Diverse

Sfântul Vasile, prima mare sărbătoare creştină a anului

În chiar prima zi a anului, lumea creștină sărbătorește praznicul Sfântului Vasile cel Mare. Aflată sub patronajul acestui veritabil stâlp al ortodoxiei, luna ianuarie este perioada în care, în biserici și mănăstiri, sunt citite Moliftele Sfântului Vasile cel Mare, pentru alungarea demonilor și dezlegarea celor posedați.

Sfântul Vasile cel Mare este unul dintre cei mai importanți părinți ai Bisericii Ortodoxe. El este sărbătorit atât pe 1 ianuarie, cât și pe 30 ianuarie, alături de Sfinții Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Sfântul Vasile s-a născut în anul 329, în Capadocia, într-o familie numeroasă. A avut patru surori și patru frați. Cinci din cei nouă au devenit sfinți în calendarul Bisericii Ortodoxe, alături de părinții lor, Vasilie, Emilia și Macrina cea Bătrână, bunica Sfântului Vasile. Doi dintre frații săi au ajuns episcopi: Grigorie de Nyssa și Petru II de Sebaste, iar sora sa, Sfânta Macrina cea Tânără, a ajuns un model de viata ascetica.

Trăind într-o desăvârșită curăție trupească și sufletească, tânărul a mers la școlile din Cezareea, apoi la cele din Bizanțul imperial. A ajuns la cea mai înaltă academie din timpul său, în Atena, unde l-a întâlnit pe Sf. Grigorie de Nazianz, iar amândoi au apucat calea Bisericii. Pe urmele lor a călcat Sf. Grigorie de Nyssa, fratele mai mic al Sfântului Vasilie. Dupa moartea părinților, cei doi frați împart săracilor averea familiei.

Sfântul Vasile cel Mare devine cel dintâi ierarh care a întemeiat azile și spitale pentru ajutorarea celor săraci și neputincioși. În fiecare duminică, după slujbă, Sfântul Vasile cel Mare făcea o minune. Pe 1 ianuarie, anul 379, el s-a mutat la cele veșnice, săvârșind o ultimă minune. Doctorul care îl ingrijea era un păgân ce refuza să se boteze. În ajun de Anul Nou, el i-a spus sfântului că, până la apusul soarelui, trebuie să se pregătească de călătoria fără întoarcere. Sfântul Vasile l-a pus să jure că va accepta să se boteze, dacă el, bolnavul aflat pe moarte, va trăi până a doua zi. În zori, doctorul a revenit, găsindu-l pe Vasile îngenuncheat la icoană.

Liturghia Sfântului Vasile cel Mare se oficiază în Biserica Ortodoxă de zece ori pe an: în primele cinci duminici ale Postului Mare, în joia și sâmbăta din Săptămâna Patimilor, în ajunul Crăciunului și Bobotezei și, desigur, la 1 ianuarie. Potrivit statisticilor, aproape 600 de mii de români poartă numele Sfântului Vasile.

 

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

O oră ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

O oră ago

La Timișoara continuă modernizarea rețelei de termoficare a orașului

13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…

2 ore ago

Doi jucători străini vin la SCM USV via Constanţa

Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…

2 ore ago

Din această săptămână putem zbura direct între Timișoara și Dubai

Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…

2 ore ago

Florin Drăgan, rectorul UPT: „A fost un an plin de incertitudini în mediul economic, iar instabilitatea politică accentuează problemele”

La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a…

3 ore ago