Administratie

Consiliul Județean Timiș vrea să reducă cu 60% consumul de energie pentru iluminatul public din județ

CJ Timiș a obținut peste jumătate de milion de lei fonduri nerambursabile europene pentru realizarea unei noi strategii de eficiență energetică a județului. Aceasta este momentan în lucru, prin intermediul unui proiect european, strategia de eficiență energetică a județului, iar acum dorește feedback-ul timișenilor.

Proiectul „Implementarea cadrului instituțional de dezvoltare strategică la nivelul județul Timiș”, este finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă și se derulează pe o perioadă de 18 luni de la data semnării contractului de finanțare, respectiv 18 noiembrie 2021.

Scopul strategiei este de a asigura dezvoltarea energetică durabilă a județului Timiș, având la bază un document coerent și cuprinzător, care să fie susținut și adoptat de autoritățile publice locale din județ. Acesta identifică potențialul și consumul energetic al județului, zonele de interes pentru investiții în sectorul energetic și identificarea unor mecanisme financiare de finanțare adecvate.

Spre exemplu, în ceea ce privește energia electrică, în anul 2019 s-a înregistrat un consum aferent autorităților publice de 2.9 milioane MWh/an. Acest consum este aferent în proporție de 98,77% iluminatului public, restul cuprinzând clădirile publice. Aceste date arată faptul că principalul aspect pe care proiectele de eficientizare a consumului la nivelul UAT-urilor din județ trebuie să se focuseze este modernizarea sistemelor de iluminat public. Potențialul de economisire a energiei consumate, în funcție de tehnologia adoptată la modernizare (LED + telegestiune, senzori de mișcare) și de tehnologia actuală (becuri cu sodiu-mercur, becuri ecologice) este estimat la 247.445 MWh/an, aproximativ 60% din consumul actual de energie electrică.

În privința termoficării, cele două localități, Timişoara şi Lovrin, ce dispun de rețea de termoficare centralizată vor fi principalii actori implicați în proiecte de eficientizare energetică a furnizării de agent termic, arată documentul. Proiectele ce vor putea fi implementate includ reabilitarea rețelelor de transport și distribuție în vederea reducerii pierderilor pe rețea, precum și modernizarea sau construirea de noi unități de producere a agentului termic mai eficiente și cu consum redus de resurse sau cu utilizarea de resurse regenerabile.

Sectorul transport tratează parcurile auto deținute de autorități publice, transportul în comun și transportul privat. Eficientizarea în acest sector poate fi realizată prin achiziționarea de vehicule electrice sau hibride, odată cu crearea infrastructurii de încărcare a acestora. O altă măsură cu efect benefic asupra sectorului transporturilor, din perspectiva impactului asupra mediului, este crearea de infrastructură pentru transport alternativ (biciclete, role, pietonal). Proiectele în acest domeniu pot fi inițiate și implementate doar de către autorități publice locale.

Cea mai simplă, eficientă și ieftină metodă de reducere a consumurilor energetice, conform documentului, îl reprezintă campaniile de conștientizare și informare a cetățenilor asupra modului de reducere a consumurilor energetice. Studiile statistice la nivel european arată că astfel de campanii pot conduce la reduceri de consumuri energetice (electrice, termice, inclusiv de răcire) cu până la 20%. O astfel de reducere face acest instrument să fie cel mai eficient dintre toate. Astfel de campanii trebuie organizate în mod regulat și trebuie asigurată expunerea suficientă a acțiunii, pentru a asigura accesul la informație a unei părți cât mai mari a populației județului, subliniază autorii strategiei.

Propunerile pot fi trimise pe adresa de email dan.mircea@cjtimis.ro. până la data de 01.06.2021, după care acestea vor fi analizate și introduse în cadrul documentului, în măsura în care răspund obiectivelor strategiei.

Valoarea proiectului conform contractului de finanțare este de 564.060,00 lei (valoarea totală) din care: 11.281,20 lei Buget Local și 552.778,80 lei cofinanțare Uniunea Europeană plus Bugetul de Stat. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Atenție la cumpărarea de fructe și legume. Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări/FOTO

Protecția Consumatorilor atenționează cumpărătorii să aibă grijă la achiziția de legume și fructe. În urma…

2 ore ago

PSD Timiș spune că a găsit soluția deblocării hotărârii Consiliului Județean, de alocare a banilor pentru echilibrarea bugetelor locale

La scurt timp după ce președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a convocat presa, joi…

2 ore ago

Ad Libitum va face spectacol sâmbătă în Sala Capitol din Timişoara

Într-un concert devenit tradiție, Ad Libitum Voices aduce de anul acesta primăvara și la Timișoara,…

4 ore ago

Puținul cu care ne mulțumim

Prima oară când am auzit de AUR se întâmpla în campania electorală din 2020. Atunci,…

4 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 9 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 09.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

5 ore ago