Primăria Timişoara

Proiectul imobiliar Oglinda, din nou în dispută. Vecinii și dezvoltatorul imobiliar nu au ajuns nici acum la un numitor comun

Disputa dintre vecinii fostei fabrici Oglinda și proprietarii acesteia, pe tema ridicării acolo unor blocuri continuă, iar cele două părți se lasă destul de greu ”împăcate”. Proiectul, lansat în urmă cu câțiva ani, a revenit în actualitate, iar Primăria Timișoara a organizat o nouă dezbatere publică pe tema proiectului, Planul Urbanistic Zonal aferent urmează să fie supus din nou aprobării plenului Consiliului Local Timișoara.

În locul fostei fabrici Oglinda, aflată în Piața Bisericii, la numărul 7, proprietarul acesteia dorește realizarea pe terenul respectiv a unui nou ansamblu de clădiri, dar locuitorii din zonă, vecini ai fostei fabrici, nu par deloc încântați de inițiativă. Ei se ”ceartă” de ani buni de zile pe tema proiectului, varianta inițială prevedea clădiri cu cinci etaje, dezbaterile din 2018 au dus la scăderea la patru. De fapt, ar fi vorba despre două etaje, unul retras și mansardă.

Una din marile probleme legate de proiect era că acesta ar fi eclipsat biserica ordodoxă din imediata vecinătate, o biserică despre care se spune că ar fi cea mai veche ortodoxă din oraș. Totuși, arhitectul dezvoltatorului imobliar, Radu Puică, spune că s-au făcut modificări în proiect, că în noua viziune este vorba de o înălțime maximă de 15 metri, care nu va acoperi acea biserică. De asemenea, a spus că pentru partea din spate a fost decisă ridicarea unui zid care nu va include și geamuri, care să dea spre curtea vecină. De cealaltă parte, preotul bisericii respective, Cristian Niculescu, spune că nu a fost întrebat nimeni din partea parohiei asupra acestor schimbări.

”În partea dinspre stradă e proiectată clădirea în regim de subsol, parter plus două etaje și o mansardă, dar fără parapet, se va percepe doar ca un P plus 2. În interior va fi o clădire cu subsol plus parter, plus un etaj retras, în spate, P plus 2, plus etaj retras. Deci maximum P+3+etaj retras”, spune Puică.

De fapt, anunțarea vecinilor interesați de noul PUZ a fost unul dintre motivele disputei dintre cele două părți. Dezvoltatorul spune că a trimis numeroase plicuri cu scrisori spre vecini, aceștia spun că, de fapt, ei nu ar fi primit nicio hârtie.

Din punct de vedere al dezvoltatorului, lucrurile sunt foarte clare: proiectul respectă întru totul cerințele legale.

„Noi considerăm că toate filtrele prin care acest PUZ au trecut au fost legale, respectate și mai mult decât necesare. Considerăm că acest proiect respectă atât legislația, cât și normele de etică urbană”, conform avocatului dezvoltatorului proiectului de la Oglinda, Mihnea Onofrei.

De cealaltă parte, un alt locuitor din zonă, Alexandru Pușa, spune că avizul de oportunitate asupra proiectului este expirat, deci dacă se va realiza un PUZ pe baza acestuia se va ajunge la o plângere la DNA.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Supărare mare la PNL Timiș. Alin Nica le ”fură” candidatul la funcția de primar în Dudeștii Noi, pe ultima sută de metri

Partidul Național Liberal Timiș se vede în situația de a nu avea candidat la funcția…

5 ore ago

Accident mortal pe DN 6 în a doua zi de Paşte

Familie îndoliată în a doua zi de Paşte. Accident rutier pe DN6, localitatea Sadova Veche,…

6 ore ago

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au…

12 ore ago

Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate

Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că…

12 ore ago

Cum va fi vremea în Banat în următoarele două săptămâni

Meteorologii anunţă o vreme caldă, în intervalul 6 - 19 mai, cu o medie a…

12 ore ago

SCM Timişoara, la ultimul meci pe teren propriu în acest sezon

Baschetbaliștii bănăţeni înfrunta CS Vâlcea 1924, mâine (marți, 7 mai), la ora 18.00, la sala…

15 ore ago