Invatamant

Ingineria Civilă de la Facultatea de Construcții din Timișoara, prima într-un clasament național

Domeniul de studii Inginerie Civilă din cadrul Facultății de Construcții, Universitatea Politehnica Timișoara a fost clasificat pe primul loc din țară, într-un nou clasament de specialitate. Acesta a fost întocmit în baza unei evaluări comparative a universităților pe domenii de studii, realizată în 2020 de Școala Națională de Studii Politice și Administrative.

Facultatea de Construcții din cadrul Politehnicii timișorene s-a înființat prin Decretul Lege nr. 3134/11 din noiembrie 1941, cu specializarea Construcții civile și industriale. Facultatea de Construcții din cadrul Universității Politehnica Timișoara a cunoscut o continuă dezvoltare și diversificare, în special după reforma învățământului din 1948.

Domeniul de studii Inginerie Civilă din cadrul Facultății de Construcții din Timișoara a fost clasat pe primul loc în țară, potrivit unei propuneri de evaluare comparativă a universităților pe domenii de studii, realizată în 2020 de Școala Națională de Studii Politice și Administrative, în baza unui set de indicatori relevanți, care au vizat: calitatea resursei umane, impactul si performanța activității științifice, fondurile atrase pentru cercetarea științifică, capacitatea instituțională si de cercetare.

Începând cu anul 2017, a existat o creștere continuă a numărului de studenți la nivelul anului I studii de licență din cadrul Facultății de Construcții din Timișoara (cu 17% în 2018, 48% în 2019, respectiv cu 83% în 2020). În anul 2020, admiterea la Facultatea de Construcții a adus cea mai mare creștere din UPT.

Sectorul construcțiilor s-a dezvoltat în mod deosebit în România în ultimii ani. In plină perioadă de criză pandemică, volumul lucrărilor de construcții a crescut în primele 11 luni din 2020 cu peste 16%. Un factor semnificativ a fost și legislația stimulatoare în domeniul salarizării, unde, la fel ca pentru domeniul IT, angajații din sectorul construcțiilor beneficiază de facilități fiscale cu începere din anul 2019.

Perspectiva anilor 2021-2027 este deosebit de favorabilă pieței construcțiilor, având în vedere și proiectele existente în domeniul infrastructurii, stimulate și de fondurile Uniunii Europene puse la dispoziția României în această perioadă.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Raoul Trifan, despre legea combaterii evaziunii fiscale: “Pe lângă Iohannis, Dragnea era un amator”

Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că legea promulgată, vineri, de preşedintele Klaus Iohannis,…

30 de minute ago

Viceprimarul Cosmin Tabără, trimis la ascuțit creioane, după ce rămâne și fără bazele sportive

Primarul Dominic Fritz a decis că e timpul ca viceprimarul său liberal să treacă efectiv…

3 ore ago

Alfred Simonis solicită sancționarea grupurilor politice ale Alianței Dreapta Unită și ai AUR pentru circul de joi noaptea, din Piața Unirii

PSD Timiș atacă Alianța Dreapta Unită și spun că liderii locali ai acesteia folosesc circul…

5 ore ago

Descoperă oferte avantajoase la biletele de avion cu eSky.ro

Adori să evadezi din cotidian și să explorezi lumea? Te-ai săturat să aștepți ore nesfârșite…

5 ore ago

Agresiune AUR împotriva lui Dominic Fritz în prima noapte de campanie. Candidatul AUR este omul echipei Robu-Simonis

În noaptea de 9 mai, un grup de membrii AUR a întrerupt evenimentul de lansare…

5 ore ago

Comportare excelentă a României la Europeanul de fotbal destinat primarilor

Primarii din toată Europa s-au întâlnit la Liepzig unde nu s-au înfruntat în platforme electorale…

8 ore ago