Afaceri

Patronatul HoReCa din Timișoara cere scutiri și anulări de taxe, locale și naționale, dar și sprijin de la bugetul de stat

Reprezentanții mai multor societăți care activează în domeniul hotelier și al restaurantelor din Timișoara lansează o nouă solicitare de reducere de taxe și impozite, dar și de alte măsuri care să ajute  acest domeniu în contextul pandemiei de coronavirus. Documentul este trimis celor de la Consiliul Județean Timiș, la Instituția Prefectului Județului Timiș și la Primăria Timișoara

Patronatul Ho-Re (Hoteluri Si Restaurante) Timișoara a inclus în memoriu atât solicitări de reduceri și eliminări de taxe locale, dar și cele care pot fi rezolvate numai la nivel național.

Așadar, la nivel local se cer șapte asemenea facilități de sprijin, reduceri de taxe, anularea totală a altora, colaborare din partea deconcetratelor care să nu amendeze ci să îi informeze: Reducerea cu cel puțin 50% a impozitelor pe clădiri pentru anul 2021; Reducerea cu cel puțin 50% a tuturor taxelor și impozitelor locale pentru anul 2021; Anularea tuturor taxelor și impozitelor pe perioada restricționării activității și a carantinării: taxă pe domeniul public, taxă pentru Autorizație de funcționare, toate celelalte taxe, aferente acestei perioade în care industria noastră a fost restricționată și carantinată.Invitarea organizației noastre la întruniri ale autorităților publice care privesc decizii asupra sectorului horeca; Colaborarea și cooperarea cu toate Instituțiile locale pentru sprijinirea antreprenorilor horeca: DSP, DSV,  ITM, AJOFM, ANPC, Poliția Comunitară. Înainte de  a fi controlați, trebuie să fim informați, consultați, îndrumați și, acolo unde nu se respectă legea, să fie aplicate amenzi reale, urmate de închiderea activității pentru cei care nu respectă condițiile cunoscute și asumate; Promovarea și sprijinirea brandurilor locale, pentru păstrarea și respectarea identității locale a comunității noastre; Atragerea de turiști români și străini pentru repornirea turismului și ospitalității în Timiș.

De asemenea, cei din HoReCa cer în memoriul transmis autorităților locale și o serie de măsuri care se rezolvă la nivel național. Cel mai important, aceștia vor deconectarea acestui domeniu de rata de incidență de 3 la mie, pentru că nu ar exista studii concrete care să demonstreze vreo legătură între funcționarea restaurantelor (în interior sau exterior) și creșterea cazurilor de îmbolnăvire, majoritatea îmbolnăvirilor fiind generate de mediul profesional sau familial. Totodată, se cere ca o singură autoritate să supravegheze activitatea acestui domeniu, nu mai multe instituții, care să lucreze pe baza unui ghid coerent și unitar de prevenție. Iar opinia este că cei de la ANSVSA sunt instituția care, alături de poliția națională, poate controla lucrurile organizat.

Reprezentanții acestei organizații mai cer și deblocarea unor măsuri de la bugetul de stat care să ofere bani antreprenorilor, inclusiv pentru investiții în vederea repornirii afacerilor. Suma solicitată pentru despăgubirea pentru restricționarea afacerilor în 2020 este de 2,5 miliarde de lei, iar plata să se facă în 2021, chiar și în tranșe trimestriale, nicidecum în 2022.

Măsurile solicitate mai includ amânarea ratelor la credit pentru firmele din această industrie, până la relaxarea economiei și repornirea acestui sector; Anularea impozitelor și taxelor la bugetul statului, nu numai la bugetul local, pe perioada carantinării și a restricționării industriei ospitalității, cum e cazul județului Timiș, blocat din 16.03.2020 până la 01.09.2020 și din octombrie 2020 până în prezent. ”Nu amânare , ci anulare!”, cer imperativ cei de la Patronatul Ho-Re (Hoteluri Si Restaurante) Timișoara

Cererile lansate continuă și se referă la suspendarea executărilor silite pentru cei afectați de aceste restricții; Măsuri de ajutor pentru investițiile din horeca deschise în anul 2020; Reglementarea bacșișului; TVA la fel restaurant / delivery = 5%; Salariu horeca până la 3500 lei, taxe minime, similar cu cel din construcții, pentru a putea compensa exodul de forță de muncă din această industrie; Prelungirea măsurilor de ajutorare ( kurzarbeit, șomaj tehnic, angajare șomeri) și plata lor la timp; Rambursarea TVA-ului în timp real ( sunt întârzieri mari).

Mai mult, patronii de hoteluri și restaurante solicită ca după pandemie să fie impusă reducerea programului supermarketurilor pânâ la 18.00, cu posibilitatea închiderii duminica, pentru sprijinirea antreprenorilor locali și opțiunea ca familiile să petreacă mai mult timp liber împreună, în locațiile din horeca!

 

 

 

 

 

Reluarea cererii Patronatului HORETIM pentru vaccinarea rapidă a lucrătorilor din această industrie, pentru a crește gradul de incredere și siguranță în acest sector de activitate. Este o necesitate obligatorie!

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Se deschide vama pe Bega și pentru ambarcațiuni. Granița spre Serbia se va deschide un weekend în fiecare lună

Traficul de turism pe pista de biciclete care leagă Timișoara de Zrenjanin va putea fi…

2 ore ago

S-a scumpit Podul Muncii. Reabilitarea ar trebui să coste 49 de milioane de lei

După cinci ani de așteptare, din momentul aprobării hotărârii de consiliu local care prevedea finanțarea…

2 ore ago

Nu l-a oprit faptul că nu avea carnet şi a furat maşina vecinului. Acum a ajuns în arest

Polițiștii Sectiei 3 Rurale Sânandrei, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria…

3 ore ago

Handbaliştii de la SCM Poli au nevoie de o mică minune pentru a evita barajul de menţinere

Sunt şanse de salvare directă. Mici, dar sunt! Prim-divizionara de handbal SCM Politehnica dispută miercuri,…

3 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 21 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 21.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

6 ore ago