Alin Nica anunță că proiectul Timișoara Capitală Europeană a Culturii este în real pericol de a nu mai avea loc, orașul riscând să rămână fără această demnitate. Anunțul a fost făcut în calitate de membru al comisiei care se ocupă de proiect și expert al Comisiei Europene, el anunțând că a fost convocat la o ședință de urgență, care să analizeze situația dificilă în care e acum proiectul.
Primăria Timișoara ar fi reușit să obțină o lună de întârziere a întâlnirii, ceea ce ar putea explica în anumită măsură și graba de funcționalizare a centrului de proiecte al municipalității.
„Comisia Europeană ne-a convocat în această ședință de urgență pentru a vedea care sunt modalitățile de deblocare a proiectului Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Ședința a fost planificată încă de acum o lună, dar la solicitarea Primăriei Timișoara a fost amânată cu o lună și am înțeles că se dorea să se amâne încă o dată. Eu sunt expert al Comisiei Europene și membru al comisiei care desemnează capitalele culturale peste tot în Europa și anul trecut am tras un semnal de alarmă, pe vremea vechii administrații, atunci când proiectul se blocase. Din păcate, Timișoara chiar riscă să piardă titlul de Capitală Europeană a Culturii și nu e doar un joc de cuvinte, este chiar o amenințare serioasă. De fiecare dată când particip la misiunile de monitorizare sau la selectarea capitalelor în Europa, de fiecare dată sunt întrebat despre situația de la Timișoara”, a anunțat Nica în cadrul unei conferințe de presă convocată intempestiv, miercuri.
De ce are de lămurit problemele comisia respectivă? Totul se leagă de problema finanțării, părțile care s-au obligat să rezolve această problemă nu s-au ținut de cuvânt, avertizează Nica. De când e șef la CJ Timiş, Nica a reușit plata datoriei de 750.000 de lei către Asociația TM 2023.
„Anul trecut, după ce am preluat mandatul de președinte al Consiului Județean, în noiembrie, Consiliul Județean Timiș nu plătise niciun leu către asociația care implementează acest proiect, nici măcar cotizația. Am făcut demersuri ca 750.000 de lei să fie achitați din partea CJT în contul cotizației pentru asociația care implementează proiectul. Din păcate, de la ultima mea intervenție, în urmă cu aproape un an, nu s-a făcut niciun progres vizibil în această direcție. Vreau astăzi să trag un semnal de alarmă, nu din vreo calitate politică sau cea administrativă, ci din cea de expert al Comisiei Europene care știe care sunt sensibilitățile și neliniștile la nivelul Comisei Europene privind la nivelul proiectului Timișoara 2023. Cred că este momentul să lăsăm orgoliile la o parte, e un proiect mult prea important, chiar capital, aș spune, ca să existe loc de dispute politice, împunsături politice și alte șicane între cei care trebuie să fie parteneri pentru a asigura succesul acestui proiect. Îmi pun la dispoziție întreaga mea expertiză de mai bine de zece ani în acest domeniu pentru că am fost și membru în juriul care desemnează capitalele europene ale tineretului. Îmi pun această experiență la dispoziție pentru că trebuie ca acest proiect să fie de succes pentru noi, cu care să se mândrească orice timișorean și trebuie să reușim să depășim acest impas pe care îl avem, știți disputele din jurul Asociației Timișoara Capitală Culturală. În prezent, această asociație pierde oameni de calitate și dacă nu avem competența necesară de a duce la capăt acest proiect vom avea probleme”, a mai declarat Alin Nica.
După ce s-au certat pe numeroase subiecte, Alin Nica îi propune primarului Timișoarei, Dominic Fritz, să lucreze împreună pentru TM 2023.
„I-am propus primarului Timișoarei să lucrăm împreună pentru a salva acest titlu și propunerea rămâne valabilă. Vă mărturisesc, cu regret, că de câte ori mă întâlnesc cu colegii din juriu și mă întreabă despre Timișoara eu nu prea știu ce să le spun pentru că nu pot să vorbesc de rău orașul în care m-am născut, orașul pentru care mă lupt și orașul în care doresc să îmi desfășor în continuare activitatea. De aceea am spus că trebuie să facem un ultim efort și să promovăm acest proiect împreună. Așteptăm o decizie a Primăriei Timișoara în privința a ceea ce se dorește: să se înființeze o nouă structură, acel centru de proiecte sau se dorește altceva. Nu știu cât mai putem aștepta. Mai așteptăm să mai pierdem încă un an? Noi ne reactivăm angajamentul de a fi parteneri activi în acest proiect. Nu știu dacă primarului îi este jenă să apeleze la ajutorul meu, nu înțeleg exact reținerea. Discutăm despre subiect, dar nu se întâmplă nimic, sunt discuții sterile”, menționează șeful CJT.
O altă parte importantă de bani este așteptată să vină de la Ministerul Culturii. Din acest motiv, este în pregătire o scrisoare, care să fie semnată și de secretarul de stat Demeter Andras, adresată ministerului, pentru deblocarea banilor.
Contribuabilii români sunt avertizați de Agenția Națională de Administrare Fiscală cu privire la reapariția unor…
Clădirea cinematografului Studio, din centrul Timișoarei, a fost finalizată. După o investiție de cinci milioane…
Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot…
În vestul ţării este Cod Roşu de viscol puternic. Vineri dimineața, la ora 10.00, ca…
Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2.…
Vineri dimineața, polițiștii Secției 2 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că,…