații deschise dedicate, rolul serviciilor de livrare a hranei reprezintă una din puținele căi prin care cererea se întâlnește cu oferta pe piața serviciilor de alimentație publică. În aceste condiții, reducerea cotei de TVA pentru serviciile de livrare a preparatelor alimentare, de la 9% la 5%, este un demers necesar pentru asigurarea supraviețuirii sectorului HoReCa”, subliniază deputatul Marilen Pirtea.

În acest moment, acest tip de serviciu este taxat diferit față de modul în care se aplică TVA atunci când servirea se face la restaurant.

Trebuie să menționăm că, în momentul de față, când un client comandă în mod direct, de la restaurant, are TVA de 5% aplicată în prețurile alimentelor, însă, în momentul în care comandă de la restaurant prin intermediul aplicațiilor (de tip Glovo, Tazz, FoodPanda etc), TVA este 9%.  O diminuare a TVA, de la 9% la 5%, va ajuta restaurantele și aplicațiile de livrare a preparatelor alimentare să depășească această perioadă dificilă și va proteja și interesele consumatorilor, care vor beneficia de prețuri stabile în această industrie, fără o eventuală majorare a prețurilor la produsele restaurantelor”, conchide deputatul liberal.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Emblematica trupă Cargo va cânta la Buziaş, în weekend-ul următor , la “Aero West Bike Fest”

În weekend-ul următor, timp de două zile, la Buziaş va avea loc festivalul „Aero West…

O oră ago

Avertisment public de la ministrul Grindeanu: Nu pregătiți PUZ-uri pe mulți bani pe Lugoj – Filiași, nu veți fi plătiți

Prezent la Lugoj, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a avertizat eventualii speculatori imobiliari să nu încerce…

17 ore ago

Timişoara trece după un meci dificil de Rapid şi rămâne prima la rugby

Meci intens, salvat de un final spectaculos. SCM USV Timişoara a învins mai greu decât…

19 ore ago

Anunţ exproprieri Moşniţa Nouă

Avand in vedere Hotararea nr. 223 din 25.09.2023 emisa de Consiliul Local al Comunei Moșnița…

22 de ore ago

Dispensar uman modern pentru locuitorii din Ghiroda

Vineri, 17 mai, la Ghiroda s-a făcut recepția la Dispensarul Uman Ghiroda ,,Dr. Grațian Miclăuș’’.…

22 de ore ago

La Moşniţa Nouă a fost recepţionată lucrarea de extindere a rețelei de canalizare

Reţeaua de canalizare din Moşniţa Nouă a fost executată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional…

22 de ore ago