Primăria Timişoara

Familia, înaintea primăriei. Ruben Lațcău intră în concediu paternal. UPDATE. Ruben Lațcău anunță: Nu intru în concediu paternal

La finalul ședinței de plen de marți, viceprimarul Ruben Lațcău le-a solicitat consilierilor locali să mai rămână în live pe Zoom, dar privat, nu în fața celor care le-au dat votul, ca să poarte o discuție cu ei. Nimeni nu se gândea la magia momentului, dar motivul solicitării avea să fie dezvăluit: Ruben Lațcău intră în concediu de paternitate la trei luni de la numirea în funcție.

Decizia a luat prin surprindere majoritatea consilierilor locali, de altfel, aceasta fiind complet legală. Informația ne-a fost deja confirmată de o parte din consilieri. Nu știm dacă cei din cadrul formațiunii politice din care face parte tânărul viceprimar știau de decizia acestuia pentru a lăsa deoparte problemele primăriei pentru cele familiale.

Cert este că decizia, luată la un timp atât de scurt de la numire, va crea vâlvă în mediul public românesc.

Nu știm dacă decizia concediului paternal a fost luată brusc în familia Lațcău sau a fost una discutată de ceva timp înainte. În cadrul anunțului lansat pentru consilierii locali, viceprimarul nu a spus și cât va sta în acest concediu, dar, legal, ar putea sta acasă până la doi ani. Ceea ce e bine, acum avem și un alt viceprimar, liberalul Cosmin Tabără, care va putea să se încarce cu o parte din treburile lui Lațcău, iar un nou city manager, deocamdată secret, urmează să fie numit.

Vă reamintim că Lațcău a fost o perioadă și în izolare, pentru Covid 19, la fel cum si primarul Dominic Fritz a făcut-o, până în urmă cu o zi.

UPDATE. Ruben Lațcău anunță: Nu intru în concediu paternal

După apariția informației referitoare la concediul paternal, viceprimarul Ruben Lațcău ne-a comunicat că el nu intră în concediu paternal ci că va sta pentru aproximativ trei săptămâni în concediu, dar va avea laptopul cu el și va lucra de acasă.

”Este vorba despre concediul legal pe care orice părinte îl primește, conform legii, de cinci zile, la nașterea unui copil. De asemenea, voi folosi concediul pe care l-am amânat când primarul Dominic Fritz a fost în izolare și cineva trebuia să fie în primărie să semneze actele existente”, ne-a anunțat Ruben Lațcău.

Potrivit Legii concediului paternal nr. 210/1999, tatăl unui copil nou-născut are dreptul la un concediu destinat îngrijirii copilului, indiferent dacă acesta din urmă este născut dintr-o căsătorie, din afara uneia sau este adoptat. Astfel, după cum stipulează actul normativ, tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu plătit de cinci zile lucrătoare, cu condiția ca acesta să fie asigurat în cadrul sistemului asigurărilor de stat. În cazul în care tatăl copilului nou-născut a obținut un atestat de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal, acordat în condițiile legii se majorează cu 10 zile lucrătoare.

De asemenea, Lațcău ne-a mai comunicat că discuția de după cea de plen, purtată doar cu consilierii locali, nu a avut loc pentru a comunica faptul că va intra în concediu, ci pentru a le aduce la cunoștință ce s-a decis în legătură cu Colterm, pentru ca aleșii să nu afle din presă acest lucru.

”Discuția purtată după plen, între patru ochi, nu a fost în cadrul ședinței ci ăn afara acesteia. Motivul ei a fost să le comunic ceea ce primarul Fritz a anunțat a doua zi în conferința de presă despre Colterm. Doar la finalul ședinței i-am anunțat că voi intra în concediu, probabil că unii consilieri au înțeles greșit că voi intra în concediu paternal, eu nu intru în concediu paternal, este concediul legal cuvenit”, ne-a mai declarat Lațcău.

Chiar dacă a spus că înțelege statutul de demnitate publică, el a decis să nu comunice public că va intra în acest concediu, după o discuție purtată cu departamentul de comunicare al primăriei, de unde i s-a spus că presa nu se interesează de concediul conducerii municipalității.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Bărbat decedat într-un oraș din Timiș, în timpul serviciului

La data de 21 mai, în jurul orei 16, polițiștii orașului Gătaia au fost sesizați…

O oră ago

Începe lupta pentru Liga 2! Politehnica Timişoara întâlneşte într-un duel judeţean CSC Ghiroda

S-au luptat pentru supremaţia judeţului în urmă cu aproape zece ani. Acum se înfruntă din…

3 ore ago

Mirela Toc a fost reangajată la Primăria Timișoara și devine subordonata lui Culiță Chiș

Mirela Toc, angajata dată afară de Primăria Timișoara în vara trecută, a ajuns înapoi în…

4 ore ago

Universitatea de Vest Timișoara sărbătorește 80 de ani de activitate

Întreaga comunitate a Universității de Vest din Timișoara aniversează în zilele următoare 80 de ani…

5 ore ago

Noile dotări pentru clinicile ORL și Balneo vor fi finanțate cu bani europeni

În perioada următoare va avea loc demararea procedurilor în vederea recepției noului corp de clădire…

5 ore ago