Disputa dintre vecinii fostei fabrici Oglinda și proprietarii acesteia, pe tema ridicării acolo unor blocuri continuă, iar cele două părți se lasă destul de greu ”împăcate”. Proiectul, lansat în urmă cu câțiva ani, a revenit în actualitate, iar Primăria Timișoara a organizat o nouă dezbatere publică pe tema proiectului, Planul Urbanistic Zonal aferent urmează să fie supus din nou aprobării plenului Consiliului Local Timișoara.
În locul fostei fabrici Oglinda, aflată în Piața Bisericii, la numărul 7, proprietarul acesteia dorește realizarea pe terenul respectiv a unui nou ansamblu de clădiri, dar locuitorii din zonă, vecini ai fostei fabrici, nu par deloc încântați de inițiativă. Ei se ”ceartă” de ani buni de zile pe tema proiectului, varianta inițială prevedea clădiri cu cinci etaje, dezbaterile din 2018 au dus la scăderea la patru. De fapt, ar fi vorba despre două etaje, unul retras și mansardă.
Una din marile probleme legate de proiect era că acesta ar fi eclipsat biserica ordodoxă din imediata vecinătate, o biserică despre care se spune că ar fi cea mai veche ortodoxă din oraș. Totuși, arhitectul dezvoltatorului imobliar, Radu Puică, spune că s-au făcut modificări în proiect, că în noua viziune este vorba de o înălțime maximă de 15 metri, care nu va acoperi acea biserică. De asemenea, a spus că pentru partea din spate a fost decisă ridicarea unui zid care nu va include și geamuri, care să dea spre curtea vecină. De cealaltă parte, preotul bisericii respective, Cristian Niculescu, spune că nu a fost întrebat nimeni din partea parohiei asupra acestor schimbări.
”În partea dinspre stradă e proiectată clădirea în regim de subsol, parter plus două etaje și o mansardă, dar fără parapet, se va percepe doar ca un P plus 2. În interior va fi o clădire cu subsol plus parter, plus un etaj retras, în spate, P plus 2, plus etaj retras. Deci maximum P+3+etaj retras”, spune Puică.
De fapt, anunțarea vecinilor interesați de noul PUZ a fost unul dintre motivele disputei dintre cele două părți. Dezvoltatorul spune că a trimis numeroase plicuri cu scrisori spre vecini, aceștia spun că, de fapt, ei nu ar fi primit nicio hârtie.
Din punct de vedere al dezvoltatorului, lucrurile sunt foarte clare: proiectul respectă întru totul cerințele legale.
„Noi considerăm că toate filtrele prin care acest PUZ au trecut au fost legale, respectate și mai mult decât necesare. Considerăm că acest proiect respectă atât legislația, cât și normele de etică urbană”, conform avocatului dezvoltatorului proiectului de la Oglinda, Mihnea Onofrei.
De cealaltă parte, un alt locuitor din zonă, Alexandru Pușa, spune că avizul de oportunitate asupra proiectului este expirat, deci dacă se va realiza un PUZ pe baza acestuia se va ajunge la o plângere la DNA.
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 20.11.2024, unde se vor executa reparaţii…
Aquatim anunţă existenţa unei situații critice apărute în timpul punerii în funcțiune a noii conducte…
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…
Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…
G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…