Diverse

Sfântul Vasile, prima mare sărbătoare creştină a anului

În chiar prima zi a anului, lumea creștină sărbătorește praznicul Sfântului Vasile cel Mare. Aflată sub patronajul acestui veritabil stâlp al ortodoxiei, luna ianuarie este perioada în care, în biserici și mănăstiri, sunt citite Moliftele Sfântului Vasile cel Mare, pentru alungarea demonilor și dezlegarea celor posedați.

Sfântul Vasile cel Mare este unul dintre cei mai importanți părinți ai Bisericii Ortodoxe. El este sărbătorit atât pe 1 ianuarie, cât și pe 30 ianuarie, alături de Sfinții Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Sfântul Vasile s-a născut în anul 329, în Capadocia, într-o familie numeroasă. A avut patru surori și patru frați. Cinci din cei nouă au devenit sfinți în calendarul Bisericii Ortodoxe, alături de părinții lor, Vasilie, Emilia și Macrina cea Bătrână, bunica Sfântului Vasile. Doi dintre frații săi au ajuns episcopi: Grigorie de Nyssa și Petru II de Sebaste, iar sora sa, Sfânta Macrina cea Tânără, a ajuns un model de viata ascetica.

Trăind într-o desăvârșită curăție trupească și sufletească, tânărul a mers la școlile din Cezareea, apoi la cele din Bizanțul imperial. A ajuns la cea mai înaltă academie din timpul său, în Atena, unde l-a întâlnit pe Sf. Grigorie de Nazianz, iar amândoi au apucat calea Bisericii. Pe urmele lor a călcat Sf. Grigorie de Nyssa, fratele mai mic al Sfântului Vasilie. Dupa moartea părinților, cei doi frați împart săracilor averea familiei.

Sfântul Vasile cel Mare devine cel dintâi ierarh care a întemeiat azile și spitale pentru ajutorarea celor săraci și neputincioși. În fiecare duminică, după slujbă, Sfântul Vasile cel Mare făcea o minune. Pe 1 ianuarie, anul 379, el s-a mutat la cele veșnice, săvârșind o ultimă minune. Doctorul care îl ingrijea era un păgân ce refuza să se boteze. În ajun de Anul Nou, el i-a spus sfântului că, până la apusul soarelui, trebuie să se pregătească de călătoria fără întoarcere. Sfântul Vasile l-a pus să jure că va accepta să se boteze, dacă el, bolnavul aflat pe moarte, va trăi până a doua zi. În zori, doctorul a revenit, găsindu-l pe Vasile îngenuncheat la icoană.

Liturghia Sfântului Vasile cel Mare se oficiază în Biserica Ortodoxă de zece ori pe an: în primele cinci duminici ale Postului Mare, în joia și sâmbăta din Săptămâna Patimilor, în ajunul Crăciunului și Bobotezei și, desigur, la 1 ianuarie. Potrivit statisticilor, aproape 600 de mii de români poartă numele Sfântului Vasile.

 

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii

În perioada 1-6 mai, pompierii militari din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale inspectoratului…

5 ore ago

Administrația județeană a semnat acordul pentru finanțarea cumpărării unor microbuze școlare mai puțin poluante

Timișul va primi aproape 25 de milioane de lei, bani de la Administrația Fondului pentru…

5 ore ago

Au fost stabilite locurile de afișaj electoral de la Timișoara

La Timișoara vor fi organizate un număr de 50 de locuri unde vor putea fi…

5 ore ago

La Timișoara va avea loc un show pop-rock unic, pe muzica de Michael Jackson, Queen, Deep Purple, Pink Floyd, Guns N’ Roses sau Aerosmith

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) vă invită să participați la primul spectacol din turneul…

7 ore ago

Sunt restricții de circulație, pe A1, se lucrează la carosabil

Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara a informat marți, că din această zi, pe autostrada…

7 ore ago

Alin Nica: La 9 iunie avem de ales între trecut și viitor

Am decis să candidez pentru al doilea mandat de președinte al Consiliului Județean Timiș în…

8 ore ago