Sănătate

De ce apar paraliziile faciale după vaccinarea anti-covid. Virgil Musta: „Poate trece în maxim 6 săptămâni”

Virgil Musta, medic infecţionist la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara a explicat ce este și cum pot apărea paraliziile faciale ca reacții adverse la vaccinul anti-covid.

„Este o amorţeală a unei părţi a feţei, cu o cădere a buzei inferioare, la nivelul respectiv. În popular, se strâmbă gura. Şi este important ca o astfel de reacţie să fie declarată, după care un consult neurologic îi va recomanda terapia pentru revenirea la normal”, a declarat Virgil Musta, potrivit Mediafax.

Medicul infecționist a mai spus că o astfel de reacţie nu necesită spitalizare, dar recuperarea totală durează între patru şi șase săptămâni. Potrivit specialistului, până acum, în toată lumea, au fost raportate patru cazuri de paralizie facială temporară.

„Dacă ai avut în antecedente şi nu mai ai semne de pareză, poţi să faci vaccinul. Dacă ai făcut-o recent şi încă mai ai semne de pareză, este recomandabil să nu faci vaccinul. Iar dacă ai făcut după prima doză de vaccin, se întrerupe vaccinarea şi se recomandă re-vaccinarea, apoi, cu un alt vaccin”, adaugă medicul.

Ministerul Sănătății anunțase joi că în România s-a înregistrat prima reacție adversă rară la vaccinul Pfizer. Este vorba despre o doctoriță în vârstă de 32 de ani din județul Vâlcea care s-a vaccinat anti-covid și a dezvoltat paralizie facială temporară după administrarea celei de a doua doze de vaccin BioNTech Pfizer (Comirnaty). De asemenea, Ministerul Sănătății, a precizat că doctorița și-a revenit complet în scurt timp.

Paralizia facială temporară este o reacție adversă extrem de rară înregistrată la vaccin. Este o reacție similară cu cea din cazul anesteziei care se face la stomatolog, ce induce paralizie temporară a unei părți a feței, iar pacienții își revin complet în jumătate de oră – o oră.

Reacția adversă avută, potrivit prospectului vaccinului BioNTech Pfizer (Comirnaty), este una rară. Care care se manifestă și la alte tipuri de vaccinuri, mai preciza Ministerul Sănătății.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

La Timișoara va avea loc dezbaterea „35 ani de libertate sau 35 ani de dezamăgire? Revoluția din 1989 și ce ar fi putut să fie”

Timișoara va găzdui, la mijlocul lunii viitoare, în organizarea primăriei, dezbaterea „35 ani de libertate…

9 ore ago

Colterm întrerupe furnizarea căldurii şi apei calde în mai multe zone din oraş

Marţi, 19 noiembrie, vor avea loc mai multe întreruperi ale serviciilor furnizate de Colterm, acestea…

10 ore ago

Ciocnirea giganților: accident cu tramvaie! Două persoane au fost transportate la spital

Luni seara, după orele 18, ISU Timiș a fost anunțat despre producerea unui accident între…

10 ore ago

Catălin Drulă, atac dur la liderii PSD în scandalul Nordis: “Așa arată banditismul de stat”

Deputatul USR de Timiş, Cătlin Drulă, s-a dezlănţuit la adresa liderilor PSD, pe marginea scandalului…

10 ore ago

PNL Timiş a pierdut şi „războiul consilierilor” din Sânnicolau Mare. Cei şase consilieri excluşi din PNL au fost validaţi în instanţă

Judecătoria Sânnicolau Mare a validat mandatele celor şase consilieri locali din partea PNL pe care…

11 ore ago

Cosmin Şandru, despre Marcel Ciolacu: “Este un real pericol pentru țară, pentru siguranța națională”

Deputatul PNL de Timiş Cosmin Şandru afirmă că un preşedinte al României precum Marcel Ciolacu…

12 ore ago