1,3 miliarde de tone de mâncare sunt irosite în fiecare an, în toată lumea. În România se aruncă în fiecare an atâtea alimente cât să umple 127.500 tiruri înșirate din țară și până în Germania.
O treime din mâncarea care se aruncă nu este stricată, ci sunt alimente bune, în termen de valabilitate!
Cum ajung totuși alimente perfect comestibile în gropile de gunoi?
De exemplu, fructele și legumele care nu „arată” prea apetisant, sunt lăsate deoparte încă de la producători. În magazine și hypermarketuri există în permanență mult mai multă mâncare decât se va cumpăra într-o zi. Noi, consumatorii, suntem obișnuiți să punem în farfurie mai mult decât vom mânca, de fapt. Restul, aruncăm… Fast-food-urile ne încurajează să alegem porțiile mari. Tot ce n-am mai putut mânca… se aruncă.
Toată această mâncare nu ajunge la cei care ar avea nevoie de ea ca să supraviețuiască.
Mai mult, risipa de mâncare este unul din factorii principali ai dezastrului ecologic actual. Distrugem din ce în ce mai multe ecosisteme pentru a crea agricultură de masă, consumăm cantități uriașe de apă, dintr-o rezervă limitată de apă dulce, iar producerea alimentelor este prima sursă de emisii de gaze carbon. Procesul de descompunere a alimentelor produce metan, un gaz de seră extrem de nociv și peste 3,3 miliarde de metri cubi de dioxid de carbon.
Cum putem reduce risipa de mâncare?
La nivel personal, haideți să încercăm să nu mai irosim mâncarea. Să cumpărăm numai cât știm că vom consuma. Să ne organizăm frigiderul sau cămara, astfel încât alimentele să nu se învechească. Să consumăm fructe și legume proaspete, mai degrabă din piață decât din supermarket, încurajând astfel și micii fermieri locali și naționali. Să cerem „la pachet” restul porției pe care nu am terminat-o la restaurant (nu e nicio rușine, se practică și în localurile din centrul Parisului). Să facem un gest civic și responsabil, insistând față de companii, ONG-uri și guverne să se implementeze reguli de reducere a risipei de alimente.
Sursa: patruladereciclare.ro
SCM USV Timişoara nu a pierdut timp odată cu finalul sezonului competiţional. Campioana ţării la…
„De Crăciun ne-am luat raţia de libertate” era un celebru mesaj/slogan al Revoluţiei din 1989. O…
Primăria Timișoara pregătește dosarele pentru obținerea finanțării europene, respectiv a autorizației de construire pentru reabilitarea…
PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții. Astfel,…
Primăria Timișoara are din această săptămână patru cinematografe funcționale în subordine. Ultimul reabilitat și redevenit…
Consilierii locali timișoreni au aprobat, luni seara, în ultima ședință de plen a anului, proiectul…