Economic

Proiectul SIA Vest, implementat de CCIA Timiș, a ajuns la final

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş a finalizat unul dintre cele mai de succes proiecte destinate mediului de afaceri timișorean. Peste șase milioane de lei, fonduri integral nerambursabile, au fost folosite pentru dezvoltarea profesională a sute de persoane, dar și pentru susținerea înființării a 23 de noi afaceri.

În calitate de beneficiar și leader al Proiectului SIA VEST – Suport pentru Inițiative Antreprenoriale, CCIAT, împreună cu S.C. GAPA SRL – partener a anunțat încheierea proiectului după o durată de implementare de 36 luni. Derularea acestuia a avut loc între 12 ianuarie 2018 și 11.01.2021.

Proiectul a fost finanțat prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Obiectivul principal al proiectului a vizat stimularea ocupării și creșterea numărului de locuri de muncă prin furnizarea de cursuri de competente antreprenoriale pentru 360 de persoane, stagii de pratică pentru 44 de persoane, activități de mentorat pentru 44 de persoane precum și crearea și sprijinirea dezvoltării a 44 de noi afaceri în Regiunea Vest care să genereze 88 de locuri de muncă, a anunțat Daiana Buzatu, manager de proiect.

Proiectul s-a adresat persoanelor care desfășoară o activitate independentă, persoanelor inactive (elevi,  studenţi) şi şomerilor de lungă durată cu domiciliul într-unul din cele patru județe ale Regiunii Vest, doritoare să înființeze o afacere non-agricolă în mediul urban din regiunea vizată de proiect.

Valoarea totală a finanțării a fost de 6.420.240,78 lei, finanțarea fiind nerambursabilă în proporție de 100%.

Rezultatele proiectului s-au concretizat în: 16 serii de cursuri gratuite de antreprenoriat, cu participarea a 340 persoane din județele Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara; 380 persoane din Regiunea Vest înscrise în grupul țintă; 49 de planuri de afaceri depuse; 25 planuri de afaceri selectate spre finanțare; 25 stagii de practică pentru candidații cu planuri de afaceri selectate; 40 de de start up-uri înființate, din care 24 de către partenerul coordonator CCIAT; 3 Diplome de Merit pentru spirit inovator și viziune strategică în transformarea unei idei de business într-o afacere de succes, acordate în cadrul Topului Firmelor din Județul Timiș pentru 2019 firmelor: Anastasia Internațional, Camera Pictures și LowByte Software.

În procesul de înființare a celor 40 de start-up-uri, după semnarea contractelor de subvenție, experții din proiect au întocmit documentația aferentă și au intermediat formalitățile de înregistrare la Oficiul Registrului Comerțului Timiș.

După finalizarea acțiunilor de înființare și autorizare a activității, mentorii au oferit suport informațional, instrumental și evaluativ pentru implementarea planurilor de afaceri selectate spre finanțare, conform codurilor CAEN specifice.

În contextul pandemic al anului 2020, atenția partenerilor de proiect s-a concentrat asupra monitorizării si sustinerii activității celor 24 de start-up-uri cât și asupra îndrumării și susținerii acestora prin măsuri menite să atenueze impactul socio-economic provocat de pandemie și să faciliteze revenirea la normalitate.

Astfel, în ciuda dificultăților întâmpinate și cu sprijinul partenerilor de proiect, firmele au reușit să demareze activitățile și să mențină numărul de angajați, conform indicatorilor asumați  prin planurile de afaceri.În prezent, cele 24 de firme noi susținute de CCIA Timiș numără 57 de angajați, iar valoarea totală a subvențiilor primite este de 3.496.143,01 lei (740.708,26 euro).

Domeniile în care acestea activează sunt: IT&C, înregistrări audio-video, producție cinematografică, activități fotografice, editare-tipărire, producție (mobilier, sucuri naturale), HoReCa, comerț, consultanță în afaceri, organizare evenimente, servicii de coafură, construcții, altele.

CCIA Timiș va susține și  monitoriza activitatea start up-urilor finanțate pentru o perioadă de cel puțin 3 ani după finalizarea implementării proiectului, respectiv data de 12.01.2024.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Check Art Festival revine în Iulius Town: marionete uriașe, statui vivante, mimi, bufoni, fire show și multe alte surprize, în weekend

În Iulius Town urmează două zile pline de emoție, unde magia poveștilor va fi transmisă…

11 ore ago

CNAIR analizează extinderea Centurii Nord la patru benzi

Deschiderea Centurii Sud a dus la creșterea semnificativă a traficului și pe prima porțiune construită…

12 ore ago

Comunitatea padelului timişorean, în sărbătoare! Sâmbătă seara se premiază cei mai buni jucători ai Campionatului Judeţean

Padelul a format o comunitate deosebită în Timişoara. Medici, antreprenori, studenţi, oameni de afaceri, ingineri,…

14 ore ago

„Piața pe Roți” pornește la drum și ajunge la Ghiroda

  Sâmbătă, cetățenii din Ghiroda sunt așteptați la “Piața pe Roți”, un proiect care aduce…

15 ore ago

La Timișoara va avea loc o nouă ediție a Festivalului La Pas

Primul sfârșit de săptămână al lunii viitoare aduce o nouă ediție a Festivalului LA Pas,…

16 ore ago

Haltere Club invită timişorenii la mişcare!

Proiect deosebit realizat de o echipă de profesionişti cu drag de sport şi sănătate, Haltere…

17 ore ago