Consiliul Judeţean Timiş

Proiectul tram-train Reșița – Timișoara va folosi infrastructura feroviară existentă, dar adusă la standarde actuale

Consiliul Județean Timiș, împreună cu instituția omoloagă din Caraș-Severin, împreună cu municipalitățile din capitalele de județ, merg mai departe cu proiectul tram-train-ului care va lega Reșița de Timișoara, respectiv de Aeroportul Internațional Timișoara. Șeful CJT, Alin Nica, spune că acum important e să se rezolve problema reabilitării feroviare dintre cele două orașe, respectiv achiziția locomotivelor care funcționează cu hidrogen, despre operare se va putea discuta ulterior.

Proiectul include și linia de tren care leagă Timișoara de Moravița, și de aici cu coridorul de transport european TEN T, care ar urma să fie, de asemenea reabilitat.

”Viziunea noastră asupra dezvoltării Timișului pornește de la investițiile necesare creșterii calității vieții cetățenilor. Administrațiile din regiune și-au propus modernizarea infrastructurii feroviare pe ruta Reșița Sud – Bocșa – Timiș și asigurarea legăturii spre Aeroportul Timișoara. De asemenea, asigurarea legăturii feroviare Timișoara – Voiteg – Moravița, care leagă Timișoara de coridorul feroviar TEN T. Aceste investiții au fost deja incluse în parteneriatul cu Primăria Timișoara, Consilul Județean Caraș-Severin și Primăria Municipiului Reșița. Cred că acest proiect va dinamiza regiunea și va rezolva și problema forței de muncă din județul nostru și din județul limitrof”, spune Alin Nica.

Calea ferată folosită pentru noua legătură feroviară este, de fapt, cea existentă și acum, dar care va fi reabilitată integral. Într-o etapă ulterioară se va putea vorbi și despre cine va opera noile trenuri. Soluții există, spune Nica.

”Inițiativa este una care va avea ca scop reabilitarea infrastructurii existente, dar și achiziția de material rulant cu tehnologie nouă, care este folosită doar într-un singur loc în Europa, în Germania, bazată pe hidrogen. Eu cred că mai e mult pentru a ne pronunța asupra părții de operare. Deocamdată insistăm să avem partea de infrastructură și materialul rulant, partea de trenuri. Partea de operare o putem externaliza către operatori specializați, fie să creăm noi un operator care să fie al autorităților din cele două județe”, a mai declarat președintele CJT.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Lasconi cu Băsescu, Ciucă cu… Dani Mocanu. Apelul la unitatea dreptei făcut de Bolojan a dat ceva roade

Cu exact o săptămână înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale, liberalul Ilie Bolojan, într-una din…

2 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 20 noiembrie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 20.11.2024, unde se vor executa reparaţii…

3 ore ago

Avarie majoră la Aquatim. Se lucrează intens pentru reluarea furnizării apei/Update. Avaria a fost izolată

Aquatim anunţă existenţa unei situații critice apărute în timpul punerii în funcțiune a noii conducte…

12 ore ago

Universitatea de Vest Timișoara intră în Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects cu domeniul Psihologie

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…

15 ore ago

Timișoara are primul viceprimar votat, Ruben Lațcău

Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…

15 ore ago

Raoul Trifan despre Mircea Geoană: “Poți scoate omul din PSD, dar nu poți scoate PSD-ul din om”

Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…

17 ore ago