Vineri, 12 februarie, ora 23,25 în Australia. Pe Arena Rod Laver din Melbourne se joacă meciul între Novak Djokovic şi Taylor Fritz. Este setul IV şi în aer un miros de mare surpriză, care însă nu a mai venit. Organizatorii opresc subit meciul şi îi invită pe cei doi sportivi la vestiare. În acest timp începe evacuarea impozantei săli. Câteva vociferări, puţine fluierături, dar oamenii se conformează într-un timp record, iar meciul se reia fără spectatori. La ora 23,59 statul Victoria urma să intre într-un nou lockdown de cinci zile, după ce au fost descoperite câteva cazuri de coronavirus într-un hotel din aeroport. Spectatorii aveau la dipoziţie o jumătate de oră să ajungă acasă.
Pentru foarte mulţi români această întâmplare a părut ireală, venită din altă lume: „Bă, ăştia chiar sunt nebuni! Cum să-i scoţi afară pentru o jumătate de oră, maxim o oră!?”. Da, sunt „nebuni”, fiindcă acolo regulile sunt respectate de toată lumea fără tot felul de pertractări. Vă puteţi închipui o astfel de situaţie la noi? Evident că nu, la foarte mulţi ni s-ar părea o exagerare. La noi legile şi regulile se negociază, apar excepţii, tot felul de derogări. Unii sunt mai egali decât alţii şi li se permit mai multe. România nu este doar ţara lui „merge şi aşa”, ci şi a „specialilor”, excepţiilor, sporurilor etc.
Dacă totuşi autorităţile române luau o măsură similară, ce ar fi urmat? O senatoare se ridica din pat şi mergea urlând la sală, agitându-şi legitimaţia de parlamentar ca să-i tragă la răspundere pe organizatori. În cele două televiziuni patronate de infractori era iureş, iar tot felul de personaje aşa-zise apărătoare ale „drepturilor omului”, începând cu Oana Lovin şi terminând cu CP Tăriceanu, urlau despre „libertăţile” de-a încălca regulile. (Exact, în România agenda publică e făcută de infractori şi turnători la Securitate.) Ba unii explicau ce proşti, retarzi şi subdezvoltaţi sunt australienii şi că nu trebuie să ne luăm după ei.
La noi, de exemplu, săptămâna trecută, Teodosie, zis şi „Şpagoveanu”, a mai tras un pelerinaj din cele multe pe care le tot inventează. La finalul acestuia, sfidător, în faţa camerelor TV, împărtăşea lumea cu aceeaşi linguriţă. O chestiune dezgustătoare în orice vremuri, darmite în pandemie, dar nu discut practicile BOR. Evident, toată lumea fără mască. În loc ca poliţiştii să-l ia de guler pe acest individ plin de el şi să-l arunce într-o dubă, Teodosie e făcut vedetă naţională şi apărător al valorilor neamului.
Şi nu e singurul. Citesc acum în presă că o deputată PSD din Giurgiu a făcut un chef monstruos de majoratul fiului, cu 150 de invitaţi. O noapte întreagă, manele, dedicaţii fără număr, mii de euro aruncaţi în aer. Niciun poliţist nu deranjează paranghelia. Fiindcă e „doamna deputat”, protejata baronului Bădălău, pe care-l scăpa treaba mică peste diaspora. În alte ţări europene, organizatorii unor astfel de chefuri, nu doar că plătesc amenzi exorbitante, dar sunt azvârliţi după gratii. La noi poţi să nu respecţi regulile, eşti „vedetă”, faci gura mare, chemi RTV-ul şi niciun poliţist nu se mai leagă de tine. Fiindcă la noi poliţiştii, într-un an extrem de dificil economic, fac proteste pentru salarii mai mari. Măcar de zece ori mai mari decât salariul minim.
Dar vorbesc de poliţişti, când această stare de fapt e încurajată chiar de la vârful guvenului. Fiindcă tot suntem în campanie de vaccinare, treabă românească, toţi „descurcăreţii” se bagă în faţă. Deşi avem reguli clare în privinţa priorităţilor. Ministrul Sănătăţii cere amendarea celor care fac vaccinuri peste rând. Premierul însă nu-i de acord. Că doar noi suntem la putere, iar celebrele „nepoate” liberale, după funcţii la Ape şi aiurea, mai trebuie băgate în faţă şi la vaccinare.
Respectul autorităţilor faţă de cetăţeni înseamnă în primul rând a-i trata pe toţi în mod egal. Avem chestia asta în Constituţie, dar e tratată ca o lozincă sau o prevedere facultativă. Dar problema nu este doar la autorităţi. Atâta timp cât „descurcăreţii” sunt priviţi ca eroi cotidieni sau votăm personaje conştienţi că sunt hoţi, dar „au mai făcut câte ceva”, avem o problemă.
Fiindcă am început cu Australia, termin tot cu acest stat-continent. Credeţi că e o ţară subdezvoltată şi unde nu se respectă drepturile omului? Nici vorbă, este una dintre cele mai dezvoltate ţări din lume. Chit că a fost un fel de colonie penitenciară a fostului Imperiu Britanic. Dar au ajuns aşa fiindcă au respectat regulile. Iar cei care nu le-au respectat au ajuns în altă parte. Apropo, în Australia imunitatea parlamentară se reduce strict la declaraţii, nu şi fapte, făcute sub aula Parlamentului. Pe scările instituţiei dacă spui tot felul de bălării nu mai ai imunitate…
Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru…
Nu ruşii, ci PNL din bani publici a plătit campania electorală a lui Călin Georgescu!…
La scurt timp după ce conducerea primăriei timișorene s-a văzut în fața faptului împlinit, proiectul…
Primăria Timișoara scanează din aer, folosind inteligența artificială, cimitirele din Timișoara. Deși i s-a transmis…
Carla’s Dreams va fi formația care le va cânta timișorenilor din Piața Operei la ora…
Joi, Marcel Ciolacu s-a trezit asudat şi cu faţa la cearşaf. Probabil a visat peste…