Deputatul liberal de Timiș, Marilen Pirtea, consideră că o reducere a taxei pe valoarea adăugată aplicată industriei alimentare cu livrare ar fi necesară pentru susținerea sectorul HoReCa.
„La finalul anului trecut, acum câteva săptămâni, în cadrul dezbaterilor care au avut loc la Consiliul Județean Timiș, prilejuite de invitația lansată de ministrul Finanțelor publice de atunci, actualul Prim-ministru, domnul Florin Cîțu, reprezentanții domeniului HoReCa au accentuat nevoia de compensare prin mijloace fiscale a pierderilor semnificative din acest sector, provocate de pandemie. Atunci s-a detașat concluzia unei necesare ajustări a TVA pentru industria alimentară cu livrare, de la 9% la 5%”, a anunțat Marilen Pirtea, cu referire la oportunitățile decizionale de intervenție în perioada pandemiei.
O asemenea măsură ar fi benefică și pentru consumatori și pentru producători.
„Guvernul de coaliție condus de domnul Florin Cîțu are ocazia aplicării unei măsuri de intervenție economică, de susținere a consumatorilor, dar în egală măsură și a producătorilor, prin această măsură necesară de reducere specifică a TVA-ului, atât de așteptată. Industria HoReCa a fost și continuă să fie unul dintre cele mai afectate sectoare ale economiei românești, necesitând măsuri ferme de stimulare, mai ales acum, când marea majoritate a restaurantelor au, în cel mai fericit caz, doar terasele deschise. Astfel, în lipsa unor spații deschise dedicate, rolul serviciilor de livrare a hranei reprezintă una din puținele căi prin care cererea se întâlnește cu oferta pe piața serviciilor de alimentație publică. În aceste condiții, reducerea cotei de TVA pentru serviciile de livrare a preparatelor alimentare, de la 9% la 5%, este un demers necesar pentru asigurarea supraviețuirii sectorului HoReCa”, subliniază deputatul Marilen Pirtea.
În acest moment, acest tip de serviciu este taxat diferit față de modul în care se aplică TVA atunci când servirea se face la restaurant.
„Trebuie să menționăm că, în momentul de față, când un client comandă în mod direct, de la restaurant, are TVA de 5% aplicată în prețurile alimentelor, însă, în momentul în care comandă de la restaurant prin intermediul aplicațiilor (de tip Glovo, Tazz, FoodPanda etc), TVA este 9%. O diminuare a TVA, de la 9% la 5%, va ajuta restaurantele și aplicațiile de livrare a preparatelor alimentare să depășească această perioadă dificilă și va proteja și interesele consumatorilor, care vor beneficia de prețuri stabile în această industrie, fără o eventuală majorare a prețurilor la produsele restaurantelor”, conchide deputatul liberal.
Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…
În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…
În contextul actual al alegerilor prezidențiale, votul pentru Elena Lasconi din primul tur este mai…
Pentru data de 22.11.2024, toate lucrările vor fi sistate din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Se…
Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…