Sănătate

Mesajul Spitalului “Victor Babeş” de Ziua Internațională a Bolilor Rare

Anul 2021 este al paisprezecelea în care, la nivel mondial, se celebrează Ziua Internațională a Bolilor Rare. Spitalul “Victor Babeş” din Timişoara este singurul centru de expertiză pentru bolile pulmonare rare din România.

În Uniunea Europeană, o boală rară este acea maladie care afectează o persoană din 2000. Potrivit unei statistici a Organizației Mondiale a Sănătății, în lume există peste 300 de milioane de oameni diagnosticați cu o boală rară. Practic, între trei și cinci procente din populația Pământului suferă de o asemenea maladie. Aproximativ 80% dintre bolile rare sunt cauzate de factori genetici.

Printre bolile rare pulmonare se numără: pneumopatiile interstiţiale idiopatice, proteinoza alveolarǎ idiopatică, vasculitele pulmonare sau limfangioleiomiomatoza.

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie “Dr. Victor Babeș” Timișoara este singurul Centru de Expertiză pentru bolile pulmonare rare din România,

“Spitalul nostru oferă pacienților acces la echipe multidisciplinare cu experienţǎ pentru o serie de afecțiuni pulmonare rare și complexe care includ fibroză pulmonară idiopatică, sarcoidoză, fibroză chisticǎ, hipertensiunea pulmonară idiopaticǎ, vasculitele pulmonare sau deficitul de alfa-1 antitripsină”, spune dr. Daniel Trăilă, medic primar pneumolog, Clinica II Pneumologie, Spitalul Victor Babeș Timișoara.

Pentru majoritatea bolilor pulmonare rare nu există date epidemiologice fiabile. Afectarea plămânilor în bolile rare poate apărea în diverse contexte: boală rară limitată la plămâni, afectarea pulmonară ȋn cadrul unei boli sistemice rare, boală pulmonară rară posibil asociată cu manifestări multiorganice sau boli pulmonare cauzate de medicaţia administratǎ pentru alte afecțiuni. O serie de boli pulmonare rare au primit în ultimii ani o atenție semnificativă, ceea ce a condus la studii amǎnunţite și la dezvoltarea de tratamente eficiente.

„Diagnosticul precoce și accesul la îngrijirea de specialitate pot îmbunătăți rezultatele pentru multe dintre aceste afecțiuni. Datorită rarității acestor boli, experiența majorității medicilor este de obicei limitată, generând frecvent întârziere diagnosticǎ și terapeuticǎ, ceea ce constituie o sursă secundară de suferință pentru pacienți și familiile acestora. În plus, majoritatea acestor boli sunt complexe, au afectare multisistemică, ceea ce necesitǎ o abordare multidisciplinarǎ pentru stabilirea diagnosticului”, a mai spus Daniel Trăilă.

 

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Descopră noua tendință de shopping cu haine și accesorii de probă!

Comanzi, probezi, plătești doar ce păstrezi! O nouă tendință de shopping inteligent și confortabil pentru…

4 minute ago

Conducerile ADR Vest și ale CJ Timiș s-au întâlnit pentru a stabili colaborările viitoare

Palatul Administrativ din Timișoara a găzduit o întâlnire la care au participat liderii ADR Vest…

7 minute ago

În decembrie începe primul foraj la tunelurile de la Margina – Holdea și se va lucra pe opt fronturi în paralel/FOTO

Jumătate dintre utilajele care vor lucra la forarea tunelurilor care vor fi realizate pe porțiunea…

13 minute ago

ABA Banat a reabilitat integral barajul și albia râului de la Oravița

În urma unei investiții a Administrației Bazinale de Apă Banat (ABA Banat), la Oravița au…

40 de minute ago

După victoria din Giuleşti, Lugojul vrea puncte şi în meciul cu CSM Constanţa

La foc automat. Ca în fiecare toamnă, prim-divizionara de volei feminin CSM Lugoj nu prea…

58 de minute ago

<b>VESSMARY: De 11 ani, redefinind eleganța feminină în România</b>

Lansat în 2013 în România, VESSMARY este un concept dedicat evidențierii feminității în toate formele…

2 ore ago