Numeroși timișoreni ortodocși și greco-catolici au mers azi la bisericile din Timișoara pentru a participa la slujba de Florii.
Sărbătoarea Floriilor este închinată momentului intrării triumfătoare a Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim.
Credincioșii au avut acces și în interiorul bisericilor, cu distanțarea socială impusă de normele de combatere a pandemiei aflate în vigoare. Cei mai mulți, însă, au ascultat slujba din curtea lăcașurilor de cult, aceasta fiind posibil a se auzi cu ajutorul difuzoarelor.
Pe lângă sărbătoarea creștină a intrării Mântuitorului în Ierusalim, care a intrat călare pe un asin, El a fost întâmpinat cu flori, cu ramuri de măslin şi de finic de mii de oameni şi aclamat ca un adevărat împărat prin cuvintele: „Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine în numele Domnului!”
Legat de asta au apărut și o serie de obiceiuri și tradiții care se respectă atât în mediul rural cât și în cel urban. Foarte multe dintre aceste tradiții sunt de origine păgână. Pentru că în România nu se găsesc ramuri de măslin și finic, de Florii acestea au fost înlocuite cu ramuri de salcie. Potrivit unei legende salcia, salcia s-ar fi făcut punte peste un râu, pentru a trece Maica Domnului, că să o ajute să își continue drumul. Fecioara Maria a dăruit sfințenie salciei în semn de mulțumire.
Astăzi, creștinii au dus crenguțe de salcie la biserică pentru ca preoții să le sfințească. Apoi le aduc acasă și le așează la icoane pentru a-i păzi pe toți cei de acasă de boli.
Unii creștini prind ramurile de salcie la uşa de la intrare, pentru ca aceasta să le protejeze locuinţa. Alții îşi încing mijlocul cu ele pentru că se crede că acestea alungă durerile.
Pentru că de Florii este dezlegare la Pește, acesta nu trebuie să lipsească din mediul de sărbătoare.
Dacă te speli pe cap de Florii, conform tradiției, vei albi înainte de vreme. Poți folosi numai apă sfințită sau descântată pentru a te spăla, dacă este neapărat necesar.
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…
Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…
Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…