Primăria Timişoara

Dominic Fritz spune că nu are atribuții legale pentru a controla situația migranților

Primarul Timișoarei spune că e legat la mâini în problema migranților tot mai mulți care apar pe străzile orașului și care dorm prin clădiri abandonate. Unii cetățeni se plâng că se simt în nesiguranță, mai ales în zona Gării de Nord, dar Domiic Fritz spune că are putere limitată în a rezolva această problemă.

Nu am competențe legale să intervin, spune Dominic Fritz, care subliniază că poziția geografică a Timișoarei face a orașul să devină un magnet pentru cei care vor să intre ilegal în vestul Europei, venind dinspre Serbia, mai ales. O bună parte dintre migranți au deja acte, sunt înregistrați în România cu statut de azilant și au drept de ședere legal, timp de un an de zile.

Din păcate, Timișoara, din cauza faptului că avem această poziție geografică, a devenit hotspot spre occident. Migranții încearcă să intre în UE, ruta e Serbia Timișoara Graniță. Am avut nenumărate discuții pe această temă, este o situație neplăcută și pentru migranți și pentru cetățeni. O parte sunt înregistrați la IGI (nr. Inspectoratul General pentru Imigrări) și primesc statut de migrant și au drept un an de zile de ședere. Ei sunt duși în diferite centre, dar ei nu pot fi obligați să stea în acestea. Nu toți sunt repartizați la Timișoara, dar ei vin si dorm aici. Cum nu au unde să stea, mai intră în asemenea clădiri abandonate”, a spus Dominic Fritz.

El spune că a purtat deja discuții, și cu instituțiile cu atribuții în domeniu, și la București, pe tema acestor migranți, dar că soluții nu au fost găsite. Va încerca să poarte din nou discuții la București pe această temă.

Am cerut să avem o întâlnire cu toți cei implicați, cu Poliția Locală, IGI, Poliția, să vedem ce atribuții are fiecare. Nu este o problemă care poate fi rezolvată la nivel local”, mai spune Fritz.

Primarul a mai menționat că centrul de carantinare deschis de primărie la fostul Liceu CFR funcționează și că pe acolo au trecut nu mai puțin de o mie de asemenea migranți.

Centrul de carantinare funcționează. Am carantinat peste o mie de persoane, care au stat o săptămână – două până la un test negativ, după care i-am predat autorităților. Este o discuție despre cum crede guvernul că trebuie să fie cazați, dacă crede că ar trebui să îi cazăm în pensiuni, si doar să decontăm”, a mai spus Fritz.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Sute de participanţi la prima Conferinţă de Antreprpenoriat pentru studenţi/FOTO

Eveniment util şi foarte bine primit de studenţi. InoHub UPT (Societatea Antreprenorială Studențească din Universitatea…

29 de minute ago

DRDP Timișoara dă 78 de milioane de lei, fără TVA, pentru consolidarea drumului dintre Cruceni și Livezile

Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara a lansat în licitație pe SEAP contractul prin care…

31 de minute ago

De Ziua Copilului, Muzeul Național al Banatului Timișoara organizează un interesant turneu de șah, dotat cu premii, adresat att micuților, dar și părinților.

Muzeul Național al Banatului Timișoara împreună cu Societatea de Istorie și Arheologie a Banatului, Societatea…

53 de minute ago

Fetele de la 24 sunt vicecampioane naționale la fotbal. Au pierdut finala dramatic la loviturile de departajare

Școala Gimnazială Nr. 24 din Timişoara este vicecampioană naţională la Fotbal feminin U12 - Cupa…

O oră ago

Mircea Geoană rămâne favoritul românilor la funcţia de preşedinte. Sondaj INSCOOP

Potrivit unui sondaj realizat de INSCOP Research la comanda News.ro, Mircea Geoană continuă să fie…

O oră ago

Cinematografele Primăriei au depășit o sută de mii de spectatori. Victoria e în topul național/FOTO

Cele două cinematografe pe care Primăria Timișoara a reușit să le redeschidă, Victoria și Timiș,…

2 ore ago