Medicii timişoreni trag un semnal de alarmă în privinţa pacienţilor cu probleme oncologice şi îi invită să vină cu încredere în spitale. Amânarea unui consult sau tratament poate fi mult mai fatală decât infeactrea cu Saras-Cov-2, transimit medicii.
Anul trecut, din cauza pandemiei, a s-a înregistrat o scădere substanțială a numărului de pacienți oncologici care au solicitat un consult de specialitate într-o unitate spitalicească. Scăderea a fost cu peste zece procente în clinicile oncologice, ajungând chiar și cu până la 50 la sută în spitalele de stat. Mai mult, potrivit unor date statistice existente la nivel național, diagnosticarea pacienților a scăzut în România dramatic în perioada de urgență. Specialiștii spun că riscurile amânării unui tratament împotriva cancerului, dar și amânarea prezentării la medic pentru diagnosticarea unei asemenea afecțiuni sunt mai mari decât acela al îmbolnăvirii cu virusul SARS- Cov- 2.
De aceea, medicii trag un semnal de alarmă și cer demararea unei campanii naționale de conștientizare a populației pentru a se prezenta la medic la primele simptome ale unei boli, mai ales în cazul unor pacienți cu o posibila afecțiune oncologică.
“Situația este cu adevărat dramatică. Dacă în 2019 am avut internați în Spitalul Victor Babes, cu un diagnostic de suspiciune de neoplasm pulmonar, 664 de persoane, anul trecut, în 2020, doar 231 de persoane au venit la spital pentru a fi investigate. Situația este la fel de gravă și în ceea ce privește numărul pacienților internați, confirmați cu cancer de plămâni. Numărul acestora s-a redus cu 60 la sută, și asta pe fondul amânării sau refuzului de a se adresa medicilor. Bronhoscopiile, investigații necesare în cazul suspiciunilor de neoplasm pulmonar, au scăzut și ele cu 50 la sută anul trecut față de 2019. Pericolul este unul pe termen lung. Oamenii se feresc și amână să vină la spital pentru a fi diagnosticați ceea ce face ca intervențiile chirurgicale și tratamentul să fie și ele realizate cu întârziere. În acest fel, pacienții își reduc drastic șansele la un tratament care i-ar putea salva”, spune Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Doctor Victor Babeș Timișoara.
Amânarea prezentării la medic până la finalul pandemiei va duce la formarea, în viitor, a unor liste de așteptare pentru diagnosticare și, implicit, și la tratament, ceea ce pentru unii pacienți ar putea fi fatal. De aceea, printr-o campanie susținută de conștientizare, se intenționează realizarea unei “normalizări” a situației prin creșterea gradului de încredere a oamenilor în existența unor unități sanitare în care posibilitatea de infecție cu virusul SARS CoV 2 a fost redusă la maxim.
“Pacienții aflați într-un stadiu incipient al unui neoplasm, de exemplu, pot ajunge foarte repede, dacă nu sunt diagnosticați imediat și nu li se administrează un tratament corespunzător într-un timp cât mai scurt, la metastaze. În loc să fie posibilă vindecarea acestora, vom fi nevoiți doar să încercăm să le prelungim cât mai mult viața. Dacă acest lucru nu se înțelege, vom avea în viitor un număr mare de pacienți decedați pentru că au venit prea târziu la spital, de cele mai multe ori în ultimul stadiu. Renunțarea sau amânarea luării unei scheme de tratament existentă sau amânarea prezentării la medic pentru o reevaluare în vederea modificării schemei de tratament este la fel de gravă. Putem vorbi de recidivă în situația unor pacienți care, dacă ar fi venit în mod constant la control și ar fi avut parte de tratament corespunzător, ar fi trecut cu bine prin boală”, a mai spus Oancea.
România numără peste jumătate de milion de oameni diagnosticați cu o formă de cancer. Neoplasmul pulmonar a reprezentat, în 2020, cea mai frecventă cauză de deces în țara noastră, în cazul pacienților înregistrați cu o formă de cancer.
SCM USV Timişoara nu a pierdut timp odată cu finalul sezonului competiţional. Campioana ţării la…
„De Crăciun ne-am luat raţia de libertate” era un celebru mesaj/slogan al Revoluţiei din 1989. O…
Primăria Timișoara pregătește dosarele pentru obținerea finanțării europene, respectiv a autorizației de construire pentru reabilitarea…
PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții. Astfel,…
Primăria Timișoara are din această săptămână patru cinematografe funcționale în subordine. Ultimul reabilitat și redevenit…
Consilierii locali timișoreni au aprobat, luni seara, în ultima ședință de plen a anului, proiectul…