Nu este dificil să învățați cum să spălați rufele. Țesăturile, detergenții și mașinile de azi scot din proces majoritatea misterului și a greșelilor. Urmați acești 10 pași de bază și veți avea rufe curate pe care să le purtați și să le folosiți imediat.
Verificați etichetele de îngrijire pe îmbrăcăminte și lenjerie. Vă vor spune dacă un articol poate fi sau nu spălat la mașină. De asemenea, fiecare tip de țesătură – de la pantaloni de barbati din bumbac la bluze de damă din mătase – are proprietăți care determină modul în care reacționează la căldură, apă și solvenți de curățare.
Așezați toate hainele care sunt etichetate cu „spălați separat” sau „spălați manual” în grămezi separate. Dacă pe etichetă scrie „numai curățătorie chimică”, credeți-o și puneți-o deoparte pentru a o duce la curățătorie.
Nu este nevoie să riscați să deteriorați țesături speciale, încercând să economisiți timp sau bani și aruncându-le în mașină de spălat. În viitor, încercați să evitați cumpărarea articolelor delicate, dacă preferați să nu vă ocupați de îngrijirea specială a rufelor.
Începeți prin sortarea rufelor după culoare:
Sortați fiecare grămadă încă o dată după tipul de țesătură. De exemplu, în grămada albă, separați prosoapele și cearșafurile de îmbrăcăminte. În culorile întunecate, separați tricourile și blugii de articolele mai ușoare, cum ar fi bluzele și cămășile de îmbrăcăminte.
Spălarea după tip de țesătură vă permite să utilizați diferite temperaturi ale apei și menține ciclurile de uscare simple. Pentru a reduce scamele, nu spălați niciodată țesături care produc scame și țesături care atrag scame împreună.
Dacă nu există suficiente articole pentru o încărcare completă a fiecărui tip de țesătură și vă grăbiți, puteți spăla toate articolele de fiecare culoare împreună. Asigurați-vă că alegeți ciclul de spălare pentru a se potrivi cu cele mai delicate articole de îmbrăcăminte.
Selectați un detergent de rufe universal. Citiți instrucțiunile pentru a determina cât să utilizați în funcție de mărimea încărcăturii.
Dacă hainele dvs. au pete, tratați-le înainte de a le spăla, astfel încât să nu devină permanente. Pur și simplu aplicați un produs de îndepărtare a petelor sau frecați un pic de detergent pentru rufe.
Adăugați detergentul în tamburul de spălare sau dozator, înainte de a încărca mașina de spalat rufe. Acest lucru va preveni reziduurile de pe îmbrăcăminte.
Cu excepția cazului în care îmbrăcămintea dvs. este plină de murdărie și puternic pătată, spălarea cu apă rece vă va satisface nevoile și va preveni majoritatea dezastrelor de rufe.
Excepția o reprezintă lenjeria de corp și lenjeria de pat din bumbac care au nevoie de apă fierbinte pentru a îndepărta uleiul de corp. Lenjeria de pat și prosoapele trebuie spălate la cea mai înaltă temperatură recomandată, cel puțin la fiecare spălare, pentru a le igieniza. Indiferent de temperatură, clătiți întotdeauna cu apă rece.
De asemenea, veți dori să alegeți cel mai bun ciclu de spălare pentru țesături. Ciclul „normal” va fi în regulă pentru majoritatea încărcăturilor, dar poate fi necesar să folosiți „presă permanentă” sau „delicat” pentru anumite țesături. Ciclul intens este excelent pentru articole precum blugi și prosoape.
Luați puțin timp pentru a verifica din nou totul înainte de a încărca mașina de spălat. Acest lucru vă va scuti de orice greșeli din ultimul moment.
Căutați orice pete și tratați-le în prealabil. Anumite tipuri de pete necesită tehnici speciale pentru a le îndepărta, în timp ce multe pot fi tratate cu puțin detergent.
De asemenea, verificați dacă toate buzunarele sunt goale – nici țesături sau hârtie – pentru a preveni dezastrele. Îndepărtați orice accesorii precum curele și bijuterii. Închideți toate fermoarele, velcro și nasturi pentru a preveni prinderea țesăturilor.
Încărcați articole în mașină de spălat unul câte unul, asigurându-vă că nu se află într-o grămadă. Nu înghesuiți mașina de spălat. Hainele au nevoie de loc pentru a se deplasa în apă.
Pentru a proteja finisajele țesăturii și a reduce aspectul „spălat”, întoarceți articolele tricotate, catifea, țesătura texturată și culorile întunecate pe dos.
Scoateți imediat rufele umede din mașină de spălat pentru a diminua ridurile și pentru a preveni mucegaiul. Agățați articolele pentru a le usca la aer sau așezați-le în uscător.
Dacă nu ați separat hainele în funcție de tipul de țesătură la spălare, faceți-o acum înainte de a plasa articole în uscător. Este important să uscați împreună toate articolele ușoare și toate articolele din material textil greu separat și să alegeți temperatura corectă a uscătorului pentru fiecare. Acest lucru vă va ajuta să preveniți micșorarea și să vă protejați hainele.
Există multe motive bune pentru care ați putea lua în considerare uscarea rufelor la aer. Principalele dintre acestea sunt economisirea de energie (și bani) și mai puține daune hainelor. Totuși, nu toată lumea poate face acest lucru din cauza restricțiilor de spațiu și vreme.
De îndată ce hainele dvs. sunt uscate, veți dori să le puneți la loc imediat. Agățați sau pliați fiecare piesă pe măsură ce iese din uscător, pentru a preveni cutele. Și, desigur, călcați-le, dacă trebuie. Întoarceți hainele și lenjeria în dulapul sau sertarul corespunzător, cât mai curând posibil.
Așa cum debanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…