Opinii

Nu lipseşte ceva din ilara poveste a consilierei Ana Munteanu şi ratatul ei „flagrant”?

Liderii USR Timiş au închis cum au crezut ei de cuviinţă povestea pe alocuri grotescă a descinderii colegei lor Ana Munteanu într-un hotel. Pentru a nu risca o şi mai mare şifonare a imaginii formaţiunii, s-a decis suspendarea din partid a „justiţiarei” pentru o perioadă de un an. Şi totuşi din întreaga poveste parcă lipseşte ceva, dincolo de acest deznodământ, pe care unii l-au salutat, alţii l-au considerat prea blând, iar alţii prea drastic.

Decizia vine după ce, timp de o săptămână, Ana Munteanu a fost cel mai terfelit şi linşat politician român, întrecându-l chiar şi pe colegul Vlad Voiculescu. Parcă a fost un concurs naţional de jigniri la adresa ei, din care n-au lipsit fake news-urile. Cum ar fi acela, că ar umbla cu un tricou având chipul Anei Pauker. Ori cei care au dat de bună fotografia în cauză ori sunt rău intenţionaţi, ori imbecili. În fine, ca să mulţumească multă lume, poate trebuia ca USR-ista să fi fost arsă pe rug în Piaţa Operei, nu suspendată din partid pentru un an. Oricum, dacă fura un hotel, iar nu descindea în el cu un grup de jandarmi, nu era atât de blamată.

Din capul locului, trebuie spus că gestul consilierei a fost unul exaltat şi pe alocuri penibil. A dat dovadă de un exces de zel şi în mod cert şi-a depăşit cu mult atribuţiile. A fost şi o disperată fugă după imagine – caracteristică multor politicieni – care s-a întors acum împotriva ei, transformându-se într-un episod destul de ridicol. Dar nu e primul politician care nu are simţul ridicolului, am avut timp de opt ani un primar care nu s-a jenat de aşa ceva. Nu ştiu dacă s-a sfătuit cu cineva înainte de-a lua acea iniţiativă sau a făcut-o de capul ei. E clar însă că dacă cineva a încurajat-o nu i-a vrut binele şi nu-i e prieten. Chiar „regia” cu clienţi falşi a fost caraghioasă, desprinsă parcă din filme comico-poliţiste de categoria B.  În fine, actriţă ca formaţie, Ana Munteanu a jucat un rol foarte prost sau s-a lăsat influenţată să joace în acest rol. Ce poate să-şi aducă în sprjinul acţiunii sale este doar o mare doză de naivitate.

Dar de aici la linşajul public la care a fost supusă e cale lungă. Şi am pierdut şi esenţialul poveştii. Se încălca sau nu legea la hotelul respectiv? Ei bine, răspunsul pare să fie da, oricine poate merge să consume ce vrea acolo, după ce i se face o cazare fictivă. Este singurul local din oraş unde se întâmplă acest lucru? În mod cert, nu. E de interes acest lucru? Pentru unii da, pentru unii nu. Fiindcă la noi „descurcăreţii” sunt ridicaţi pe piedestale. Nu mai intru în istoria imobilului în cauză, construit de un fost city manager al oraşului în timp ce ocupa această funcţie, în perioada lui Nicolae Robu. Şi s-a ridicat, spun multe voci, nu tocmai legal. A fost singurul care construit ilegal? Evident, nu.

Ulterior, imobilul a fost vândut actualului proprietar. Care patron a solicitat pentru firma sa ajutor financiar de la primărie, pe motiv de pandemie, lucru care pare să fi condus la „descinderea” consilierei. Ori pandemia a lovit toate firmele HORECA din Timişoara, nu doar pe cele mari. Cei mici nu ar trebui ajutaţi? Nu ar trebui făcută o schemă de ajutor în favoarea tuturor, mari sau mici, nu doar a celor obişnuiţi să găsească „scurtături” la autorităţi? Indiscutabil, industria HORECA  a trecut printr-o perioadă extrem de grea, cu imense pierderi. Dar tocmai de aceea, e normal să fie ajutaţi doar „descurcăreţii”, iar alţii lăsaţi să „moară”? Nici asta nu-i o problemă?

A fost acţiunea USR-istei securistă, aşa cum a tot fost acuzată? Un prieten germanofil şi cunoscător al problemei îmi povestea că actuala rigurozitate germană s-a construit în ani şi pe baza unor mici delaţiuni de acest gen. Prin coerciţie şi amenzi au învăţat şi nemţii (mă rog, locuitorii Germaniei, fiindcă după război au ajuns, de exemplu, foarte mulţi turci în această ţară) să respecte legea şi regulile. În consecinţă, a greşit Ana Munteanu? Cu siguranţă da, şi acum plăteşte pentru asta, poate prea mult, poate prea puţin. Dar prea ocupaţi să sancţionăm derapajul ei, mai toată lumea a „uitat” să verifice dacă lucrul semnalat de ea este real sau nu.

P:S. În timp ce o parte din media s-a ocupat în aceste zile s-o linşeze pe consiliera timişoreană, prin spitale au început să moară oameni, fiindcă refuzau oxigen, la indicaţiile preţioase ale unei doctoriţe din Oradea. Doctoriţă imens promovată şi lăudată de exact aceeaşi media „oripilată” de „Ana Pauker”.

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Alianța Dreapta Unită a lansat, la Timișoara, campaniile electorale pentru alegerile europarlamentare și cele locale

Alianța Dreapta Unită a ales Timișoara pentru a lansa oficial campania electorală pentru alegerile locale…

4 ore ago

Nicolae Robu e primul pe lista de vot, Dominic Fritz pe șapte

Cu doar câteva ore înainte de debutul campaniei electorale, Biroul Electoral de Circumscripție Timișoara a…

8 ore ago

La Muzeul Satului Bănățean au loc, sâmbătă și duminică, mai multe expoziții de frumusețe chinologice

Timișoara devine, sâmbătă și duminică, punctul principal de atracție al chinologiei românești. La Muzeul Satului…

10 ore ago

La Stadionul Lego, constructorul lucrează la fundațiile uneia dintre peluze și la o tribună/Foto

Stadionul Lego, pe care Primăria Timișoara îl ridică în zona Buziașului cu bani de la…

11 ore ago

Dominic Fritz, după încă un teren recuperat de municipalitate: “Recuperăm nu doar terenuri, ci și demnitatea orașului”

Primăria Timişora a reuşit să mai recupereze un teren. Acesta era situat în proximitatea pieţei…

11 ore ago

Conducerea RETIM a luat mai multe măsuri cu implementare imediată, după ce unii angajaţi au intrat în grevă

Luând în considerare întreruperea nejustificată a activității de către unii angajați ai Secției de Salubrizare…

11 ore ago